Ај да не се расправате..
Значи ако имате две зимски гуми и две летни, најпаметно е да си израчунате колку леви и десни кривини имате до дома по патот кој го возите до работа и назад.
Па следствено на тоа направете го следново...
Предна лева - Летна
Предна десна - Зимска
Задна лева - Зимска
Задна десна - Летна....
Или па обратно, во зависнос(т) од ситуацијата и бројот на леви/десни кривини.....
Мада мислам дека секако ке бидете сигурни...
Колку ке ви грипува предница, толку ке ви држи задница...
p.s. Да ви се намо*ам на школото кое сте го учеле и оние кои ви го предале знаењето...
Ако напред возам со бомба, не сум луд да улетувам и возам со поголема брзина кога како прво 80% од тежината ради моторот е напред, коченето 80% ми е напред, следствено никогаш нема да ми се излизга задниот дел, па макар возел и со стакло...Психата нема да ми даде да возам со поголема брзина, а друго е што ако те лизне напред колата нема враќање, шина е тоа...Ако си шофер, а ти избега задница, многу лесно можеш да ја вратиш назад, само треба да знаеш што да направиш во моментот...
1. Со стари гуми напред и нови позади еве негативности:
-може да ти пукне од тежина (80% од тежината е напред кај моторот)
-пролизгување при кочење
-пролизгување при тргање
2. Со стари гуми напред а позади нови позитивно:
- никогаш нема да те фрли задниот дел пошто секогаш се те однесе предниот
-
3. Со нови гуми напред а стари позади негативности:
-може да ти избега задница ако и само ако си неискусен возач, гумите се стари 10 години - задните а предните ти се џилитка, а последици може да има ако не знаеш да владееш со возилото
4. Со нови гуми напред а позади стари позитивности:
-Сигурност дека нема да ти се распадне гумата при максимално оптеретување
-пролизгување сведено на минимум при кочење
-пролизгување сведено на минимум при тргнување
Станува збор за гуми кои би се обновувале на 4 години...Ниедна од гумите нема да се упропасти за 4 години нормално користење. Напротив, истрошеноста на предните за 2 години ке биде скоро колку на задните со 6 години експлоатација.
+ почнавте да станувате тешки европејци...
Тешките европејци не разговараат за две со две, него фино лепо си имаат два сета по 4 гуми, и си ги менуваат без многу паламудење...ДО вчера сите возевме југо, застава и фичо, и никој повеќе од трајал и тигар немаше видено, сега правиме муабети како треба и што треба...Ај малку на граунд зиро левел ...
И глеам сите испоизгинавме, не дај боже, итн итн...Нит абс нит срс нит ербег имаше на колите, и пак помалку несреќи имаше...Ама не е до тоа, него до свеста на луѓето. Денес луѓето немаат свест и мислат дека ако имаат јако ауто, они се богови...Или ако имаат зимски гуми . можат 200 да возат на аутопат...
На лед не кочи ни тенк а не зимски гуми. Паметот треба да ти закочи...И сто АБС-а и сто зимски гуми да имаш, ако немаш абс во главата се ти е џабе..Зимските гуми се прават со цел да имаат возни перформанси како и летните на летни температури...Структурата на гумата е во прашање, температурите итн итн.
И ви се чудам на муабетот и убедувањето...
И не само што кажа некој дека вакви глупи муабети не се прават никаде освен кај нас, пошто ние све знаеме, јас се чудам како вакви глупости се дискутираат од "школувани" личности...
Чудо некое...