Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1297437 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Одг: Зимски гуми
« Одговори #9120 на: 05 Декември 2022, 17:59:01 pm »
Колку сте зависни од тестови е чудо едно.
Искуствата не се воопшто битни.

Целосезонските подобри од летните/зимските.
Каков булшит.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8870
« Одговори #9121 на: 06 Декември 2022, 19:21:10 pm »
Pa realno ako ne vozish nekoe jako kolice kao A5kata na @Sashe90 ili Alfata na @Simo - Carrier159  so ne te tera dani stisnesh gas za da se poraduvash all season e podobar izbor

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #9122 на: 06 Декември 2022, 20:04:47 pm »
Врска нема, работата е што со нашите лета не можеш да ги натераш летните да функционираат по 5-6 години, не па олсизн.
А од тие сиротите олсизн па се очекува после 2-3 лета топење да функционираат и на снег, што воопшто не се очекува такво нешто од летните.

Јас не знам колку пати треба да кажам дека сум возел олсизн, и добри биле само 2 години, односно после второто лето не биле како на почеток.
Со едните после трето лето си ја исчукав колата 3 пати на едно снегче, башка што се мучев да тргнам од семафор.
Тогаш ми пукна филмот и си купив 2 зимски и ги ставив напред, не на задни тркала.

Нормално, наредна година си докупив 2 зимски гуми и 4 бандажи како втор сет.

Олсизн можеби кај што живее оној идиотот со тестовите.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6667
  • Бенве сие бенве
« Одговори #9123 на: 07 Декември 2022, 06:17:40 am »
Јас возам алпин 6 и сум презадоволен на суво и влажно. За снег ќе видиме наредниов период. Препорака ако некој се мисли за нив.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5276
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9124 на: 07 Декември 2022, 09:49:23 am »
Врска нема, работата е што со нашите лета не можеш да ги натераш летните да функционираат по 5-6 години, не па олсизн.
А од тие сиротите олсизн па се очекува после 2-3 лета топење да функционираат и на снег, што воопшто не се очекува такво нешто од летните.

Јас не знам колку пати треба да кажам дека сум возел олсизн, и добри биле само 2 години, односно после второто лето не биле како на почеток.
Со едните после трето лето си ја исчукав колата 3 пати на едно снегче, башка што се мучев да тргнам од семафор.
Тогаш ми пукна филмот и си купив 2 зимски и ги ставив напред, не на задни тркала.

Повеќето искуства се вакви... Излегува ако веќе не сакаш/не можеш да идеш со најдоброто можно решение (два одделни сета од зимски и летни гуми), тогаш едноставно само летни гуми е „најдоброто“ (најмалку лошото) следно решение за овде и за овие временски услови.

Со само летни гуми секоја година едно 8-9 месеци (од 12) се вози во идеални услови. Целосезонските после пар долги жешки лета на сонце и врел асфалт, ќе окрутат исто како и зимски гуми во такви услови (со тоа што зимските за едно лето ќе им се деси истото). После добиваш инфериорни перформанси во возење преку цела година.
Целосезонски гуми се за други климатски региони, како англискиот - умерена клима без многу снег и без многу жешко време. Овде кај нас можеби имаат смисла за некој што ги троши гумите на една година.

И мене ме мрзи да менувам тркала два пати годишно, ама безбедноста не остава простор за мрзливост.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10941
  • 430i
« Одговори #9125 на: 07 Декември 2022, 11:09:09 am »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #9126 на: 08 Декември 2022, 09:27:44 am »

Koi allseason si gi vozel ne e isto voopshto

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #9127 на: 08 Декември 2022, 10:00:56 am »

Koi allseason si gi vozel ne e isto voopshto

Првите беа Тигар, всушност тие беа првите нови гуми пошто дотогаш возев премиум половни.
За вторите одврзав кесе за Пирели, ама си требало зимски или олсизн гуми за зима (кој како љуби), и летни гуми за врел асфалт.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5276
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #9128 на: 08 Декември 2022, 14:48:57 pm »
...олсизн гуми за зима (кој како љуби), и летни гуми за врел асфалт.
За мене ова некако ми се чини како идеална комбинација за нашите лета/зими. Или барем за клима како последнава декада со релативно благи зими и тек по некој ден снег... Летни гуми за лето, и за зима целосезонски со зимски bias.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #9129 на: 08 Декември 2022, 15:12:33 pm »
Michelin cross climate se letni gumi so moznost za zima kako nashata.

Site allseason ne se isti. Poveketo se zimska light varijanta.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #9130 на: 08 Декември 2022, 15:21:14 pm »
Michelin cross climate se letni gumi so moznost za zima kako nashata.

Site allseason ne se isti. Poveketo se zimska light varijanta.

Лани или полани пишував за еден комшија кој не успеа да искачи угорницата на само што обелена од снег улица со Кросклимат (не ми текнува колку години му беа возени) јас без проблем со 6 години стари Ескимо S3+.
Исто пишав кога есента го видов дека си купи друг сет бандажи за зимски гуми пошто летото му почнале да се распаѓаат Кросклимаксот :)

Сигурно му биле 2 години понови од моите пошто тогаш ја зеде колата.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #9131 на: 08 Декември 2022, 18:36:41 pm »
Штета што S3+ во сите ситуации освен на снег се гума за самоубиство.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #9132 на: 08 Декември 2022, 18:53:35 pm »
Чудно што уште не успеав да се самоубијам :D

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3162
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #9133 на: 08 Декември 2022, 18:57:22 pm »
pa ne bi se slozil so tebe jas so taa guma imam pominato kaj sto mnogu poizvikani so posremni koli neuspeale ni da se priblizat

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #9134 на: 08 Декември 2022, 19:18:52 pm »
pa ne bi se slozil so tebe jas so taa guma imam pominato kaj sto mnogu poizvikani so posremni koli neuspeale ni da se priblizat
Како не би се сложил кога и он вика дека на снег се добри.