Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1297425 пати)

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5499
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Одг: Зимски гуми
« Одговори #9105 на: 04 Декември 2022, 14:27:34 pm »
Porsche gi montiraa, na lizing operativen ni se vozilata i oni sami sreduvaat.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #9106 на: 04 Декември 2022, 14:49:07 pm »
Ок, ако некој клабер случајно змае кој ги носи кај нас, нека пише.
Одмна беа Еурогума ама не знам дали постојат веќе, ни сајт нит ништо не им работи.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5499
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #9107 на: 04 Декември 2022, 15:06:19 pm »
Petok sum na redoven servis u Porsche so sluzbenata pa ako mi tekne ke gi prasam.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #9108 на: 04 Декември 2022, 19:59:41 pm »
Јас ги имам Speed Grip 2, стацени пред добри 8 години, шара уште имаат над 6-7 мм (не се мн возени) без микропукнатини итн... Татко ми скина една гума, па сега сакам пак такви, гледам и на тестови се супер, па со твојов одговор ме збуни, бидејќи на нет никаде не можам да најдам од тој бренд кај нас.

Отсутен atanasovski2000

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #9109 на: 04 Декември 2022, 23:19:37 pm »
Ок, ако некој клабер случајно змае кој ги носи кај нас, нека пише.
Одмна беа Еурогума ама не знам дали постојат веќе, ни сајт нит ништо не им работи.

Еурогума сега се вика "Продавница за гуми" (пиши на FB, одма ќе ги најдеш,..... уствари еве и линк до нив https://www.facebook.com/prodavnicazagumi?mibextid=ZbWKwL)..... Дали се има сменето сопственикот или е само некоја маркетиншка промена, појма неам.

Јас во Саботата испазарив две зимски Nexen од кај нив, пошто таму добив најдобра понуда за Nexen од сите други места.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9110 на: 05 Декември 2022, 01:05:02 am »
Кој ги носи Nexen кај нас?

Мотоцентар се едни од увозниците, ама сигурно и други има.
Турбо-макс?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #9111 на: 05 Декември 2022, 08:41:54 am »
Мишелин аllseason изедени до даска, против буџет.
« Последно менување: 05 Декември 2022, 09:03:45 am Deni »

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3717
« Одговори #9112 на: 05 Декември 2022, 10:39:26 am »
Од видеото заклучивме дека истрошена гума е подобра или иста со нова гума, скоро во сите услови.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #9113 на: 05 Декември 2022, 10:48:01 am »
Од видеото заклучивме дека истрошена гума е подобра или иста со нова гума, скоро во сите услови.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #9114 на: 05 Декември 2022, 10:53:06 am »
Не догледав оти мислам дека не е баш релевантен тестот оти вика дека мишелинот е машински одземен во милиметрите и возен само некоја илјадарка. Фактички гумата е гланц нова само со помалце шара.
За правилен тест нека ја одмали природно шарата со 50000км возење и 4 лета топење и пластифицирање по врел асфалт, тек тогаш ќе биди реален тестот.

Sent from my SM-A202F using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #9115 на: 05 Декември 2022, 11:07:09 am »
Не догледав оти мислам дека не е баш релевантен тестот оти вика дека мишелинот е машински одземен во милиметрите и возен само некоја илјадарка. Фактички гумата е гланц нова само со помалце шара.
За правилен тест нека ја одмали природно шарата со 50000км возење и 4 лета топење и пластифицирање по врел асфалт, тек тогаш ќе биди реален тестот.

Сепак дури и вака гледаме дека има доста голем пад на перформанси, особено кај буџет гумите. Тоа само ќе ја влоши ситуацијата.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #9116 на: 05 Декември 2022, 11:16:21 am »
Нормално дека ќе ја влоши, ама ќе видиме реални вредности на половна премиум гума, а ова не се. Ќе се исили некој ќе купи премиум половен олсизон со 1.5 мм шара горен на асфалт од 2014та и ќе мисли дека е некако побезбеден..

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #9117 на: 05 Декември 2022, 14:43:15 pm »
Немав време да го изгледам видеото, и прашање е дали сакам да го гледам идиотот што лаже.

Лани или полани пишував за еден комшија кој не успеа да искачи угорницата на само што обелена од снег улица со Кросклимат (не ми текнува колку години му беа возени) јас без проблем со 6 години стари Ескимо S3+.
Исто пишав кога есента го видов дека си купи друг сет бандажи за зимски гуми пошто летото му почнале да се распаѓаат Кросклимаксот :)

Ич да не спомнувам дека на времето купував од автопазар исклучиво премиум гуми (половни) јер бољи од нови  Тигар, Сава итн, кој ли ме убеди у тоа мме...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29589
    • CARclub.mk
« Одговори #9118 на: 05 Декември 2022, 15:18:14 pm »
Нормално дека ќе ја влоши, ама ќе видиме реални вредности на половна премиум гума, а ова не се. Ќе се исили некој ќе купи премиум половен олсизон со 1.5 мм шара горен на асфалт од 2014та и ќе мисли дека е некако побезбеден..

Финтата е да не се купуваат половни гуми. Тука е повеќе тестот во насока на споредба на квалитетна гума (па макар и стара) со неквалитетна гума, нова. Никој не промовира купување половни гуми, скраја да е.

Ја би го забранил тоа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #9119 на: 05 Декември 2022, 16:22:54 pm »
Многу ми се допадна ова видео, баш за споредба на Michelin Allseason и најјаките зимски нордик. Многу добра споредба. Мислам дека веќе за некоја година изборот ќе биде на кои целосезонскинда се купуваат, наместо летни/зимски. Ептен добри се резултатите зимно време кај што стравував највеќе.

Баш оваа споредба ја сакав, ама да имаше и летна гума во споредбата. И звук да тестира. Ама ајде тоа на пролет можда.