Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1486277 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Зимски гуми
« Одговори #8445 на: 14 Октомври 2021, 12:28:15 pm »
Абе сеа ако ал-сизн гумите ти се најдат 3 дена во годината (еве како денес пример) повеќе него зимските, ебаго. ;D  А цела година што праивш компромис со ал-сизн гуми?

Муабетов е  "11 ипол месеци у теретана, за 10 дена на плажа да си фит". ;D

На крај краева, секој различно вози и поминува различен број километри по различен терен. Според тоа нека си одреди дали и какви гуми ќе вози.

Не знам зошто сметаш дека компромисот кој го правам е нерационален.  Тие 11 месеци не се не знам какви ризици. Јас ти грантирам дека Crossclimate+ ќе бидат подобри во 4 зимски месеци од СаваЕскимо или ТигарВинтера. Овие две никобуџетни гуми ќе имаат предност само 10 од вкупно 90-120 дена во зима. И тогаш јас нема да се амбицирам и да дремам дека целосзонките ќе ми бидат доволни. Ене ги ланците и стегите за снег дремат во гепек.
Чекај сега, нели си правеше комбинации летни/олсизн?
Зошто 11 месеци?
Не читаш добро по постовите . Напишав дека дигнав раце од тој пристап. Првичната идеја е да има балансирано користење на два сета гуми. Сега само целосезонски се возат.
Од кога тоа?
Пошто лани се утепавме од муабетење, за на крај да кажеш дека си правел комбинации.

Ете пригода да го спомнам и комшијата со Кросклиматот што лани не успеа да ја искачи угорницата во маало, и тоа на самошто обелен асфалт.
Летово беше до Турција, вели толку им беше.
Деновиве си купи втор сет бандажи, ќе иде на летно/зимски (трето лето му беше со Кросот, околу 10-11 поминува годишно)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8446 на: 14 Октомври 2021, 12:32:30 pm »
Добро е што конечно некој спомна и колку км поминува.Пошо секој си кажува како му одговара ама никако км да се напишат.Така да ако за Интер1Целосезонскиот алсизн се најдобар избор,врв на изборите и им пали свеќа и остава масло до нив,незначи дека за некој друг би било исто.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8447 на: 14 Октомври 2021, 13:11:13 pm »
Гледајќи ги долгорочните прогнози, се си мислам дека можеби не е лоша идеја да ги бапнам зимските гуми следниве денови. Ионака најмногу возам наутро и навечер, а температуриве се такви да моментално перформансите не се многу различни меѓу летни и зимски... Плус и поправилно да се распредели амортизацијата.  ;D

Наградно прашање: Колку од оние што имаат два сета гуми на 9 Октомври имаат зимски сет гуми во период кога регуларните дневни температури се комотно околу 23-24С?

Реално 1 од 100. А може и помалце  ;D :D.

Ниеден, а може и помалце.   ;)

Ама реално - не зборуваме за ретки дешаванки и анегдоти туку зборуваме за предвидливи работи како топли температури лете и ладно влажно време зиме. :)

Јас следно би земал летни плус олсизон за зиме. Не само што најмногу ни одговара на климата, туку и може порамномерно да се трошат (по ~6 месеци секој сет)... Вака летните ми се трошат од користење а зимските ми стареат/тврднеат од старост и неистрошени ги менувам со ~90% шари.

Абе сеа ако ал-сизн гумите ти се најдат 3 дена во годината (еве како денес пример) повеќе него зимските, ебаго. ;D  А цела година што праивш компромис со ал-сизн гуми?
Така му доаѓа... Ако морам да бирам само еден сет гуми, тогаш летни ќе бидат. Барем 9 месеци во годината ќе возам во оптимални услови.

Олсизн како единствени гуми, се оптимални 5-7 месеци и компромис останатите месеци... Со знак прашалник какви ќе бидат перформансите после пар жешки македонски лета, посебно ако се паркирани на сонце и често се возат на пладне.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #8448 на: 14 Октомври 2021, 13:39:32 pm »
Од кога тоа?
Пошто лани се утепавме од муабетење, за на крај да кажеш дека си правел комбинации.

Ете пригода да го спомнам и комшијата со Кросклиматот што лани не успеа да ја искачи угорницата во маало, и тоа на самошто обелен асфалт.
Летово беше до Турција, вели толку им беше.
Деновиве си купи втор сет бандажи, ќе иде на летно/зимски (трето лето му беше со Кросот, околу 10-11 поминува годишно)

Да јас одев со таа стратегија поради тоа што купував зимски гуми кои едвај чекам да ги симнам од кола и дека решив да одам 6м летни + 6м целосезонски. Лани кога дојде време да се префрламе не ми беше приоритет, млце се возеше Мај- Јуни (претежно заради онлај школо и работа од дома и останаа на кола). Помина лето со нив да речене едно 1500-2000км највеќе.  Вкупно можеби 7000 км заедно со зимото претхнодно. Ова не е многу вообичано поминував по 15000. За мене максимум што го очекував да го добијам се вкупно 30000од нив и 45000 од летните. Или 3 години од прилика по претходните просеци.

Не можам да ви кажувам за тоа кој кави потреби и очекувања има зимно време. Јас узгорници редовно не поминувам. Одам од време на време на гости до Тасино Чешмиче и прописно прашувам дали е улицата проодна за нормални гуми. Тука моето возење во секојдневие за  тие ризични места е завршено во 99,99% сценарија.

Летно време не сум ги возел 2000км непрекинато со 160 км/ч за да тврдам дека ќе издржат. На зимување во Боровец сосема коректно се качував на една узгорница за паркинг каде што гледав дека некој се мачи, ама нели тоа не е доказ дека се овие супер успешни во секоја снежна прилика. Кога одевме на скијање највеќе ризик имаше по паркинзите каде трагите од возилата оставаат замрнзнати вдлабнатини повисоки од ѕидот на гумата. Еднаш морав да врзувам стеги за да излезам. Но на планинските патишта и одењето до Боровец и назад не ми беше во ниеден момент проблем. И конечно и со зимски гуми никогаш не усм се обидувал ништо повеќе од „take me home“ пристап во услови на снег и мраз. И не ми е тешко да застанам и да ставам ланци ако ми затреба.

На крај , најбитно е да си разбереш добро твојата потреба и да се решиш како ќе управуваш со ризикот преку компромис. Најлошо е да мислиш дека твоте супериорни Conti TS870 ќе те лишат од потреба ти да го кнтролираш ризикот.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #8449 на: 14 Октомври 2021, 14:38:41 pm »
Добро е што конечно некој спомна и колку км поминува.Пошо секој си кажува како му одговара ама никако км да се напишат.Така да ако за Интер1Целосезонскиот алсизн се најдобар избор,врв на изборите и им пали свеќа и остава масло до нив,незначи дека за некој друг би било исто.

Така де, еве масло им оставам зошто - извозени преку 8000км може и преку 10, ама кој прати такви работи, секој ден работа дома, летово неколку пати во 2 попладне на најтоплото Ск-Ох и обратно, сега за 11ти окт 1000км низ Мкд и никаков проблем, со исклучок на аквапланинг кој се случува од 90км нагоре. И не е тоа некој проблем, си го видов лимитот, кога врне поројно на автоопат, возам малку потпретпазливо и нема проблем. Ако летам со 150 на пороен дожд П Зеро пирели, Конти незнам што имај џабе е.

Зошто си го знам стилот на возење, ги знам предностите и маните на гумите, ни еднаш во тие година дена и 10.000км отприлика не сум почуствувал опасност нити пак сум се покаал за алсизнот. Следно да сме живи и здрави премиум алсизн, не дека овие не чинат, туку да направам споредба средна и висока класа и дали вреди разликата во цена.

И по милионити пат, не викам дека се супериорни бла бла бла објективно гледано, туку супериорни се субјективно гледано. За мој вкус убедлив бест бај на сите времиња. Некој може има други афинитети, два сета, пет сета, 100 гуми има, се почитувам, ама паушални изјави дека после 2 години се распаѓале или комшијата беше турција се врати без гуми е нонсенс.

А објективно мислење е дека секоја алсизн од средна класа нагоре е 100000000 пати подобра од вашите тигари и сави и по 100 години стари гуми, во било која сезона и ситоација.
« Последно менување: 14 Октомври 2021, 14:49:31 pm Inter1 »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8450 на: 14 Октомври 2021, 14:59:22 pm »
Си мислам дека не си прочитал убаво

Еве што пишав:

Цитат
Целосезонските по 30.000км, односно по 2 лета нема да бидат ЕФИКАСНИ како додека биле нови (секогаш имам во вид возење во снежни услови).

Или можеби такво ти е воспитанието па џабе ќе ми биде :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
« Одговори #8451 на: 14 Октомври 2021, 15:00:35 pm »
А зимски се исто ефикасни кога се нови и 3та сезона после 20000км?

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #8452 на: 14 Октомври 2021, 15:04:07 pm »
Си мислам дека не си прочитал убаво

Цитат
Целосезонските по 30.000км, односно по 2 лета нема да бидат ЕФИКАСНИ како додека биле нови (секогаш имам во вид возење во снежни услови).

Или можеби такво ти е воспитанието па џабе ќе ми биде :)

На 5ти ноември дојди ќе славиме една година алсизн гуми, наредна дојди пак ќе славиме 2 години итн... Remember remember the 5th of November ;)
Ако не чинат пак ќе пишам дека не чинат, нити венчан сум со гумиве нит пак ги произведувам, барем реални податоци кажувам од усер експириенце, а не од читање статии... Во моментов според спецификации на нет, убедливо најдобри се КросКлимате 2, со исти карактеристики од почеток до 2мм останата шара од гумата (во реалност ке видиме, кој ќе ги купи ќе пише). Другите нормално дека се полоши и со тек на време им опаѓаат карактерстиките, ама земи ти и летни и зимски и секакви, сите нема да бидат ЕФИКАСНИ како додека биле нови. Ако најдеш гума што исто е ефикасна, т.е. 100% ефикасна после икс години, ете после 2, браво, Светиот грал си го пронашол, па сподели и ние да возиме такви од Бога дадени гуми.
« Последно менување: 14 Октомври 2021, 15:42:05 pm Inter1 »

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8453 на: 14 Октомври 2021, 15:21:09 pm »
Еве го видеото од 2018 година кога прв пат се ставени  целосезонските што уште ги возам. Три сезони(Октомври -Мај) 2018/2019/2020и едно килаво лето 2021 со нешто околу 20000 км возени. Ќе одам после слика да сликам од шарата на сите гуми.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #8454 на: 14 Октомври 2021, 15:25:08 pm »
Според доказиве гумата ти била нова и немаат поминато две години :DDD

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #8455 на: 14 Октомври 2021, 15:46:01 pm »
Tuka kaj benziskata si trebal da ja zakacis ftora i niz benziska da go ticnes kombeto :)

ehhhh ludi godini toa bea.......pred mnogu godini odevme na skijanje vozese eden drugar, poznat po brdski trki na vodno vo toa vreme.
So ficoto trkacko ali "olesnet" motorot od trkackite dodatoci karburator i slicno. I se desi edna jaka trka i ticanje preku benziskata.
btw, togas nemav slusnato deka postojat zimski gumi  ::) ::) ::)
edni imase site bea all sezazon :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8456 на: 14 Октомври 2021, 15:56:32 pm »
И овде 3 од 4 коли пред мене беа allseason :D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8457 на: 14 Октомври 2021, 16:08:57 pm »
Дајте ново име.
InterSeason.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8458 на: 14 Октомври 2021, 16:13:52 pm »
А зимски се исто ефикасни кога се нови и 3та сезона после 20000км?
Влатко, за 30000км во две години, колку км ќе отпаднат за зимските кои нема да бидат топени преку лето на +40 температура на воздух?

Да се разбереме, доколку би знаел дека нема да има снег ќе си пичам со летни и преку зима, ко божем малку сум возел на времето со летни и тоа половни.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8459 на: 14 Октомври 2021, 17:39:49 pm »
Еве го видеото од 2018 година кога прв пат се ставени  целосезонските што уште ги возам. Три сезони(Октомври -Мај) 2018/2019/2020и едно килаво лето 2021 со нешто околу 20000 км возени. Ќе одам после слика да сликам од шарата на сите гуми.

На ваков пат и со летни ќе стигнеше до Маврово.

Цитат
А објективно мислење е дека секоја алсизн од средна класа нагоре е 100000000 пати подобра од вашите тигари и сави и по 100 години стари гуми, во било која сезона и ситоација.

Тоа ти можиш да си правиш филмови до недоглед ама затоа  па страв те фаќа над 90 да возиш како шо сам кажа.
И не ме интересира дали толку било доволно да се вози или ограничувањето колку било,туку перформансите на гумите.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D