Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1486682 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9231
Одг: Зимски гуми
« Одговори #8430 на: 14 Октомври 2021, 06:37:06 am »
Izvolte neka napravat test na all seazon guma vo makedonija ili bilo koja potopla zemja sred leto koga 3 meseca e nad 30+.

All seazon si ima svoja namena za EU i ostali zemji so umeteni leta kade sto letno vreme retko koga temperaturata nadminuva 30+.
All sezaon ne e za nasa klima so vreli leta nutu pak se preporacuva za takva namena.
Stedis po cena na bezbendost.
Ama luge sto mozat da si dozvolat dva seta na gumi koga realno imame zeski leta i ladni zimi (Zimska guma ne e samo radi snegot) bas i nemozam da gi razberam.OK, sekoj si ima pravo na izbor.
Samo dobronameren sovet.

Zatoa Michelin Crossclimate koja e vo princip letna guma za razlika od drugite koi se zimski orientirani.

Toa shto go kazuvash isto vazi i za zimski so nashite zimi. Dali 30 dena vo zimata ima vistinski uslovi za zimska guma

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8431 на: 14 Октомври 2021, 07:49:15 am »
Izvolte neka napravat test na all seazon guma vo makedonija ili bilo koja potopla zemja sred leto koga 3 meseca e nad 30+.

All seazon si ima svoja namena za EU i ostali zemji so umeteni leta kade sto letno vreme retko koga temperaturata nadminuva 30+.
All sezaon ne e za nasa klima so vreli leta nutu pak se preporacuva za takva namena.
Ama luge sto mozat da si dozvolat dva seta na gumi koga realno imame zeski leta i ladni zimi (Zimska guma ne e samo radi snegot) bas i nemozam da gi razberam.OK, sekoj si ima pravo na izbor.
Samo dobronameren sovet.

Zatoa Michelin Crossclimate koja e vo princip letna guma za razlika od drugite koi se zimski orientirani.

Toa shto go kazuvash isto vazi i za zimski so nashite zimi. Dali 30 dena vo zimata ima vistinski uslovi za zimska guma
Затоа ја имаш комбинацијата што ја прави bramovsk, летни за лето, олсизн за зима.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #8432 на: 14 Октомври 2021, 08:07:22 am »

Samo dobronameren sovet.

Исто и ти имаш право на избор и на совет иако никој не ти го побара ;) Алсизн да бест, фак да рест. лалалалала :D

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2617
« Одговори #8433 на: 14 Октомври 2021, 08:31:37 am »
Nekoj iskustvo so Premiorri ViaMaggiore guma?
@Sarma3 Како што гледам украинска гума а од по некои искуства што прочитав, за снег (како и 99% од зимските гуми) е добра ама катастрофа е за влажни и суви услови. Зависи за што ти треба тебе и каде живееш (каде што има повеќе денови снег или поумерени услови). Инаку саглам гума (без разлика летна/зимска/целосезонска) за твојата димензија е околу 2800-3200 денари.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #8434 на: 14 Октомври 2021, 10:09:02 am »
Снег на Стража, Крушево и уште неколку други места. Ако возите алсизн гуми постари од 2 години да не помислувате да патувате натаму :D Чекајте до пролет, па после во лето немој да возите зошто е +30.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #8435 на: 14 Октомври 2021, 10:10:52 am »

Како што пишав, јас го јадев еден 9 Октомври после прекрасен викенд во Охрид. Бевме 3 дена таму го поминавме по маичка и папучи. На враќање на Стража вечерта снег ме фати.

Наградно прашање: Колку од оние што имаат два сета гуми на 9 Октомври имаат зимски сет гуми во период кога регуларните дневни температури се комотно околу 23-24С?

Безбедноста не  само во метар на застанување и аква планинг брзина. Често безбедноста е да се носиш со контекстот на условите рацинално. Во минативе 25 години секогаш сум имал сет зимски гуми за во зима и никогаш не сум дремел на мисла дека ќе поминам добро во зимски услови со летните. Сепак ќе се задржам на моите искуства со различен тип на гуми и ќе кажам дека поризични ми биле мостовите  во Скопје наутро во 7:00 и осојни кривини во есен и приолет кога нагло во дел од секунда на само еден сегмент патот е целосно различен од тоа што си го возел до тогаш.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #8436 на: 14 Октомври 2021, 10:29:58 am »
Наградно прашање: Колку од оние што имаат два сета гуми на 9 Октомври имаат зимски сет гуми во период кога регуларните дневни температури се комотно околу 23-24С?

Реално 1 од 100. А може и помалце. ;D :D

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #8437 на: 14 Октомври 2021, 10:36:24 am »

Реално 1 од 100. А може и помалце. ;D :D

1 од 100.000,00 по мое. На 15 ное, ни пола немаат сменето летен/зимски не па во октомври.

Инаку не знам дали знаете, ама алсизн гуми не чинат по втората година :DDDD Добро готово, прекинувам со ова, последно беше да кажам дека не чинат по втората :D

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #8438 на: 14 Октомври 2021, 10:41:34 am »
Абе сеа ако ал-сизн гумите ти се најдат 3 дена во годината (еве како денес пример) повеќе него зимските, ебаго. ;D  А цела година што праивш компромис со ал-сизн гуми?

Муабетов е  "11 ипол месеци у теретана, за 10 дена на плажа да си фит". ;D

На крај краева, секој различно вози и поминува различен број километри по различен терен. Според тоа нека си одреди дали и какви гуми ќе вози.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #8439 на: 14 Октомври 2021, 10:48:50 am »
Абе сеа ако ал-сизн гумите ти се најдат 3 дена во годината (еве како денес пример) повеќе него зимските, ебаго. ;D  А цела година што праивш компромис со ал-сизн гуми?

На крај краева, секој различно вози и поминува различен број километри по различен терен. Според тоа нека си одреди дали и какви гуми ќе вози.

Епа ова никако да го сфатат овде членови. Некој прочитал статија негде и толку е, крај, нема што да размислува понатака. Јас возам алсизн и се благодет огромен. Нормално со одредени недостатоци. Ама на муабетот дека после 2 год ќе ги фрлиш излегоа Мишелин со новата Крос 2ка, даваат гаранција за гумите на 100.000,00 км :D Firestone Multi што возам јас се предвидени за 70.000км и како е тоа две години еве не знам.
Ал сизн за кај нас и тоа како има смисла, само од пуст хејт,завист,неинформираност или било што секој си пишува што ќе му текне.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6581
« Одговори #8440 на: 14 Октомври 2021, 11:04:51 am »
Изгледајте го, овде се што треба да знаете за all season.

Од целиот клип би ги одвоил следниве работи.

- Cross Climate кочи на влажен коловоз одлично на сите температури, од ниска па се до висока. 

- На снег е скоро исто толку добра како зимска стандардна гума

- На суво а особено на ладно и суво all season ги пердаши зимските гуми

Реално во тестов фалат екстремни услови како мраз или па +40. Тука очекувам мали девијации ама ништо страшно. Според мене кој неќе да се ебава со менување сетови и не мисли дека е тркач на Стража, а вози автомобил под 200кс all season и те како има смисла особено на балканов поради климата.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8441 на: 14 Октомври 2021, 11:44:00 am »

Не знам зошто сметаш дека компромисот кој го правам е нерационален.  Тие 11 месеци не се не знам какви ризици. Јас ти грантирам дека Crossclimate+ ќе бидат подобри во 4 зимски месеци од СаваЕскимо или ТигарВинтера. Овие две никобуџетни гуми ќе имаат предност само 10 од вкупно 90-120 дена во зима. И тогаш јас нема да се амбицирам и да дремам дека целосзонките ќе ми бидат доволни. Ене ги ланците и стегите за снег дремат во гепек.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8442 на: 14 Октомври 2021, 11:55:39 am »

Не знам зошто сметаш дека компромисот кој го правам е нерационален.  Тие 11 месеци не се не знам какви ризици. Јас ти грантирам дека Crossclimate+ ќе бидат подобри во 4 зимски месеци од СаваЕскимо или ТигарВинтера. Овие две никобуџетни гуми ќе имаат предност само 10 од вкупно 90-120 дена во зима. И тогаш јас нема да се амбицирам и да дремам дека целосзонките ќе ми бидат доволни. Ене ги ланците и стегите за снег дремат во гепек.
Чекај сега, нели си правеше комбинации летни/олсизн?
Зошто 11 месеци?

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
« Одговори #8443 на: 14 Октомври 2021, 11:57:15 am »
Снег на Стража, Крушево и уште неколку други места. Ако возите алсизн гуми постари од 2 години да не помислувате да патувате натаму :D Чекајте до пролет, па после во лето немој да возите зошто е +30.

Da si mi ziv i zdrav, se trosele gumite nemalo zimi ne znam shto...guma e ne e gorivo pa da ja menuvash/polnish pred trgnuvanje na pat. Stavash zimski gumi i si terash raat. Ili aj vozam gradska ke turam vakvi gumi .. pa ke odam na pat do Gevgelija ke turam poinakvi... pa do Mavrovo treti. Zimskata guma e 99% nepotrebna ama toj 1% koga ke se molis na boga ili klanjas na alah (shto vikaa na eden motordziski forum od hrvatska) kje skontash deka ne trebalo da shtedish na gumi. Konkretno jas 90% vozenjeto mi e gradska vo zimo, znachi li toa deka treba da si gi smenam gumite samo na zimuvanje koga odam :) ? Cel zivot ke go pamtam momentot koga se svrtev 360 stepeni kaj Drenovo so 30-40 na saat (srekja nemashe vozila da me spukaat inache ke izlezeshe matematikata na tatko mi za slednite 10 godini kupuvanje gumi)

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8444 на: 14 Октомври 2021, 12:07:21 pm »

Чекај сега, нели си правеше комбинации летни/олсизн?
Зошто 11 месеци?
Не читаш добро по постовите . Напишав дека дигнав раце од тој пристап. Првичната идеја е да има балансирано користење на два сета гуми. Сега само целосезонски се возат.