Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1486237 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #7215 на: 18 Ноември 2018, 00:07:41 am »
Дот? Цена?

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Ефтино, брат.

Една Македонија.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #7216 на: 18 Ноември 2018, 14:22:35 pm »
Можно е ако е е46 или постаро, не е тоа пропишана димензија за е90 и понови. Исто и со мојот случај беше, ќе закачуваат 215ка на колата, да сум ставел 205, што е многу погрешно. Претходниот газда малку повеќе стиснат ми ја продаде со 205/55/16, ужас, закачува секаде и не личи на ништо колата.

16 Zoll 3er E90 E91 E92 E93

железни бандаши со гуми зимски оригинал бмв апровед: Goodyear Ultra Grip 7+*
https://www.leebmann24.de/bmw-winterkomplettraeder-stahlrad-12-schwarz-16-zoll-36112153184-36112159849-36112148308-36112153185.html

алу бандаши со гуми:Bridgestone Blizzak LM-25* RSC
https://www.leebmann24.de/bmw-winterkomplettraeder-doppelspeiche-156-silber-16-zoll-36110433295.html

оваа димензија може да се ористи за следниве модели:
205/55 R16 91V BMW / MINI
1er E81 E82 E87 E88 F20 F21
2er F22 F23
3er E46 E90 E91 E92
MINI F54

не ширете дезинформации, 205*55*16 е стандардна димензија за бмв и е многу погодена. јас ја користам на Е91 и нема никакви проблеми.
користам марка и модел који ја имаат ѕвездата од БМВ летни Мишелин зимски  Данлоп

на овој линк ги имате сите зимски гуми за 3ка моделите:
https://www.leebmann24.de/bmw/3er/winterreifen.html

овде се летните:
https://www.leebmann24.de/bmw/3er/reifen.html
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #7217 на: 18 Ноември 2018, 14:39:59 pm »
Добро де уље, шо се нервираш, не се тоа дезинформации, некако не ми оди бмв 3 со 205/55/16 од голф, затоа помислив дека не се стандардни.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #7218 на: 18 Ноември 2018, 16:20:22 pm »
Зар треба производителот да ти “одобри” бренд на гуми?

Разбирам да се почитуваат препораките за димензиите и притисокот во гумите, ама не може производителот на возилото на ми “одобрува” бренд на гуми кои ќе ги користам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7219 на: 18 Ноември 2018, 17:00:26 pm »

Разбирам да се почитуваат препораките за димензиите и притисокот во гумите, ама не може производителот на возилото на ми “одобрува” бренд на гуми кои ќе ги користам.

Абе мора и на глупиот да му се каже некако... Знаеш, кога си глуп ти не си свесен дека си глуп. Затоа слушај што кажува дилерот и терај

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #7220 на: 18 Ноември 2018, 17:48:56 pm »

@velestrumf  nekoj vo bmw pred nas sednal testiral i mislel i dosle do soznanie deka najubavo ke pomine musterijata ako gi koristi tie modeli na gumi, normalno e deka mozze da se koristis sto se saka, no vo praksata i vo site testovi e gore dole pokazzano deka tie 5-6 marki koji na site im se dobro poznati gi dominiraat kategoriite.
bridgestone,goodyear,continental,dunlop,pirelli i michelin.
pokraj ovie, novi odobreni modeli se na kumho ecsta hm i hankook ventus s1 evo2
normalno, ne mora da se pridrzzuvas do ovie preporaki... jas ne gledam nekakvi negativnosti vo taa preporaka, sepak pozadi taa preporaka bmw stoi so svoeto ime i renome, me raduva sto na pr. oni i gi naveduvaat i modelot na gumata ne vikaat generalno sve od Michelin ili continental nego so marka i model. ocigledno deka razlicnite modeli razzlicno vlijaat na modelite na bmw. kaj bmw sega imas zadnja vucca, prednja vucca,mini, suv znacci ima nekoja logika pozadi preporakata, plus mislam i za samiot proizvoditel e dosta dobro ako toj model na guma ja dobie zvezdata od bmw, vo sekoj slucaj go vrednuva modelot na gumata nema da mu steti sigurno.
a toa deka ne se ogranicceni samo na premium brands pokazzuva izborot na kumho ecsta i hankook ventus.
jas misalm od tie 8 brenda i te kako ima dovolen izbor.

sto se ticce gumi jas sum malku pokonzervativen. dosega imam koristeno na bmw od 2001 samo tri brenda dunlop,michelin i bridgestone.
najzadovolen sum od dunlop i letni i zimski. mnogu se izdrzlivi ne pokazuvaat slabosti vo niedna kategorija.super grip.
najmalku se abat michelin, najniska potroshnja.
najkomforni za patuvanje se bridgestone turanza, ama najbrzo se abat. mnogu patat letno vreme na zzeshki asfalti i maka maccat su dupki po patissta. za evropski i japanski avtopati se izmisleni.

toa e mojata skromna preporaka za bmw modelite.

ako ima nekoj drug iskustvo so bmw i goodyear ili pirelli neka go napishe, najgolema odbivnost mi stvaraat goodyear i continental ne mozzam da si objasnam zossto. gi odbegnvam bez nekoe logicno objasnuvanje.
intuitivno najrado se odluccuvam za Dunlop pa za michelin, i toa ne mozzam da objasnam zossto, no nekoja maka od Dunlop i Michelin ne sum videl.

vo vrska so dimenzijata i kvalitetot na gumite: marka Michelin model Energy Saver
205/55 R16 model 320d E91 bez problem 220kmh kolku sto stoi vo tehnicckite karakteristiki na kolata , bez nikakvi problemi so kocenje,grip, krivini tresenje itn... dimenzijata e optimum na stabilnost, brzina i potrosnja.

« Последно менување: 18 Ноември 2018, 18:36:11 pm changetheoil savethecar »
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7221 на: 18 Ноември 2018, 18:36:35 pm »
Ако Бриџстон мака мачат ондак што останува за Корморан?
Каде бе со овие муабети?

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #7222 на: 18 Ноември 2018, 18:54:10 pm »
Добро де уље, шо се нервираш, не се тоа дезинформации, некако не ми оди бмв 3 со 205/55/16 од голф, затоа помислив дека не се стандардни.

@MAPJAH слушај паталци не гаталци. за тројка таа е стандард димензија, остај воа блендериве.
држи се до препораките на бмв и ич не се секирај.
моја лична препорака данлоп и мишелин.ако ти е за стандардни потреби

ако ти е за курчење тогаш тоа е друг муабет... имаш се и сешто...
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #7223 на: 18 Ноември 2018, 20:15:52 pm »
Не ми се верува што читам, ама кога ќе ми текне кај живеам се ми изгледа нормално.

Добро бе, ако туриш Toyo R888R (кои не се препорачани) колата полошо ќе се понаша отколку со фабричките?
Види и какво мирифче за во кола препорачува BMW и иди до Минхен да ги напумпаш гумите со фабричкиот воздух, овде е загаден.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #7224 на: 18 Ноември 2018, 20:39:45 pm »
Не ми се верува што читам, ама кога ќе ми текне кај живеам се ми изгледа нормално.

Добро бе, ако туриш Toyo R888R (кои не се препорачани) колата полошо ќе се понаша отколку со фабричките?
Види и какво мирифче за во кола препорачува BMW и иди до Минхен да ги напумпаш гумите со фабричкиот воздух, овде е загаден.

Ако дојде до сообраќајна несреќа, доаѓаат вештаци директно од бмв и гледаат дали непрепорачани гуми се причина за несреќата. ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #7225 на: 18 Ноември 2018, 20:56:43 pm »
Чисто за да разјаснам пар работи - да, кога развиваат автомобил, производителите работат со специфични брендови и димензии. И тоа не е ништо чудно.

Не дека мора да се купи од тие брендови и од тие димензии, ама работат со специфични димензии и брендови. Дури има гуми што носат специфични ознаки за конкретен производител, па и модел - ѕвездичката на некои гуми е специфична ознака на BMW.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #7226 на: 18 Ноември 2018, 21:06:37 pm »

Битно да врти паричката. ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #7227 на: 18 Ноември 2018, 21:08:30 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7228 на: 18 Ноември 2018, 22:59:55 pm »
Сите сте се фатиле за гумите, а никому не му текнува да го спомне асфалтот.
Точно е дека производителите тестираат на одреден бренд на гуми, ама оставен е мнооооогу простор за отстапки.

Отстапки единствено немаш кај локомотива у железница. Таму само руски челик можеш да користиш, јебига.

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #7229 на: 19 Ноември 2018, 01:08:14 am »
Сите сте се фатиле за гумите, а никому не му текнува да го спомне асфалтот.
Точно е дека производителите тестираат на одреден бренд на гуми, ама оставен е мнооооогу простор за отстапки.

Отстапки единствено немаш кај локомотива у железница. Таму само руски челик можеш да користиш, јебига.
ne milence ne site, tie sto znaat se zapnale... odednas vikas deka e toccno deka proizvoditelite testiraat bla bla...? eve da te potsetam na tvojot glup post:

"Абе мора и на глупиот да му се каже некако... Знаеш, кога си глуп ти не си свесен дека си глуп. Затоа слушај што кажува дилерот и терај"

ali ete milo mi e sto sepak edukativno deluva ovoj forum i kaj najtvrdokornite...  sea iskocci  deka ne samo za BMW imalo posebni OEM linii nego i za drugi pun kurac premium proizvoditeli...
ocigledno e deka tie sto mozzat da si dozvolat sakaat da imaat posebna specificcna guma optimirana na nivniot model koja ima individualni pristap. drugite po default.

(Oo=[][]=oO)