Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1482544 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #7125 на: 26 Октомври 2018, 11:34:50 am »
Па доколку во зима мојата вожња се состои строго во Скопје јас мислам дека не би се одлучил со зимски гуми, можеби ол сизн би ставил. Но ако идам на скијање или пример треба да отидам до Битола/Прилеп нагости кај некој, тогаш по планинските превои може да се случат многу гадни работи. Значи тестот никаде не спомна ол сизн туку зборуваше повеќе за ширина на зимски гуми и дали да земеш помала или поголема димензија!

Е сега, многу треба да се внимава кога се избираат зимски гуми зошто не сите премиум нудат добри перформанси. Така да, последниот Мишелин алпин 5 по сите тестирања иако со цената е една од најскапите гуми нуди просечни или под-просечни перформанси. Значи и кај нив се случуваат утки и верувам наскоро ќе излезат со нов модел.

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #7126 на: 26 Октомври 2018, 11:57:51 am »
Еве јас одам на скијање со олсизн, можам да кажам дека тие на Мишлен Кросклимејт воопшто не ми оставиле впечаток дека се нешто многу полоши од зимските на Семперит што ги возев претходно. Од друга страна на влажен коловоз и на суво се далеку подобри од зимските. Е сега кога одам до Маврово возам 70 км на влажен или сув коловоз со брзина некаде 80-120 км-ч и 30 км со брзини од 40-60 км/ч на места каде што има заледени површини, снежни наноси и снег заостанат после чистењето. Така да, за мене есапот е да имам премиум олсизн ми изгледа подобро од средно рангирана зимска. За  опцијата најдбора зимска и најдобра летна не дискутирам. Тоа секако е најсоодветно за условите. Само змиските услов кај нас не ги експонираат добрите својства на прмиум гумите во долг временски распон. Почесто сме изложени на услови кога рано наутро имаме голомразици а попладне темепратури кои не ретко во зима достигаат и 15С во текот на еден ден кога се вози. Есапот секако сам го правиш.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #7127 на: 26 Октомври 2018, 12:11:41 pm »
Супер видео, многу е убаво да се видат вакви работи за да се надминат оние стереотипине за „зимска гума треба да е потесна.“
Или наjбитно според мене во целото видео е да си купиш добра, квалитетна зимска гума а дали било широка или тесна игра улога једино на стаза во Финска.

Најбитно во целото видео е дека демонстрацијата е популистичка и располага со многу малце квалитена содржина. Веројатно сака да се демонстрира фактот дека перформансите на зимсиките гуми се далеку подобри од оние на целосезонските. Е сега прашањето е, што оечкуваат оние што купуваат гуми за сите сезони? Здравата логика би рекла секому, дека нема да бидат добри колку соодветно ценети летни во лето ниту подобри од зимски во зима. Но дали е подобро да возиш  8 гуми од Ш категорија или 4 гуми од А категорија? Овој тест не го дава тој одговор. Исто така какви гуми ќе се решиш да возиш во Шпанија и во Канада не се одмерува исто. Јас не памтам последниве 5 зими локално да имало врзно повеќе од 3 дена со температури под -15 а ниту вкупно повеќе од 10 дена со такви темепратури во цел зимски период онаму каде што јас сум се движел.
И јас бев препаметен и не прифаќав сугестии за зимски гуми, па на југото возев тигар 621 за сите сезони.
Така беше се додека, во снежни услови, избегнувајки пешак на пешачки се утепав од контејнер.
Штетата беше поголема од цената на зимски гуми, не сметајки евентуални последици од ударот во пешакот.

Наредна сезона си купив ескимо.
Верувај, зимска гума е благодет, особено ако не си спремен да се откажеш од возење во тие недела дена во годината кога има снег.

Гледам се фаќаш за премиум гуми...
Зетот имаше мишелин за сите сезони, кој модел не се сеќавам, не можеше да искачи угорница со снег, јас со ескимо s3, без проблем. Со исти модел коли!

ПС
Сега и он вози ескимо, не дека нема пари да си приушти премиум ;D
« Последно менување: 26 Октомври 2018, 12:16:55 pm Mikius »

Присутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #7128 на: 26 Октомври 2018, 12:37:04 pm »
Со оглед дека барем 20 години сум возел некакви зимски гуми, влучувајќи Сава, Нокиан, Данлоп нема зошто да не ти верувам дека е благодет. Е сега јас ги извозев едно зимо на снег овие. Моето искустов е такво како што го опишав. Се искачив на Маврово и на Водно кога имаше највеќе снег (има едно видео постирав овде) и имам една улица на Водњанска која е ултимативен тест за трганје на заледена угорница, и која често ја возам, на која стално поминував добро и без замарање. Истото зимо возев за Бугарија и Србија по 2-3 пати. Јасно ми е дека не е зимска гумата. Ама сигруен сум дека освен на таа угорница и денови со многу снег, во услови на нормален влажен коловоз каде ги поминувам 98% од километрите зимно време драстично подобро ќе биде отколку со Ескимо. А во останатите 2% кје се потрудам да го намалам ризикот со избор како возам и дали да возам.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #7129 на: 26 Октомври 2018, 12:48:09 pm »
Не ми беше поентата да ја величам ескимо колку што сакав да ја потенцирам разликата меѓу зимска и сите сезони во снежни услови :)

Присутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #7130 на: 26 Октомври 2018, 12:56:40 pm »
Реазликата е јасна. Сега статистички кои предности ќе ги користиш повеќе е прашање, и како ќе се прилагодиш кога ја немаш предноста. Јас ако кажам дека со олсизн од 120км/ч кочам многу подобро отколку со осредни зимски. И дека ако ми излета куче на автопат (како што го ијам јадено), со олсизн може ќе биде разлика од животно значење, то не е елиминирачки аргумент да не возиш ти зимски гуми на автопат. Ама таму каде што јас највеќе корситам гуми зимно време овие се значително подобри. За онаа узгорница и одење на скијање и екстремни услови ќе морам да прилагодам нешто од возењето.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #7131 на: 27 Октомври 2018, 09:19:07 am »

Отсутен dgx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
« Одговори #7132 на: 02 Ноември 2018, 11:56:45 am »
Дали има врска ако ставам 225/55/R18 наместо 225/50/R18 за зимски? Колата фабрички дојде со Bridgestone Turanza 225/50/R18. Единствена разлика што ја гледам би било во висината на гумите.

Присутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #7133 на: 02 Ноември 2018, 12:14:43 pm »
Дали има врска ако ставам 225/55/R18 наместо 225/50/R18 за зимски? Колата фабрички дојде со Bridgestone Turanza 225/50/R18. Единствена разлика што ја гледам би било во висината на гумите.

Има врска, разликата ти е јасна. Дали има проблем ако ставиш гуми кои имаат поглем радиус? Можеби! Зависи!

Отсутен Bayern

• Почетник
  • *
  • Пораки: 44
« Одговори #7134 на: 02 Ноември 2018, 22:32:41 pm »
Nekoe mislenje za zimski gumi Viking

Отсутен deko4ever

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 96
  • сите имаме право на свое мислење 1,9тди ЗАКОН
« Одговори #7135 на: 03 Ноември 2018, 12:09:42 pm »
lani tato mi vika mnogu besnees so golfon ke ja skrsis glavata nekade zema mi stavi napred 2 zimski gumi MENTOR oti vika po imeto treba da se mnogu jako kako uciteli na patot ko demek da bidat pojaki od drugite gumi i ja brz i ajde u kanalot i komsijata me izvadi so traktorot sreka samo malku nabiena kolata i koga otidov doma frliv i gumi i se i si vozam so letni ama ne letam vo zimo popoleka oti pa so letni i mnogu druftae ima i por racna vrtene i ne vi trebaat zimni gumi tija se za slabi soferi ete ja bela ke napravev so zimnite zatoa samo letni!!! pozz

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #7136 на: 03 Ноември 2018, 13:12:49 pm »
lani tato mi vika mnogu besnees so golfon ke ja skrsis glavata nekade zema mi stavi napred 2 zimski gumi MENTOR oti vika po imeto treba da se mnogu jako kako uciteli na patot ko demek da bidat pojaki od drugite gumi i ja brz i ajde u kanalot i komsijata me izvadi so traktorot sreka samo malku nabiena kolata i koga otidov doma frliv i gumi i se i si vozam so letni ama ne letam vo zimo popoleka oti pa so letni i mnogu druftae ima i por racna vrtene i ne vi trebaat zimni gumi tija se za slabi soferi ete ja bela ke napravev so zimnite zatoa samo letni!!! pozz
OMG....
Jas ovoj tekst bi go uramil i nagradil so paricni sredstva.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #7137 на: 04 Ноември 2018, 20:33:45 pm »
Некој искуство со Debica frigo? Тие шо ми ги препорача миле не можам да ги најдам, но овие се евтини и имаат импресивни спецификации на официјалната страница, подобри дури и од мишелин алпин а3 за истата димензија кои се 1500 денари поскапи.
https://gumi.mk/index.php?route=product/product&product_id=731&filter_type=W&width=155&profile=70&diameter=13&speed=T

« Последно менување: 04 Ноември 2018, 20:40:30 pm Ѓорѓи »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #7138 на: 04 Ноември 2018, 20:35:38 pm »
Јас имам одлично искуство со дебиката. За парите се топ.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7139 на: 04 Ноември 2018, 20:36:52 pm »
Постар калап на Goodyear, мора да е добра..