Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1665907 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #7575 на: 09 Јануари 2019, 01:00:19 am »
Тачно за тоа не живеам во Берово!

Таму летоска е одлично, сега за сега - НЕ. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #7576 на: 09 Јануари 2019, 01:12:26 am »
https://www.facebook.com/121312607937752/photos/a.1587152751353723/2097312777004382/?type=3&theater

Пред неколку зими бев кај другар на гости во Берово, сабајлето кога си тргав назад за Скопје температура на термометар беше -27, во кола -26. Ова беше околу 7 сабајле, кога и да е првиот автобус за Скопје. Јак студ.

2015/2016 во Маврово на 1 јануари беше -24 утринска, околу 9 саат. На другар му замрзна нафтата низ цевките, ја истуркавме колата на сонце и ја запали на 3 јануари ;D

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1446
« Одговори #7577 на: 09 Јануари 2019, 01:24:04 am »
Пред 2 години имаше многу јака зима 3-4 дена не одеа автобуси, а требаше да полагаме и јас и сестра ми, заебано, само ради тоа стаив зимски гуми, мада сеа пошо уште не најдов работа ќе си поседам малце повеќе у зимскава идила   ;D

Отсутен badnerves

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #7578 на: 09 Јануари 2019, 05:10:37 am »
Како бе на -30 со летни што правите возете или се санкате

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Е ајде де, не знам зошто не им е по закон, ама мислам им дава провинцијата субвенции за зимски гуми. Солидно заебуење прв пат кога возев, на неколку семафори стискај на кочница, али не застануе и на сред раскрсница ќе допре едвај, па после се враќаш у рикверц на семафор да си чекаш. Гледав другите го праеа истото, па и ја по нив, ама после разбрав дека ако при полагање тоа ти се деси и се вратиш назад автоматски те паѓаат, што е и логично.

@Ѓорѓи Ова на мапа ми изгледа на Берово? Ова се евиденции од прошла година.

2 дена температурата да ми е -23,
веднаш потоа трошам 1000 евра.

Ама не на гуми, туку на авионски лет во еден правец.

Освен ако си Трајче Манев, па ова не ти смета воопшто :D

Страшно звучи, ама брзо се адаптира човечкото тело. Кога ќе се качи на -10 више почињаш да подоткопчуеш јакна, одма е полабаво.

https://www.facebook.com/121312607937752/photos/a.1587152751353723/2097312777004382/?type=3&theater

Пред неколку зими бев кај другар на гости во Берово, сабајлето кога си тргав назад за Скопје температура на термометар беше -27, во кола -26. Ова беше околу 7 сабајле, кога и да е првиот автобус за Скопје. Јак студ.

2015/2016 во Маврово на 1 јануари беше -24 утринска, околу 9 саат. На другар му замрзна нафтата низ цевките, ја истуркавме колата на сонце и ја запали на 3 јануари ;D

Ставаат некои адитиви, секоја зима им паѓа до -30 и си пали нормално колата. Гледам си возат VW TDI, обично Jetta им праи ќејф. Дизел потешко ќе запали без да е укључен у струја со block heater (го држи топол антифризот, па со тоа и моторот и полесно пали). Некои ставаат „ќебиња“ (греачи) на акумулатори, некои греачи на картери лепат одоздола за уљето да тече полесно. Некои ништо од ова не прават и пак си немаат гајле, кој како.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7579 на: 09 Јануари 2019, 08:36:06 am »
Деновиве бев во Битола.
Битола е целата во зимски сон.
Снег колку ти душа сака и тесни не исчистени улички.
Возам буџет Ханкок гуми кои возат 6та сезона. Малку се возени и имат одлична шара.

Јас се реков сега ќе бидам заглавен на секое угорниче.
Не бре.
Кај не се качив, каде не се испикав. Никаде не малку не заглави.
На Плетвар како виулица беше на одење. Ни таму немав мака.

Се изненадив од гумите.

Hankook ne e budzet guma, naprotiv, mnogu blisku e do premium.
Vo videoto sto e postirano, pod budzet se podrazbiraat Kineski gumi za koi prvpat slusame, mada tuka se i nekoi apla eftni Evropski - za nas najpoznata apla budzet guma e Tigar/Kormoran/Riken ili kako i da ja pisat Srbite od strana.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #7580 на: 09 Јануари 2019, 11:55:29 am »

Е ајде де, не знам зошто не им е по закон, ама мислам им дава провинцијата субвенции за зимски гуми. Солидно заебуење прв пат кога возев, на неколку семафори стискај на кочница, али не застануе и на сред раскрсница ќе допре едвај, па после се враќаш у рикверц на семафор да си чекаш. Гледав другите го праеа истото, па и ја по нив, ама после разбрав дека ако при полагање тоа ти се деси и се вратиш назад автоматски те паѓаат, што е и логично.

и во Германија нема закон кој ти наложува да возиш зимски гуми
они велат дека треба возилото да е прилагодено според условите на патот

напрај ти сообраќајка и осигурување ништо нема да покрие затоа што возилото не било опремено за движење во тие услови

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7581 на: 09 Јануари 2019, 12:08:26 pm »

2 дена температурата да ми е -23,
веднаш потоа трошам 1000 евра.

Ама не на гуми, туку на авионски лет во еден правец.

Освен ако си Трајче Манев, па ова не ти смета воопшто :D

Страшно звучи, ама брзо се адаптира човечкото тело. Кога ќе се качи на -10 више почињаш да подоткопчуеш јакна, одма е полабаво.

Ставаат некои адитиви, секоја зима им паѓа до -30 и си пали нормално колата. Гледам си возат VW TDI, обично Jetta им праи ќејф. Дизел потешко ќе запали без да е укључен у струја со block heater (го држи топол антифризот, па со тоа и моторот и полесно пали). Некои ставаат „ќебиња“ (греачи) на акумулатори, некои греачи на картери лепат одоздола за уљето да тече полесно. Некои ништо од ова не прават и пак си немаат гајле, кој како.

Ova vo vojska go nauciv, sekoja temperatura okolu 0 i malce posle 0, od -1 do -4 e mnogu ladno zasto mrzne vlazniot vozduh i togas stipe "ladnoto", se nad -6 ne e tolku ladno se trpi i sosema e ok :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #7582 на: 09 Јануари 2019, 12:18:49 pm »
Изгледа не ти се лепеле ракавиците на челик ;D

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7583 на: 09 Јануари 2019, 12:36:43 pm »
na puska vo prilep na -12 mi se zalepi koga izvadiv topla raka od rakavica, i koga pravevme sklekovi vo 5 sabajle mi ispuka okolu noktite kozata, krv mi tecese, a ne daj boze cvorga po use da ti zakaci nekoj ili da se udris ili zagrebes od nesto, zvezdi se brojat, no poentata mi e ne se treses na -2 kako na -12 ;) ja nema vlagata sto vleguva vo koski

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7124
  • Бенве сие бенве
« Одговори #7584 на: 09 Јануари 2019, 13:34:14 pm »
Денес возам барум, веке на граница од 4мм, ризик е, не требаше да тргнам со оваа кола.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1446
« Одговори #7585 на: 09 Јануари 2019, 13:35:28 pm »
Цитат

Можно е и лани да стигнало до толку, ама не беше некоја страшна зима, не се задржа снег повеќе од два дена, сега еве го овој една недела стои и нов уште ни врне. Кој сака да тестира гуми бујрум  ;D

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #7586 на: 09 Јануари 2019, 18:52:37 pm »
Топла препорака за Kleber Krisalp HP3 феноменална гума за парите. Саглам испробана на снег, вода и сувo со е39 520i димензии 225/55/16.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #7587 на: 09 Јануари 2019, 19:04:33 pm »
Која цена те фати за таа димензија ? Кичево више има преку 30цм снег.. Заприметив на угорниче ако застаниш, тргнување никогаш.. Со добар залет излага секаде...

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 317
  • МАЗДАШ
« Одговори #7588 на: 09 Јануари 2019, 19:36:09 pm »
Пред 1 недела земав континентал 860ки , 195 65 15, и после возење до софија саботата, кога имаше снег наврнато , си кажав дека повеќе пари за гуми нежалам. Како само лепат гумите, како се осеќа внатре поудобно значи презадоволен сум
Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #7589 на: 09 Јануари 2019, 19:44:16 pm »
Која цена те фати за таа димензија ? Кичево више има преку 30цм снег.. Заприметив на угорниче ако застаниш, тргнување никогаш.. Со добар залет излага секаде...
24.000 Мотоцентар