Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1666230 пати)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #7590 на: 09 Јануари 2019, 19:55:29 pm »
Пред 1 недела земав континентал 860ки , 195 65 15, и после возење до софија саботата, кога имаше снег наврнато , си кажав дека повеќе пари за гуми нежалам. Како само лепат гумите, како се осеќа внатре поудобно значи презадоволен сум
Најголемо е воодушевањето на подмрзнат снег. Кочиш и просто не ти се верува и гледаш да не те слупа некој од позади. ;D

Отсутен PijsikavePijsitutun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #7591 на: 09 Јануари 2019, 21:26:56 pm »
Има ли некој искуство со брендови на гуми како: Doublestra, Comforser,CACHLAND, Windforce, Ricken?
Ми треба да сменам гуми, ама некако слаб сум со буџет за Сава Ескимо, како се со квалитет овие, гледам 15ки околу 2000 денари за пар.
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=2401423
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=3068250
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=3013183

Морам да земам зимски за сега, али ми одговара и  опција ако не е голема разлика за сите сезоини некој модел.
Дај препорачајте или некаде да има акција од некој поасален бренд до кај 10 000 денари максимум за 4 гуми.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
« Одговори #7592 на: 09 Јануари 2019, 21:36:25 pm »

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7124
  • Бенве сие бенве
« Одговори #7593 на: 09 Јануари 2019, 21:38:16 pm »
Комфорсер вози братми на голф 5, за рикен пишав пред некој пост некна ги возев, за тие пари мислам дека 15ки има поширок избор.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #7594 на: 09 Јануари 2019, 21:51:15 pm »
Има ли некој искуство со брендови на гуми како: Doublestra, Comforser,CACHLAND, Windforce, Ricken?
Ми треба да сменам гуми, ама некако слаб сум со буџет за Сава Ескимо, како се со квалитет овие, гледам 15ки околу 2000 денари за пар.

Морам да земам зимски за сега, али ми одговара и  опција ако не е голема разлика за сите сезоини некој модел.
Дај препорачајте или некаде да има акција од некој поасален бренд до кај 10 000 денари максимум за 4 гуми.
Јас имам едни од набројаните.
Гумичињата се ок, на снегче со доза на несигурност, ама си завршија работа. Искочив на угорниче каде шизик со летни не можеше, башка го изгланца тоа снегот, те фаќаше грип те пролизгуваше, важно искочив. Не се сигурни барем според мене на снег, ама согласно условите на патот може да се тера. Голема маана им е бучавоста, посебно на температури над 5°C, на мокро до сега ми немаат зализгано и при нагло кочење. За цената јасно ми беше дека нетреба којзнае што да очекувам, така да за low буџет гумите не се лоши, ама далеку од добри.
Искуство имам со Sava hp2 и Pirelli Snow Sport, у никој случај не помислувам да ги споредам со овие, да не грешам душа.
-марка: Comforser
-модел: cf930 m+s
-димензија: 195/65 R15
-цена: 2100мкд парче
Дали ги препорачувам?
Не. Но во секој случај, подобри се отколку да возите со летни. Барем на снег.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1446
« Одговори #7595 на: 09 Јануари 2019, 21:55:42 pm »
а да си земеш сепак сава, малце поскапа од буџет, малце послаба од премиум, мислам дека околу 2700 по гума беа у транзит.

• Јуниор
  • **
« Одговори #7596 на: 09 Јануари 2019, 22:06:35 pm »
а да си земеш сепак сава, малце поскапа од буџет, малце послаба од премиум, мислам дека околу 2700 по гума беа у транзит.
Сава ми се моментално зимни, ама ги возев и летово и ги заебав, инаку се стари 3 години, возени се 2 зими + една цела година.
Најголема мака ми е што да се вози за на лето, на зима не правам ни 20% од километражата што ја правам на лето, 2018та од март до Ноември поминав 11 000 километри, а од Ноември до Март прашање дали ќе поминам 3000 километри (до работа и назад).
Искрено денес малку ме уплаши снегот, али не ме пролизгаа никаде, ама слаби се шарите и како нагмечени се на многу места од жешкото летово.
Предна влеча ми е колата, да ставам 2 зимски напред, а 2 летни назад и на лето да ги сменам задните предни, а предните назад паметно е или само ќе се глупирам?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #7597 на: 09 Јануари 2019, 22:20:25 pm »
Јас би рекол нексен или сава ама eskimo ice или eskimo hp, или нексен winguard snow или спорт.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7124
  • Бенве сие бенве
« Одговори #7598 на: 09 Јануари 2019, 22:23:12 pm »
Нексенот се одлични зимски гуми, бар тој модел јас што го имав. Мислам вингард беа

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #7599 на: 10 Јануари 2019, 01:26:08 am »
Сава ми се моментално зимни, ама ги возев и летово и ги заебав, инаку се стари 3 години, возени се 2 зими + една цела година.
Најголема мака ми е што да се вози за на лето, на зима не правам ни 20% од километражата што ја правам на лето, 2018та од март до Ноември поминав 11 000 километри, а од Ноември до Март прашање дали ќе поминам 3000 километри (до работа и назад).
Искрено денес малку ме уплаши снегот, али не ме пролизгаа никаде, ама слаби се шарите и како нагмечени се на многу места од жешкото летово.
Предна влеча ми е колата, да ставам 2 зимски напред, а 2 летни назад и на лето да ги сменам задните предни, а предните назад паметно е или само ќе се глупирам?
Ja razbiram , znaes deka e e najdobro zimski zime letni lete, ama budjetot tenok.
Ama pa sto kjar vide od toa sto si gi stopil zimsiite gumi vozejki gi letno vreme i sega ni zimno vreme ne gi biva.

Barem ne ja povtaraj istata greska so novi dve zimski gumi koi letoska bi gi vozel pozadi.
Toa ti e najskapata varijanta i so losi vozni karakteristiki.

Ako e tolku tnka rabotata, zemi dve novi zimski napred kolku da mozes da se dvizis so vnimanie da ne ti izbega zadnicata - neznam kolku ti drzat starite zimski.
Pa na prolet 4 letni gumi.
Zimski gumi letno vreme vo makedonija nikako ne e opcija. Smetkata na kraj pak ke te stigne i poskapo ke te cini.

Edit: Ili pak ako se kolku tolku dobri segasnite zimski (dobar predlogot na @Cuore Sportivo), sepak se zimska pomeka smesa i poleka isteraj ja zimava so niv (bi trebalo da se podobri od letni gumi) i socuvaj buget na prolet stavi letni koga ja pominuvas i najgolemata godisna kilometraza, pa za dogodina ima vreme ke ti izleze nekoja kombinacija).
« Последно менување: 10 Јануари 2019, 13:56:30 pm M3V8 »

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7600 на: 10 Јануари 2019, 01:46:52 am »
so kolata dobiv hankoook zimski, i mislev deka se ok... sega na podolg pat 900km mi se e*a mamata sto buka sozdadoa, da ti ebam hankoookot... za idnata sezona zbiram pari i si zemam Conti i raat da mozam dolgi relacii da...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7601 на: 10 Јануари 2019, 07:32:47 am »

Ако е тнко со буџет а веќе имаш какви такви зимски кога има снег апстинирај, реално максимум 7 дена во текот на цела зима. Средствата пренасочи ги за нови летни.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #7602 на: 10 Јануари 2019, 07:36:05 am »
so kolata dobiv hankoook zimski, i mislev deka se ok... sega na podolg pat 900km mi se e*a mamata sto buka sozdadoa, da ti ebam hankoookot... za idnata sezona zbiram pari i si zemam Conti i raat da mozam dolgi relacii da...
Пробај вози малце побрзо :P Моине гуми на 100 мислиш лагерине на тркалата отишле у ку*ац без поврат, а на 160 си спие :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен badnerves

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #7603 на: 10 Јануари 2019, 10:34:58 am »
Пробај вози малце побрзо :P Моине гуми на 100 мислиш лагерине на тркалата отишле у ку*ац без поврат, а на 160 си спие :D

Пушти го греењето да фури до крај уште помалку ќе се слуша.

• Јуниор
  • **
« Одговори #7604 на: 10 Јануари 2019, 18:09:34 pm »
Ja razbiram , znaes deka e e najdobro zimski zime letni lete, ama budjetot tenok.
Ama pa sto kjar vide od toa sto si gi stopil zimsiite gumi vozejki gi letno vreme i sega ni zimno vreme ne gi biva.

Barem ne ja povtaraj istata greska so novi dve zimski gumi koi letoska bi gi vozel pozadi.
Toa ti e najskapata varijanta i so losi vozni karakteristiki.

Ako e tolku tnka rabotata, zemi dve novi zimski napred kolku da mozes da se dvizis so vnimanie da ne ti izbega zadnicata - neznam kolku ti drzat starite zimski.
Pa na prolet 4 letni gumi.
Zimski gumi letno vreme vo makedonija nikako ne e opcija. Smetkata na kraj pak ke te stigne i poskapo ke te cini.

Edit: Ili pak ako se kolku tolku dobri segasnite zimski (dobar predlogot na @Cuore Sportivo), sepak se zimska pomeka smesa i poleka isteraj ja zimava so niv (bi trebalo da se podobri od letni gumi) i socuvaj buget na prolet stavi letni koga ja pominuvas i najgolemata godisna kilometraza, pa za dogodina ima vreme ke ti izleze nekoja kombinacija).
Така и ќе направам, еве денес и вчера во Скопје и на не толку добро исчистени улици добро поминав, внимателно возев и не дигнав ни на булевар повеќе од 60, ама не осетив да пролизга воопшто, единствено на влез на паркинг на рампата малку угорно и во место провртија малку, али не е страшно.
Абе пуштена ми е и за продавање колата, сакам да земам нешто поново ако ја продадам оваа, затоа не ми се фрла пари за гуми сега, нема никој да ми плати повеќе ако и сменам јас гуми, а ќе си потрошам од она што го планирам да го инвестирам во следното возило. Само слабо некако со продажба на колите во последно време, или има многу возила или пак народот почна да бега од дизели.