Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1660494 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #5250 на: 02 Декември 2015, 00:53:15 am »
Ваљда дека припаѓаме на географско подрачје со веројатност за снежни падавини = 0 ...

зимска гума е ЗА ВО ЗИМО а не за на снег... ако требало специјални гуми да се тураат само за на снег, тогаш би биле СНЕЖНИ гуми а не зимски...

кога температурите паѓаат под 7 степени, потребно е зимска гума.. и тоа на сите 4 тркала а не само на 2... во србија на пример со закон е дека ако падне под 3 степени температурата ОБАВЕЗНО зимски гуми.. имањето ланци во гепек не те спасуваат од казна... исто така имањето зимски гуми а немање ланци, пак е казниво.. мора и тоа и тоа... види ти, паметни луѓе... и кај нас треба ваков закон... без датуми, туку стриктно врзани со надворешна температура... прекрасно решен проблем...

патем речено овој закон во србија ВАЖИ ЗА СИТЕ ШТО ВОЗАТ НИЗ СРБИЈА... не, нема да ти се протне финтата дека ти си македонец, со македонски пасош, македонско возило, македонска регистрација, македонска зелена карта итн итн... правилата се тие.. исто како да возиш 200, кај што ограничувањето е 100 и да го повториш се она за македонското возило и возачот...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #5251 на: 02 Декември 2015, 01:01:44 am »
Јас имам Vredestein Snowtrac 5 (195/65/15) со некои 800км до сега, на снег ги немам пробано ама низ кал се покажуваат добри за сега (се гради нова хала на работа, а до паркингот имаме 50-60м кал по нагорнина), неколку колеги имаа „инцидент“ со Nexen, Tigar и Hankook од типот: занесување на заден дел, занесување на преден дел, пролизгување и пропаѓање во калта... Јас за сега немам таков проблем, баш како на суво да возам.
Чекам снег,  па да идам за Берово да направам вистински тест во зима.

не ти е на место констатацијава, со оглед премногу варијабли, како шофер, димензија, кола, пренос, итн итн ..

Отсутен miki002

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
    • Моето возило
« Одговори #5252 на: 02 Декември 2015, 02:04:44 am »
Па добро и не е некоја констатација, само сакав да кажам дека за сега имам добро мислење за гумите.
Инаку јас сум со корола 11-та генерација, а колегите се со корола 10-та генерација, Ланос седан (мислам тој има 175мм Tigar), Авео седан (195/65/15 Nexen), Фокус 2006 караван (205/55/16 Hankook), возила доста слични со мојата и по димензии и тежина. Инаку сите тие се поискусни возачи од мене со барем +6~7 години, затоа мислам дека мене ме „вадат“ гумите.

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #5253 на: 02 Декември 2015, 02:08:06 am »
А ај вака еве , што е подобро ,зимо да возам летните гуми ,или да купам некој половни зимски , или пак најевтинава варијанта Nexen novi ?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5254 на: 02 Декември 2015, 05:00:24 am »
Не се согласувам со гојдо во целост, само немам време сега за подолг пост. Ако не отиде темата во неповрат до тогаш ќе објаснам што мислам :)
Чекам на одговор, баш сакам да прочитам...:)
Пред да одговориш, ќе се надополнам на претходниот мој пост со она кое го пишав претходно на темава, а тоа е дека доколку возилото се вози бавно и не-динамично купувањето на хај-енд гуми наспроти мид-рејнџ за мене е неоправдано. Го дадов примерот со возилото на жена ми која го вози исклучиво во град со брзина 50-60km/h, ептем ретко некад да ја дигне до 80km/h во незнам какво сценарио. Затоа не гледав поента да купам гуми хај-енд гума ко Dunlop Sport BluResponse која е врвна и која има одлични карактеристики при многу брзо и динамично возење, но за напола цена и купив мид-рејнџ гуми, Hankook Ventus Prime 2 кои имаат релативно многу добри возни својства. Доколку тие 30000km годишно би се возеле во слично сценарио(а тоа се многу часови возење во град), тогаш за мене е неоправдано купувањето на хај-енд гуми. Но, ако се возени на отворено при поголема брзина, а особено ако шоферот си милува да си гази по папучите (како мене :D), и те како има смисла купувањето на хај-енд гума.

Ваљда дека припаѓаме на географско подрачје со веројатност за снежни падавини = 0 ...
Тоа е тој стереотип на поистоветување на зимските гуми со гуми за на снег! Тоа што зимно време кај нас може и да не заврне снег, не ја амнестира неопходноста за зимска гума.

Ова  во контекст на комплексите околу брендот на гумите, од една страна велиш дека и покрај тоа што нели за тебе не се проблем хај енд гумите сепак на женати си и купил Сава, у исто време се курчиш со Мишелинките на службената но си го правадаш изборот каде како фактор ги зимаш скопските зими и стилот на возење, што е тотално субјективно. Интересно сето ова го користиш како реплика на марјанот кој што културно без комплекси си ја кажа причината зашто не купил Конти или Мишелин.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #5255 на: 02 Декември 2015, 08:07:10 am »
Веројатно сакал да каже цена квалитет, издвоен од домашен буџет и службен буџет.
:)
Службен од државна фирма, и службен од приватна фирма се два различни поими :)

Ако некој бира нормално е да го избере најскапото, кога друг го плаќа.
Ако го плаќа од свој џеб, ондак се наоѓа "разумен компромис", и во тој случај компромисот е бест бај, нели...
Типичен македонси пример :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #5256 на: 02 Декември 2015, 08:26:42 am »
нормално, така кога частиш сите пијат виски :D

иначе одвај коњаче си нарачуваат :D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #5257 на: 02 Декември 2015, 10:22:09 am »
Ова  во контекст на комплексите околу брендот на гумите, од една страна велиш дека и покрај тоа што нели за тебе не се проблем хај енд гумите сепак на женати си и купил Сава, у исто време се курчиш со Мишелинките на службената но си го правадаш изборот каде како фактор ги зимаш скопските зими и стилот на возење, што е тотално субјективно. Интересно сето ова го користиш како реплика на марјанот кој што културно без комплекси си ја кажа причината зашто не купил Конти или Мишелин.
Не Куоре, јас не размислувам како тебе. Зборував исклучиво за мое лично возило одржувано со лични средства. На приватната моја кола имав Michelin Pirmacy HP и Michelin Alpin купени со мои лични пари. И ако прочиташ повторно што имам пишано, Sava Eskimo S3+ е подобра гума од Michelin Alpin за во зима во Скопје, остави ја цената на страна! И кога би купувал повторно зимска гума за мое лично возило, секако ќе купам Sava Eskimo S3+ пред Michelin Alpin.
А стилот на возење и те како е објективен параметар, само ти толку разбираш физика! Силите кои делуваат на гумите при 150km/h во однос на силите кои делуваат при 50km/h се поголеми за 9 пати. Тоа значи дека и разликите во траекториите при кочење или извртување со едните гуми во однос на другите при 150km/h ќе бидат 9 поголеми отколку при 50km/h. Ако при 50km/h со едните гуми во однос на другите разликите во траекториите се пола метар, при 150km/h разликата во траектории ќе биде 4.5 метри. Затоа и сметам дека нема поента да се купат хај-енд наспроти мид-рејнџ гуми за пензионерско градско возење при кое ралзиката во стабилноста на возилото е многу мала и незначителна за да биде пресудна за било што.

Веројатно сакал да каже цена квалитет, издвоен од домашен буџет и службен буџет. :)
Службен од државна фирма, и службен од приватна фирма се два различни поими :)
Ако некој бира нормално е да го избере најскапото, кога друг го плаќа.
Ако го плаќа од свој џеб, ондак се наоѓа "разумен компромис", и во тој случај компромисот е бест бај, нели...
Типичен македонси пример :)
Не, не. Ти и Куоре тргате од себе и мислите дека сите така размислуваат.  ;D Јас зборував за мое приватно возило кое го одржував со лични средства и на кое му купив премиум гуми затоа што на начинот на кој го возам возилото (динамично и брзо, многу често на отворено при 150+ km/h) разликите во перформансите на гумите доаѓаат до израз и играат голема улога.

Што се однесува до службеното возило! Таму гумите се набавуваат на тендер така што се зададени одредени карактеристики кои треба да ги исполнат понудувачите, а добива најниската понуда. Па така на службеното возило возам летни Continental не знам кој модел, a зимски Nokian не знам кој модел...Во секој случај не се премиум гуми, ниту пак јас ги бирав! Да можев да бирам секако дека ќе изберев исто како што би избрал кога возилото би било мое приватно, а тоа со оглед на моите потреби и мојот стил на возење се хај-енд летни и зимски гуми!
« Последно менување: 02 Декември 2015, 10:35:38 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5258 на: 02 Декември 2015, 10:40:06 am »
цепидлачењево сега со гумиве, почна да ме потсеќа на муабетите за економично греење на кајгана форумот, кај што се фаќаат за уши дали таа и таа клима трошела 12 или 8 ВАТЧИЊА повеќе од другата, дали тоа било исплатливо или не како инвестиција и кој поубаво си прошол...

за низ град, со 50-60 возење, јас препорачувам НАЈ ЕВТИНИТЕ гуми, зимски секако за да го исполнуваш законот нели... а и нај евтината зимска гума е дефинитивно подобар избор од нај скапата летна...

во секој случај.. пошто гојде збореше за жената му.. ке кажам и јас за на жената ми колата... знаете какви зимски гуми има на нејзината кола? нема.. никакви.. со летни е... сум пресметал дека не се исплати да купувам гуми, за оние 1000-1500 километри што ке ги помине за 6 месеци она возејки... едноставно е, ако врне снег, нема да вози пошто ионака едвај вози, нај често е или со мене или не и треба и тоа е тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #5259 на: 02 Декември 2015, 10:53:33 am »
Свашта...
http://www.which.co.uk/news/2013/03/which-reveals-best-and-worst-car-tyres-314384/
Цитат
One of our most important tests assesses wet braking ability, with a car braking from 50mph down to 12mph in wet conditions.

In the most extreme case, the best-performing tyre for braking distance took only 34.0 metres to brake.

In identical, controlled conditions, exactly the same test car wearing the worst-performing tyre took 49.6 metres to brake from and to the same speeds.
Тестирани се летни гуми на мали градски возила. На влажен коловоз при брзина од 80km/h (50mp/h) со најдобрите гуми траекторијата на кочење до 20km/h е 34m, а со најлошите 49.6m! Тоа е ОГРОМНА разлика од 15.6m, односно 46% подолга траекторија на кочење помеѓу најлошите и најдобрите гуми. А тек замисли да е зимно време(кога не врне снег, но е влажно и температурата е 2~3 'C) колкава ќе биде разлика помеѓу добри зимски гуми и најефтините летни...
« Последно менување: 02 Декември 2015, 11:47:44 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #5260 на: 02 Декември 2015, 18:46:39 pm »
Земени денеска четири Hankook Winter I*Cept RS2 во димензија 185/65R15. Монтирани на бандажите кој ги земав од Алфа 164 пред некое време. При монтирањето имаше мал проблем, штрафовите од другите бандажи беа куси па купив 20 подолги штрафа од Стоп-Го за цена од 2400 денари(120 по штраф). Гумиве денеска ги извозев Ск-Ве-Кочани и назад и за ови 200км сум задоволен. Многу мала разлика во однесувањето на колата во споредба со летните 205/55R16. За цената се одличен избор.
Земени се по 2888ден од гума односно 11.550 за сите четири.
Еве некое сликиче. Колата не е перена долго време и е мршник, како и бандажите. Се надевам после перење ќе заличи малце на нешто.

If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #5261 на: 02 Декември 2015, 19:30:36 pm »
Интересни бандашите :)

Создравје да се возат, добра цена :)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Rammlied

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 334
« Одговори #5262 на: 02 Декември 2015, 19:45:03 pm »
Топ гуми си земал Саше!

Ми паднаа во око жолтите точки на гумите - прашајте ги вулканизерите за што станува збор и ќе се изненадите колку само не знаат. Или па мене ми се погодувале такви.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #5263 на: 02 Декември 2015, 19:59:27 pm »
Стално треба да е спроти вентилот таа точка - ја означува најтешката точка на гумата
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #5264 на: 02 Декември 2015, 20:04:17 pm »
Може да сликаш штрафовите со каква капа се?
Со здравје да се возат гумите, прави импресии дури после 1000-2000 км. ;D

Од Европа Гуми ми дадоа едно каталогче за Bridgestone па кај нив мислам пишуваше дека точките се ставаат према зиваните поради баланс, вајда и кај овие е тоа.