Автор Тема: Alfa 147 JTDm  (Прочитано 84502 пати)

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1075
Одг: Alfa 147 JTDm
« Одговори #210 на: 11 Декември 2020, 20:43:24 pm »
Само на макпетрол. На која друга дизна мислиш освем 4та? Јас мислам само 4та, пошто втората мора да изедначува во минус за да работи како шо треба.
За адитив шо знам не губам ништо ама да не е касно веќе, изгледа ќе одам дирек со репарирање.Битола нема салам ваљда скопје кај  дизел сервис стојче

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43715
  • Il Moderatore
« Одговори #211 на: 11 Декември 2020, 21:48:04 pm »
Spored slikava 2 dizni ne se kako sto treba. Prvo probaj so wyns aditiv od crnite pakuvanja. Mislam gi ima vo Makpetrol ili Lukoil. Ako ne gi najdis tamu, ima vo Prilep na cumovcanec raskrsnicata (tie uvoznici se izgleda).Ako nema podobruvanje  so aditiv, togas baraj care za repariranje.

Kaj turas nafta?
Една дизна не е како што треба, другата компензира.

@vladimir_1 нека ти ги извадат сите дизни и прати ги кај стојче (или кај кој и бошиста да се одлучиш). Сега му е мајката да ги стокмиш дизните и да ги забораиш наредни 200.000км :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #212 на: 11 Декември 2020, 22:22:57 pm »
Spored slikava 2 dizni ne se kako sto treba. Prvo probaj so wyns aditiv od crnite pakuvanja. Mislam gi ima vo Makpetrol ili Lukoil. Ako ne gi najdis tamu, ima vo Prilep na cumovcanec raskrsnicata (tie uvoznici se izgleda).Ako nema podobruvanje  so aditiv, togas baraj care za repariranje.

Kaj turas nafta?

@vladimir_1 нека ти ги извадат сите дизни и прати ги кај стојче (или кај кој и бошиста да се одлучиш). Сега му е мајката да ги стокмиш дизните и да ги забораиш наредни 200.000км :)
И да му ја продам на некој со топ дизни :)
Гледав туториал лесно е постапка за вадење (ако не се запечени)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43715
  • Il Moderatore
« Одговори #213 на: 11 Декември 2020, 22:26:44 pm »

Ако ти е тоа грижата, тогаш подобра и далеку поефтина варијанта е на старо да најдеш здрава дизна, а ќе најдеш, ги има со лопата да ги ринеш. Пак ќе му дадеш некому здрава права кола без проблеми.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #214 на: 11 Декември 2020, 22:35:12 pm »

Ако ти е тоа грижата, тогаш подобра и далеку поефтина варијанта е на старо да најдеш здрава дизна, а ќе најдеш, ги има со лопата да ги ринеш. Пак ќе му дадеш некому здрава права кола без проблеми.
Грижата ми е дали ќе ја репарираат како шо треба, сервис стојче ми рече ги пушташ ги проверуваме  и после ти даваме цена и предлог за репарирање.
Иначе побрзо би зел половна исправна  одколку да репарирам само шо не вервам дека некои пред да ги изват ја клале колата на дијагностика и ги провериле параметрите .Ако познаваш некој таков кажвај :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #215 на: 12 Декември 2020, 00:08:04 am »
Истата мака ја имав со клиото, 2 беа добри 2 не.. Купив половни 4 од нив само 1 беше добра (му ги вратив).. Ги однесов тие 2 на репарирање, исто и пумпата и така го дадов после 3/4 месеци...

Иначе прв симптом беше што светнуваа сијалички за греачи и чекот кога е под полна туража, уште тогаш бев во тетово (бош сервис роберт) и ми вика сите 4 дизни не чинат незнам како си дошол до тука со вакви дизни, комплет репарирање да се среди ќе кошта околу 800 евра.. Му викам не, скапо е.. Ок ми вика проверката те кошта 3000 денари (само проверка што траеше 15 минути) ама ќе видиш за максимум 1000км нема да успее ни да го запалиш, на шлеп ќе го донесиш тука.. Тек после 4 години и преку 50.000км колата почна потешко да пали и да има нерамномерна работа на моторот...

Ако планираш да ја чуваш уште долго тогаш репарирај ги сите, треба и пумпата за висок притисок да се провери/репарира..
Ако ти е за давање наредните година/две тогаш само едната и терај..
« Последно менување: 12 Декември 2020, 00:17:11 am Бузуки »

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1789
« Одговори #216 на: 13 Декември 2020, 09:51:57 am »

Kaj turas nafta?

Jas imav problem so edna dizna i koga ja stavija na dijagnostika samo poslednata dizna otstapuvase mnogu, a drugite si bea vo granici na normala.

Mozebi deka so 5 cilindri pa nemase so koja da kompenzira i cela kola se tresese :) otkako mi ja smenija diznata, kolata si rabotese normalno. Diznata sto mi ja stavija bese reparirana (barem taka mi kazaa), no kolku dolgo izdrzaa drugite dizni ne znam, taka ja prodadov kolata.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #217 на: 13 Декември 2020, 11:18:38 am »
Vadi gi site 4 proverka i toa sto treba repariraj. Diznite se stari i sigurno na puna gas ke bidat oslabeni samo da se vidi kolku... Naooraj gi ko sto treba i nema da te boli glava

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #218 на: 14 Декември 2020, 19:02:54 pm »
Најдов половни 2 по 2000 ден со договор да ги проверам и ако не чинат да му ги вратам.
Е сега тие се од 159ка а не од 147ка, моторите се исти ама дали и дизните ??

Отсутен hajlender

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 130
« Одговори #219 на: 15 Декември 2020, 04:25:44 am »
159 1.9 i 147 1.9 eur4 vozat isti dizni 243, mozes da zemes ne e problem.... u princip polovni dizni ne se kupuvaat ili repariraj gi ili ne gi prai ic

Отсутен vladimir_1

• Редовен
« Одговори #220 на: 15 Декември 2020, 10:43:08 am »
159 1.9 i 147 1.9 eur4 vozat isti dizni 243, mozes da zemes ne e problem.... u princip polovni dizni ne se kupuvaat ili repariraj gi ili ne gi prai ic
  Предлог за некој солиден сервис за репарирање?

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #221 на: 15 Декември 2020, 16:48:54 pm »
Jas da sum kaj Vlatko vo Kavadarci bi gi nosel za reparacija

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен hajlender

• Јуниор
  • **
« Одговори #222 на: 15 Декември 2020, 17:37:12 pm »
Stojce vo skopje od 80-100 eura ti e reparacija na dizna... najcesto dole uloskite se rasipuvaat, kaj nas koristat najmnogu od markata FIRAD... Bosch nema i nikoj ne stava poso im se poskapi.... Imam kineski elementi novi ako sakas mozam da ti gi prodadam no ako sakas neso po sigurno i stabilno ili poracaj si Bosch ili idi neka ti stavad Firad ne se losi

Отсутен hajlender

• Јуниор
  • **
« Одговори #223 на: 15 Декември 2020, 17:38:34 pm »
Ako se resis da stavas novi nozlinja stavi DDLA 148 P 1660 pojaki se od std no treba kalibracija vo fajlot

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13931
« Одговори #224 на: 15 Декември 2020, 22:42:36 pm »
Шо aпликација користеше за дизните?