Не ми е јасно само, толку се попалија дел од членовите, веројатно и самите се механичари некои од нив и никогаш не отвориле прирачник или недајбоже склопен цртеж. А јас најкултурно, иако изреволтирано, прашав дали некој познава механичар во права смисла на зборот. Тие се сосредоточија на критиките, на делот во кој изразувам револт.
Само да ви појаснам - секој кој сака да се надоградува и учи, а уште побитно - сака без грешка да ја заврши работата, освен во случај кога се работи за автомобил за кој веќе отворил склопен цртеж, МОРА да користи склопен цртеж, дури и за најмалите склопови. Не се сите автомобили исти, кај некои има функционални што ги нема кај други. Неопходно е и пожелно е. Нема ништо навредувачки во тоа да му кажеш на некој дека треба да погледне склопен цртеж или сервисен прирачник. Напротив, тој пристап е професионален. Во интерес на механичарот е да биде професионалец, може повеќе да наплати. Но, очигледно е дека кај нас само цените се професионални. Типичен механичар од тие 95% наплаќа сатница повеќе од доктор. А докторот иако 10 години читал прирачници и отворал еден ист автомобил, редовно се надоградува (или не, хаха, ова изгледа македонски или балкански синдром е, на стагнација, проценете сами). Имам впечаток дека главниот проблем кај мноштвото сограѓани е мрзеливоста. До сега ме имаат одбиено неколку механичари кои немале компаратор во колекцијата со алати. Ако им речеш да сменат дискови, ќе ти речат нема проблем, купи си и дојди. Лесни пари. АКо им речеш, нови се, има вибрации кога кочам, ќе ти речат оди израмни ги и донеси ги ќе ги монтираме. Ако се вратиш повторно со истиот проблем, ќе ти речат автомобилот нешто има мана
Тие се тие механичари кои немаат компаратор, бидејќи ќе треба стварно да сработат нешто освен отвртување штрафови. И доста е веќе, немам намера да ја посветувам темава на вас кои сте механичари, ваш проблем што не отворате цртежи и прирачници.
Ако некој има сознание за припадник на ендемичниот вид вистински механичари, нека пиши во темава. Во спротивно, нека коментира на фејсбук има полно статуси на тема името, мвр, власт, политика и тн. Таму нека си трошат негативна енергија и лечат фрустрации, а не со иронични коментари на тема на која се некомпетентни. Се извинувам на оние кои се компетентни, но им се повредило егото и потајно се согласуваат со мене па сакаат да ми наплатат специјална тарифа...заради зборувањето на вистината.