Автор Тема: Mitsubishi Lancer 1.8l SportSedan Instyle  (Прочитано 57691 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29666
    • CARclub.mk
Одг: Mitsubishi Lancer 1.8l SportSedan Instyle
« Одговори #255 на: 03 Февруари 2012, 19:54:37 pm »
Ти почна со ОТ, јас само ти реплицирам.

Во ниеден момент не реков дека ние треба да му ги покриваме трошоците, но сите работат за да заработат, па и за да покријат некои трошоци. Ти ќе работиш за без пари, или за заработка која не ти ги покрива ни основните животни потреби?

Фала богу дека ќе гледаме цени од странство, кога ни се достапни. И гледаме, и купуваме работи од странство. Еве, нема веќе да те напињам, ако почнуваш со лични провокации. Опцијата за купување нешто од странство секогаш постои, и е многу валидна и добра опција. Но постои и опцијата да си купиш нешто што е веќе донесено, увезено и кое што повлекува други трошоци. Некој друг ги тргал заебанциите за да го донесе. На крају краева, не му искочи на Гојдо филтерот 100 евра заради заебанции на царина?

На крају краева, не секој сака да се заебава да нарачува од Ибеј, па каснела испораката, па заебанции на царина, па филтерот одговарал или не одговарал, па ова било, па она било. Некој сака да си купи најнормално во продавница, каде што има гаранција, има можност да врати нешто ако не одговара, итн. Мирна глава.

Затоа реков дека ги разбирам цените, но не ги оправдувам. Диши малку, не ги сфаќај сите работи лично.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1310
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #256 на: 03 Февруари 2012, 20:04:35 pm »
Да бе, панелен филтер за мојот Лансер 1.5 95€.
Од и беј до дома да ми го донесат 50€.

Алал да му е, секоја чест.

osmica,
Не е баш 2=2=4

Коа ке го порачаш филтерот, тој ке стаса на наша царина ( испостава Пошта ). Дали ќе треба да платиш нешто таму, зависи од добрата воља на цариникот во моментот.
Често пати, работите нарачани по нет, искачаат 2 пати поскапи, поради нејасната законска регулатива и ( од око ) проценката на некој државен службеник.

А да, и многу битна работа е колку време и живци ке изгубиш барајќи во животот нешто за да го купиш поефтино.  Ако разликата те кошта мафтање и барање 2 дена, ете ти ја разликата во дневница.

Инаку битно е да размислиш и математика на мал пазар како Македонија, па често пати трошоците на увоз заземаат голема ставка во самиот производ за продажба.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #257 на: 03 Февруари 2012, 20:05:51 pm »
Колку нема врска ова шо го имаш пишувано, ама ај. Ќе се разбериме ние тет- а - тет.  ;)

А иначе не почнав јас оф топик, само лепцирав на дечкото што кажа за филтерот.

п.с. Филтерот на гојдото, испадна 50-70€ поевтино од колку од тука да го земеше и покрај заебанциите со царина и данок ;)

Да бе, панелен филтер за мојот Лансер 1.5 95€.
Од и беј до дома да ми го донесат 50€.

Алал да му е, секоја чест.

osmica,
Не е баш 2=2=4

Коа ке го порачаш филтерот, тој ке стаса на наша царина ( испостава Пошта ). Дали ќе треба да платиш нешто таму, зависи од добрата воља на цариникот во моментот.
Често пати, работите нарачани по нет, искачаат 2 пати поскапи, поради нејасната законска регулатива и ( од око ) проценката на некој државен службеник.

А да, и многу битна работа е колку време и живци ке изгубиш барајќи во животот нешто за да го купиш поефтино.  Ако разликата те кошта мафтање и барање 2 дена, ете ти ја разликата во дневница.

Инаку битно е да размислиш и математика на мал пазар како Македонија, па често пати трошоците на увоз заземаат голема ставка во самиот производ за продажба.

Мене јасни ми се некои работи.
Незнам за вас, ама јас до сега имам нарачано еден куп работи од ибеј, на моја домашна адреса. И до сега немам платено ама ништо од повеќе. Стално биле коректни и со цени како што треба. Овде во Скопје има милион приказни, на Тино за безплатните цд-а. итн.. Една од работите која ја имам порачано е Sony Vaio 1000$.

А изгледа ќе си порачам и филтер, па ќе бидите информирани за цените нахнадно.
« Последно менување: 03 Февруари 2012, 20:09:47 pm zeroSignal »

Отсутен goran se

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #258 на: 03 Февруари 2012, 22:06:12 pm »
Batkovci, nasekad okolu nas cenite se tuka negde duri i poskapi. Vo Srbija, vo Grcija, vo Hrvatska. Zaebete e-bay, kako ke go kupis, kolku postarina ke ti naplatat, a carina i danok na uvoz tuka ne racunate. Od vakvi luge propaga drzava, ke si kupam na e-bay, i? na kogo danok ke plati? na englezite? Do koga so vakov pamet ke nastapuvate ne mi ejasno. A garancija? Ako ti dojde osteten? Sto togas? Ili imas pak nekoj mudar muabet Osmica8?

Отсутен goran se

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #259 на: 03 Февруари 2012, 22:09:15 pm »
I eve uste edna inforacija koja mozes da ja vidis isto na internet. Vo Makedonija carina na filter za vozduh e 15% i na toa dodadi 18% DDV. Sto ke kazes sega?

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #260 на: 03 Февруари 2012, 22:30:36 pm »
Данок на енглезите?

Отсутен Sarach

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 698
« Одговори #261 на: 04 Февруари 2012, 00:25:51 am »
Vo CARMAX na Leninova si kupiv sredstvo za cistenje i ulje, za 900 den. i toa 0,5 L so 0,5 L. Oni vi se i ovlasteni dileri na KN taka da momcite imaat odlicni ceni

Vakvo K&N pakovanje za 900den!!! ili nesto drugo?

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #262 на: 04 Февруари 2012, 02:37:48 am »
I eve uste edna inforacija koja mozes da ja vidis isto na internet. Vo Makedonija carina na filter za vozduh e 15% i na toa dodadi 18% DDV. Sto ke kazes sega?
ccccc mi baraa 110 evra mojot dojde doma za 3600 denari bez carina i danok zs mi pisaa f-ra na 20$ .....plativ postarina 105 den do vrata...
ne mi e jasno od kaj ti e iskustvovo ali.... ne e taka, ako necini dobijas refund ili nov proizvod no questions asked...
koj kolku ima snaodlivost tolku ke plati... :) ;)

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #263 на: 04 Февруари 2012, 02:40:22 am »
sarach da se stopli turaj toa rikverc pomagaloto me kopka  ;)
 ;D ;D ;D

Отсутен Sarach

• Јуниор
  • **
« Одговори #264 на: 04 Февруари 2012, 02:56:18 am »
sarach da se stopli turaj toa rikverc pomagaloto me kopka  ;)
 ;D ;D ;D

Numeeeeeee zavcera go montirav ona POMAGALOTO......... pa seuste nemam stveno sliki.... inace mi treba malce vreme da se naviknam na crtire..... thanks to you!

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #265 на: 04 Февруари 2012, 04:23:49 am »
xaxaaaaa znaci raboteeeeeeeeee  bas mi e kef e sea moze pivo i kebapi  ;D ;D ;D ;D ;D ;D  ;)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #266 на: 04 Февруари 2012, 10:51:52 am »
Batkovci, nasekad okolu nas cenite se tuka negde duri i poskapi. Vo Srbija, vo Grcija, vo Hrvatska. Zaebete e-bay, kako ke go kupis, kolku postarina ke ti naplatat, a carina i danok na uvoz tuka ne racunate. Od vakvi luge propaga drzava, ke si kupam na e-bay, i? na kogo danok ke plati? na englezite? Do koga so vakov pamet ke nastapuvate ne mi ejasno. A garancija? Ako ti dojde osteten? Sto togas? Ili imas pak nekoj mudar muabet Osmica8?

Се гледа дека немаш никакво искуство со пазарање од и беј. Не мора одма да се бунтоваш и вреѓаш, прашај ќе ти објасниме како одат тие работи. Кога ќе стигни пратката тука, во зависнот колку кошта и што е, си плаќаш на пошта пари. Тие пари одат за државата. Значи данок и царина. Ако подлежи на царина. Во случајов филтерот кошта под 50€ и си ослободен од царина. Значи ќе платиш некој си 100 ден, за данок и поштарина.
А тоа дека немаш гаранција исто така ќе ти речам дека немаш искуство. И беј и пеј пал, ти гарантираат за производот, тоа нешто што кај нас уште го нема. Значи ако ти му кажиш дека производот бил многу црвен, не си очекувал да биди толку, ќе ти ги вратат парите до денар.
Па ако си ти толку паметен и толку многу сакаш да му помогниш на државата и на дуќанџијата да си плати кирија, пазарете од Мк. поз

Отсутен Sarach

• Јуниор
  • **
« Одговори #267 на: 04 Февруари 2012, 15:04:48 pm »
xaxaaaaa znaci raboteeeeeeeeee  bas mi e kef e sea moze pivo i kebapi  ;D ;D ;D ;D ;D ;D  ;)

obaveznooooo numeeee...

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #268 на: 04 Февруари 2012, 16:00:13 pm »
 ;) ;)

Отсутен Sarach

• Јуниор
  • **