Автор Тема: Доверливост на постари vs понови автомобили  (Прочитано 11742 пати)

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1132
Одг: Доверливост на постари vs понови автомобили
« Одговори #45 на: 08 Февруари 2018, 15:46:20 pm »
Јас во мое потесноопкружување имам и возила купена на ново и на старо. Јас лично возам 2 купени на ново, едната 3 години, другата 2 месеци, без никаков проблем, сем  редовно одржување.  Кога сум купувал половни возила сум внимавал многу. Што ќе купам, дури и сум „преплаќал“ воил, во однос на тековната цена на пазар. Ама јбг сум ги погодил(имал среќа). Сепак мислам дека е возило  на ново кое е во производсвто 2-3 години е најдоверливо. Јас на пример да би бирал меѓу актуелен модел и заостанат модел пре би го купил зостанатиот, детските болести се одстранети.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #46 на: 08 Февруари 2018, 16:12:21 pm »
Колку километри за тие 3год? Ако се 20000логички е се да е здраво, ако се 180 000км без никаков дефект тогаш е прав избор

Sent from my iPhone 7 128

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1132
« Одговори #47 на: 08 Февруари 2018, 16:24:24 pm »
Колку километри за тие 3год? Ако се 20000логички е се да е здраво, ако се 180 000км без никаков дефект тогаш е прав избор

цирка 100.000 ;)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #48 на: 08 Февруари 2018, 16:27:45 pm »
Тоа е одличен избор, ако ти ја прифатат за добра цена старо за ново земи си иста

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13939
« Одговори #49 на: 08 Февруари 2018, 16:42:20 pm »
Јас сум газда на две коли на ново (едната 16 години, другата 2 месеци).

Ќе речеш Daewoo,...има поминато 185 000+ без ниту еден посериозен дефект. Ниту еден! (Да не ја почудам).

Се било во делот на редовно сервисирање и едно пукнато цревце колку прстот што го сменав за неколку саати (со се изработување на цревото) и бензинската пумпа што откажа дека ја возевме со малку гориво цело време на плин. Сепак тоа беше моја грешка, не на произведителот.

Пред тоа, имавме Zastava 128, исто први сопственици, дури цело време гаражирана и на свои 15 години и само 64000км веќе имаше скапан под, што ОК беше лесно да се замени со нов (татко не сакаше крпеници туку купивме од проданивца нов десен под) и мораше постојано (еднаш годишно) да се штеловаат вентили, да се очисти карбуратор,...

Мене ми одговараше тоа, татко ми го нервираше :) Едноставно не е човек да се замара со тоа. Сака само да ја однеси колата на сервис и да биде се тип топ и да ја вози.

Токму тоа е разликата кај новиве возила. Не се замараш и тоа си доаѓа со ајде да речеме некаква цена. Ќе ти откаже некој глуп сензор, па не знам некоја пумпа ќе затаи, па специјален дихтон треба за тоа, па не знам што и како.

Повеќето луѓе не се замараат, сакаат повеќе гаџети и квалитет и комфор во возењето, како во град така и на отворено.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #50 на: 08 Февруари 2018, 17:00:24 pm »
Јас во мое потесноопкружување имам и возила купена на ново и на старо. Јас лично возам 2 купени на ново, едната 3 години, другата 2 месеци, без никаков проблем, сем  редовно одржување.  Кога сум купувал половни возила сум внимавал многу. Што ќе купам, дури и сум „преплаќал“ воил, во однос на тековната цена на пазар. Ама јбг сум ги погодил(имал среќа). Сепак мислам дека е возило  на ново кое е во производсвто 2-3 години е најдоверливо. Јас на пример да би бирал меѓу актуелен модел и заостанат модел пре би го купил зостанатиот, детските болести се одстранети.

Морам да се сложам. Ретко да излезе скроз погодена кола. Мора да помине некоја година да се коригираат стварите за да се земе возилото.

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #51 на: 14 Февруари 2018, 18:01:51 pm »
Модерната авто-индустрија е ценовно бесмислена, а на времето била ценовно-логична?

Немој, молим те.

Возиш кола што нова чинела 25.000 евра (или колку и да е..). Си ја купил за (да речеме) упола од таа цена. Немој да мислиш дека одржувањето е како кај кола од 12.000 евра. А ни тие не се евтини.

Возиш нова кола. Со сите позитивни и негативни страни на истото. Накриви капче, гледај да не ги пернеш некаде праговите и уживај во благодетите на кола произведена во 21ви век. :)
Класен
Модерната авто-индустрија е shit.Располагам со 2 гланц нови коли купени од салон (возила од луксузна класа не било што).Деловите ужасно прескапи а исто и редовниот сервис во овластениот сервисер.На туарегот имам моментални 148 000 (2009) ми се расипа едната клапна за воздух не отвара доволно и возиото почна на некој начин да гуши и да не работи и да не оди како што треба.За таа истата клапна ми побараа некои си смешни 500-600 евра.Па дај мољим те.На возило со 148 000.Исто така ми се расипаа преден лев и заден десен прозор.Ги спуштив и се искршија пластичните запчаници и останаа спуштени сред зима.Се возев до Скопје со отворени прозори на -5 внатре со капа и шал.Го нема квалитетот како порано.Ги направија колите за премногу кратка употреба и да ги фрлиш.Не само ефтините туку и луксузните.Имам пријател со Масерати на кој почна да му  се отшива кожата од шалтаблата и од седиштата.Колата имаше некои си 18-22 000км Од револт им ја врати колата па после му лижеа јајца да му дадат нова со попуст со ова со она....
Нема веке коли како порано и затоа го сваќам револтот на @Stratro  за цената и квалитетот на пластиките во неговиот случај

Си забораил дека порано ги “фиксираа“ прозорите со штрафцигер?

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1353
« Одговори #52 на: 14 Февруари 2018, 18:07:31 pm »
Сеа сами си се фиксираат коа ќе откаже моторчето  ;D

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #53 на: 23 Февруари 2018, 04:07:18 am »
Да споредиме 1.9тди во голф 3 и голф 5 (за 2.0 тди да не правиме муабет).. Да споредиме бензинец бмв е36 и бмв е90.. 36ките ги умреа од возење и стегање уште не испуштиле душа, другар 1.8 3 пати го има прегреано на 320.000км па гајле нема..

Што ќе беше до сега мерцедес да продолжело да произведува возила ист квалитет (па не им би било на одмет и да го качат) на 190ка (w201), w124.. ?
Бмв да продолжело со е36, е34, е46, е38, е39 ?
Ауди 80,90,100ка.. Голфовите 2,3 па можи и 4..

Сигурен сум со самото измислување на common rail дизните, турбини, интеркулери сјебано е све..
За многу постари мотори имам слушнато "смрт немаат" али за понови од 2002/3 не се сеќавам..

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #54 на: 23 Февруари 2018, 07:54:57 am »
Мора да живеат и сервисите и фабриките бузуки, а и ако ги правеа квалитетни ко некогаш како ќе ни се фалеше ти со бмв то тука секој ден.

Испратено од мојот прекрасен мобилен користејќи Тапаток

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #55 на: 23 Февруари 2018, 09:26:39 am »
Да споредиме 1.9тди во голф 3 и голф 5 (за 2.0 тди да не правиме муабет).. Да споредиме бензинец бмв е36 и бмв е90.. 36ките ги умреа од возење и стегање уште не испуштиле душа, другар 1.8 3 пати го има прегреано на 320.000км па гајле нема..

Што ќе беше до сега мерцедес да продолжело да произведува возила ист квалитет (па не им би било на одмет и да го качат) на 190ка (w201), w124.. ?
Бмв да продолжело со е36, е34, е46, е38, е39 ?
Ауди 80,90,100ка.. Голфовите 2,3 па можи и 4..

Сигурен сум со самото измислување на common rail дизните, турбини, интеркулери сјебано е све..
За многу постари мотори имам слушнато "смрт немаат" али за понови од 2002/3 не се сеќавам..

Никој не очекувал од Е36 да има 2 зонска клима, греени седишта, 8' екран, адаптивен темпомат, ВЦД, ЕБД и уште 20 други системи заради кои се побезбеден.  И веројатно многу било потешко со него(Е36) да возиш 180 и да си лабав и опуштен одколку со Е90. Секој луксуз се наплаќа. Сега наплатата на луксузот стана во тоа што секоја кола има 10000 компоненти наместо 5000 во минатото.
Сигурен сум дека да прави БМЊ сега кола со технологија на рамниште од Е36/Е39 дека ќе биде мн мн мн по квалитетна, ама нема кој да ја купи :)
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #56 на: 23 Февруари 2018, 09:29:03 am »
Саше, бузуки е од кичево, сеуште има страв од нови технологии :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13939
« Одговори #57 на: 23 Февруари 2018, 10:03:27 am »

Морам да се сложам. Ретко да излезе скроз погодена кола. Мора да помине некоја година да се коригираат стварите за да се земе возилото.

Зависи...

Rule of thumb е facelift. Таму ги решиле многу проблеми.

НО! знам неколку модели кои прво биле базирани на старата платформа и само усовршени, со facelift-тот внеле нови мотори, подвозја па ги укакале.

Ама да, во основа секогаш е убаво да поминат детските болести на било кој модел.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #58 на: 23 Февруари 2018, 12:31:37 pm »
Саше, бузуки е од кичево, сеуште има страв од нови технологии :)
Во право си, кај нас уште коњски коли се возат низ град..

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #59 на: 24 Февруари 2018, 09:23:10 am »