Автор Тема: Мислење и совети: Alfa Romeo 159 SW  (Прочитано 37569 пати)

Отсутен MSiPy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
Одг: Мислење и совети: Alfa Romeo 159 SW
« Одговори #105 на: 30 Ноември 2017, 20:51:17 pm »
Здраво дечки!

ПреЃе бев и ја видов Алфава (http://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=2549453), нормално со механичар...меѓутоа времето не се погоди, беше врнеливо и тоа е тоа. Проблем не најдовме никаков освен fuel pressure варираше 12-13 бара, така ми рече механичаров. Проблемот бил што вредностите на 1та и 4та дизна биле следни 1= ~0.90 а пак 4= ~0.40. Вика дека не е страшно, бидејќи колата воопшто не "икаше" работејќи околу половина час во место. Друга мана немаше колата, имаше нови гуми, нови предни плочки, сервиси направено(на ова треба да му веруваме, немавме можност да провериме). Друго што беше занимљиво е километражата што наводно не успеале да ја вратат како што треба па останала на 33 илјади.

Значи грешки на компјутер не појави никакви, единствено тоа со притисокот на горивото. Втора мана на колава е возачката врата...крцка.

Она што е битно дека немаше козметички оштетувања, освен од камечиња. Внатрешно беше солидна, мали гребнатинки по маска и тоа е тоа. Маските се нарачани, не се фарбани.

Цената е 5900 евра. Таа е крајна. Регистрирана со зелен картон до 06.2018. Останува да се види на канал.

Јас сум 90% за зимање...чекам ваше мислење. Нешто повеќе околу проблемов со дизниве и притисокот на гориво... Инаку БАНДАЖОТ си нана...во живо е страва.

Отсутен MSiPy

• Јуниор
  • **
« Одговори #106 на: 30 Ноември 2017, 20:53:56 pm »
И да напоменам дека ја возев и ја стискав...влече супер и нема никаков дим.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #107 на: 30 Ноември 2017, 21:30:30 pm »
Здраво дечки!

ПреЃе бев и ја видов Алфава (http://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=2549453), нормално со механичар...меѓутоа времето не се погоди, беше врнеливо и тоа е тоа. Проблем не најдовме никаков освен fuel pressure варираше 12-13 бара, така ми рече механичаров. Проблемот бил што вредностите на 1та и 4та дизна биле следни 1= ~0.90 а пак 4= ~0.40. Вика дека не е страшно, бидејќи колата воопшто не "икаше" работејќи околу половина час во место. Друга мана немаше колата, имаше нови гуми, нови предни плочки, сервиси направено(на ова треба да му веруваме, немавме можност да провериме). Друго што беше занимљиво е километражата што наводно не успеале да ја вратат како што треба па останала на 33 илјади.

Значи грешки на компјутер не појави никакви, единствено тоа со притисокот на горивото. Втора мана на колава е возачката врата...крцка.

Она што е битно дека немаше козметички оштетувања, освен од камечиња. Внатрешно беше солидна, мали гребнатинки по маска и тоа е тоа. Маските се нарачани, не се фарбани.

Цената е 5900 евра. Таа е крајна. Регистрирана со зелен картон до 06.2018. Останува да се види на канал.

Јас сум 90% за зимање...чекам ваше мислење. Нешто повеќе околу проблемов со дизниве и притисокот на гориво... Инаку БАНДАЖОТ си нана...во живо е страва.

Пред два дена се возев малце со мојата тракторка пред да тртнам адитив и да ја здувам на обиколница. Еве го резултатот на корекциите на дизните на јтд 16в м-џет 140кс со ~185.000 км на обртомер,  веројатно околу 250-тина илјадарки реални км (кои никад нема да ги дознаеме колку стварно биле):

Ова е во лер:
READING PARAMETERS:
Vehicle speed: 0,00 km/h
Engine speed: 851 rpm
Inj. correction Cyl. 1: 0,96 mm³/i
Inj. correction Cyl. 2: -0,59 mm³/i
Inj. correction Cyl. 3: -0,22 mm³/i
Inj. correction Cyl. 4: -0,19 mm³/i
Air temperature: 1,8 °C
Air temperature (Boost/Manifold): 17,0 °C
Engine temperature: 85,4 °C

Ова е при 2000рпм во возење:
READING PARAMETERS:
Vehicle speed: 66,08 km/h
Engine speed: 2018 rpm
Inj. correction Cyl. 1: 0,18 mm³/i
Inj. correction Cyl. 2: -0,25 mm³/i
Inj. correction Cyl. 3: 0,20 mm³/i
Inj. correction Cyl. 4: -0,12 mm³/i
Air temperature: -0,2 °C
Air temperature (Boost/Manifold): 23,5 °C
Engine temperature: 87,5 °C

Чисто за информација.

Мал осврт на колата: Бандашот според мене е најнеубавиот бандаш на 159 што бил стаен фабрички, нивото на опрема е „тендер едишн“ (пониско од најниското), среќа магленки има, пошто има модели и без предни магленки, тие се тендер + едишн. „декоративните“ промени, како сјано црн деш и волан, претапациран волан со црвен конец, црни фарбани бандаши, црни вреќи фолии на прозори, се индивидуален избор, што јас не би го направил во животот. Ако тебе ти се допаѓа и ако е механички исправна, терај и со здравје да се вози.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MSiPy

• Јуниор
  • **
« Одговори #108 на: 30 Ноември 2017, 21:42:57 pm »
Фала Симо на коментар. :) Шу знам можда мене ми е вкусот лош...ама чекај...сите викаат убава жена сум земал...еј у мисла сум сеа :D

Шала на страна почит кон сите што одвоија време за да одговорат. Ова со дизниве значи дека не е страшно? Малку соџвакај ми нуб сум, затоа мкнам механичар со мене.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #109 на: 30 Ноември 2017, 21:51:38 pm »
Заборави да ги спомниш и фарбаните црвени шепи на дисковите.

ЕДИТ

Види ја бе..............

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=2579205

ЏАМ!!

Башка од Жаре е.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #110 на: 30 Ноември 2017, 21:53:57 pm »
Некои викаат страшно, некои викаат не е :D
Според бош спецификациите (кој го е*е производителот бе, шта зна он шта је балкан) ±0.4мм3/инј. би трбало да е масималната корекција на инџекторот. Ама балкан сосајети и локални мајстори викаат дека може да се живее со корекции до 2мм3/инј. без мака :)
Што се однесува до стилот, ќе смениш нешто ваљда по свој вкус, ако си избрал жена, ќе знаеш да средиш и кола ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MSiPy

• Јуниор
  • **
« Одговори #111 на: 01 Декември 2017, 05:18:32 am »
@Simo - Carrier159 Не проверив подвозје...да ја носам да проверам и тоа? Твој совет?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #112 на: 01 Декември 2017, 06:37:40 am »
@Simo - Carrier159 Не проверив подвозје...да ја носам да проверам и тоа? Твој совет?
Што повеќе проверки направиш однапред, помалку изненадувања отпосле.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #113 на: 01 Декември 2017, 13:32:04 pm »
Заборави да ги спомниш и фарбаните црвени шепи на дисковите.

ЕДИТ

Види ја бе..............

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=2579205

ЏАМ!!

Башка од Жаре е.

види ја и повозија оваа, пред да се одлучиш за белата

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #114 на: 01 Декември 2017, 15:22:19 pm »
Не го терајте човекот накај 2,4. Како ќе бара после 1,9???

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #115 на: 01 Декември 2017, 15:23:41 pm »
работата е што оваа е тука и е каква што е
и му влага во буџет

а за другото, голем си е ваљда :)

Отсутен MSiPy

• Јуниор
  • **
« Одговори #116 на: 01 Декември 2017, 16:31:57 pm »
Многу голем мотор ми е тоа, а и надвор од буџет. Колата е солидна, нема никакви мани освен како што реков возачката врата крцка. Друг некој проблем нема. Утре ќе ја носам да го видат подвозјето и тоа е тоа...мада ја возев не крцкаше никаде и си тера право на 70-80 со пуштен волан.

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #117 на: 01 Декември 2017, 17:25:51 pm »
Многу голем мотор ми е тоа, а и надвор од буџет. Колата е солидна, нема никакви мани освен како што реков возачката врата крцка. Друг некој проблем нема. Утре ќе ја носам да го видат подвозјето и тоа е тоа...мада ја возев не крцкаше никаде и си тера право на 70-80 со пуштен волан.
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=2642194 Ова го виде?Многу ниска ценава може да е сомнително ама не губис ништо ако го видиш/

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #118 на: 01 Декември 2017, 23:57:42 pm »

Тоа како крцкање ...како зглоб да се крши...тоа е маана кај сите Алфи. Дури новата Џулија крцка :)

За чудо мојата 147 не крцка. Некоја сериска грешка има ;D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #119 на: 02 Декември 2017, 01:47:34 am »
Door Check strap.
Се менува лесно.