Автор Тема: Купување возила на Лизинг или Кредит  (Прочитано 70140 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
Одг: Купување возила на Лизинг или Кредит
« Одговори #30 на: 09 Ноември 2017, 09:30:23 am »
Според мојава калкулација, каматата на порше лизинг е 9.5% - чисто јасно да стане колку е нерелевантен линков.

Да беше каматната стапка за лизинг 2%, како што кажуваш ти, јас утре ќе го продадам Голфот и ќе нарачам GTI на 72 рати.

Ајде последниве неколку коментари нека идат во нова тема "Возило на Кредит или Лизинг?"

Издвоено. :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #31 на: 09 Ноември 2017, 09:37:14 am »
https://www.bmw.com.mk/mk/topics/offers-and-services/bmw-financial-services/content.html - добри каматни услови
мислам дека ве разбрав, се надевам како што треба.
Значи, можам да земам и кола на лизинг со 0% учество со што ќе плаќам поголема рата,и кога сакам можам да прекинам со лизингот и колата им ја враќам.
Или,можам да уплатам у старт поголемо учество,да плаќам помала рата,и да ја исплатам цела и на крај да биде моја.
И за цело времетраење на лизингот,освен за гориво за друго ме боли цефка или ова е само кај одредени дилери како порше мк?
Можеш да земеш ама веројатно тоа ќе биде оперативен лизинг со лимит на километража. Ако на пример ја земеш на 3 години со 60.000км лимит и го поминеш после ќе плаќаш пенали. Во рок од тие 3 години ќе плаќаш месечна рата не од вкупниот износ на колата туку вредноста што ќе биде после тие 3 години, односно одприлика 45%. Што значи најпросто кажано автомобил од 20.000 го ренташ на 3 години и плаќаш месечно рата за износ од 11.000 евра + камата. И така можеш секои 3 години да правиш ама секој месец ќе си плаќаш и некогаш нема да имаш сопствено возило, ако психолошки нешто тоа ти значи :) тука нормално додатни трошоци се сервиси и каско. Ама за 3 години колку пати на сервис ќе отидеш.

Според мојава калкулација, каматата на порше лизинг е 9.5% - чисто јасно да стане колку е нерелевантен линков.

Да беше каматната стапка за лизинг 2%, како што кажуваш ти, јас утре ќе го продадам Голфот и ќе нарачам GTI на 72 рати.

Ајде последниве неколку коментари нека идат во нова тема "Возило на Кредит или Лизинг?"

Издвоено. :)

Мојот голф е со фиксна камата од 1.95% за 5 години - али ја разбирам сега која е фрката во МК. Сепак 4-5% камата за вредност на автомобил до 20.000 евра се трпи некако, се над тоа е многу непотребни трошоци.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #32 на: 09 Ноември 2017, 09:44:02 am »
Зимаш хипотекарен кредит со 4,5-5% каматна и купуваш кола, само така помала камата.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #33 на: 09 Ноември 2017, 09:46:16 am »
Podobro od kes nema. Ni lizing ni pushing :)

Нема добар финансиски модел при набавка на возило.

Секогаш си заебан.

Нова кола купена во кеш, само што ќе излезе од салон веќе е 20% поефтина од тоа што си ја платил.

I na lizing i pushing da ja kupis isto kolata gubi vrednost, so toa sto ovde problemot si go resil vednas, a vaka slow painful death ke ti e  60 meseci so rati so kamati so gluposti. Koj moze da garantira vo Mkd deka 5 godini ke si vraboten ili ke imas prihodi da pokrivas rati sekoj mesec??
Dobro moze na nekoj zal mu e za bankive pa za da im pomogne zema krediti, lizing bilo sto, mene licno zal mi e za mene, pa kolku mozam ke se postedam i od krediti i od se sto vkulucuva kamati

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #34 на: 09 Ноември 2017, 10:52:06 am »
Фалеше видеово во темата  :D

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен xnickx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 75
« Одговори #35 на: 09 Ноември 2017, 10:59:14 am »
Обично лизингот го форсираат кога станува збор за автомобили, и неретко се нудат и “акциски“ лизинг цени. Како примеров со Королава

http://www.toyota.com.mk/promocija/predizvikuvacki-dobra/

Дакле, добиваш намалена цена и плус поволни услови за плаќање (бар вака на прв поглед), треба да се види дали каматнава стапка е фиксна ил не, затоа што сигурно во промотивниот леток нема да пишат. Еве ставиле напомена само за каското дека е 50% за првата година. Знам шпаркасе и аутомакедонија имаа промоција за Корса и Астра, со малку поголемо учество, ама помала камата и ограничен рок на плаќање од 3 години. Мислам кај повеќево акции треба да се прескокнат елементите за мачкање очи како “бесплатна прва регистрација и каско“ и да се цели кон пониска каматна стапка.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8952
« Одговори #36 на: 09 Ноември 2017, 11:01:12 am »
јас за мојата земав потрошувачки, имаше промоција, помала камата од Автомобилски и без триста нотарски "лоповски"  трошоци.

учество од продадената кола другото на рати.

Е како шо пиша некој да имавме по 3к евра плата. Си цепаш лизинг по 300 евра месечно и секогаш имаш нова кола, посебно со Оперативен лизинг на Порше ни сервис ни дефект не ти чуе.

ќе биде ваљда и тоа некад

Во ЕУ толку се цепа лизинг што и на милион други работи се нуди како подобра варијанта

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #37 на: 09 Ноември 2017, 11:22:01 am »
... Каматна стапка во нормални држави за НОВ автомобил е од 0.9% до 2.5%...
Vo NORMALNI drzavi samo NEnormalni kupuvaat kola vo kes.
Da se citiram samiot. Za zal vo MK e obratno.
Kaj mojot primer kreditot bese 11430eur. so vkupna kamata skoro okruglo 3000eur bidejki rata bese 200eur na 72 meseci. No bese edinstven nacin da se dojde do nova kola posto kes se nema.
Isto sega si go jadam za kreditot za stanot. Nejkam ni da racunam I da se potsekam kolku vkupna kamata vrakam. No jebiga, mora da se zivee negde.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #38 на: 09 Ноември 2017, 11:28:52 am »
За живеење оправдано ама кај кредит за стан па одозгора и кредит за нова кола е тоа неможам да го сфатам.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8952
« Одговори #39 на: 09 Ноември 2017, 11:37:31 am »
па ко шо се отплаќаат становите на 30 години. Ке му треба и кола на чоекот ако може 2 рати да плаќа why not

Отсутен Ivoo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 112
« Одговори #40 на: 09 Ноември 2017, 11:56:47 am »
Не разбирам што е страшно да се земе кредит за нова кола. Пример имаш 5000 евра кеш, земаш 5000 евра кредит, плаќаш 60 месеци рата 100 евра, земаш кола нова од 10.000 евра и имаш НОВА кола 5 години, во кој освен редовен сервис не би требало да имаш дополнителни трошоци за одржување. За мене е секогаш подобра опција одколку со тие 5000 евра што ги имаш да купиш половно ауто 10 години со 200.000км и да даваш пари за поправки(обично скапи поправки). Сето ова под претпоставка да можеш да делиш 100 евра рата во месецот.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1131
« Одговори #41 на: 09 Ноември 2017, 11:59:35 am »
Не разбирам што е страшно да се земе кредит за нова кола. Пример имаш 5000 евра кеш, земаш 5000 евра кредит, плаќаш 60 месеци рата 100 евра, земаш кола нова од 10.000 евра и имаш НОВА кола 5 години, во кој освен редовен сервис не би требало да имаш дополнителни трошоци за одржување. За мене е секогаш подобра опција одколку со тие 5000 евра што ги имаш да купиш половно ауто 10 години со 200.000км и да даваш пари за поправки(обично скапи поправки). Сето ова под претпоставка да можеш да делиш 100 евра рата во месецот.

Прв паметен човек на форумов. Јас пред месец дена се карав со еден стручњак на форумов. Да подобро е ново рено, киа, или пежо него ли мерцедес некој со 200.000, нико неможе да ме убеди во спротивното. Јас лично возам ново џиџка возилце Kia ceed od 2015, и до сега да чукнам во дрво сем редовен сервис во КММ, друго не сум видел.

Отсутен Ivoo

• Јуниор
  • **
« Одговори #42 на: 09 Ноември 2017, 12:11:44 pm »
Јас не велам дека Мерцедес со 200.000км нема да најдеш добар примерок, ама треба да си спремен во џебот за да ја возиш таа кола.Секој што имал кола од премиум бренд може да го потврди тоа. Јас досега сум купувал само нови коли од "обични" марки зато што сум немал пари да возам половен премиум.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #43 на: 09 Ноември 2017, 12:13:51 pm »
па ко шо се отплаќаат становите на 30 години. Ке му треба и кола на чоекот ако може 2 рати да плаќа why not
Врвот е кога ќе земе и кредит за на одмор.

Отсутен Ivoo

• Јуниор
  • **
« Одговори #44 на: 09 Ноември 2017, 12:21:28 pm »
Врвот е кога ќе земе и кредит за на одмор.

И зошто да не земе кредит за на одмор???Ти ќе му го враќаш кредитот? Се пресметале дека тие десет дена на одмор им се поважни од х евра месечно што ќе ги делат за банката, и нема ништо чудно во тоа.Само кај нас е чудо големо да земеш кредит, а за германците дека купувале аута секој три години нови на лизинг не е чудно.