Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 578906 пати)

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #735 на: 08 Ноември 2013, 18:08:01 pm »
Pred nekoj den pravev muabet so prijatel sto vozi   kamion .
Mi pusti muabet , od soferski krugovi deka Makpetrol najkvalitetni goriva ima na benziskata na izlez od Skopje  kaj ASUC
Navodno cisterna sto nosi gorivo za taa benziska pumpa ako ne ja isprazni cela cisterna tamu ne go nosi gorivoto na druga pumpa , nego stoi tamu i ceka da se podisprazni pa da go doistoci ;)  E sega zosto e taka,  demek za strancive sto pominuvaat tuka pa da ne se im paga renome.
Mene mi ima logika :) A inace sum staval koga idam za Grcka ili istocno , ama na otvoreno sekako ne trosi :)
Врска ти нема логиката. Причината зашто на индустриска праќаат полна цистерна за да истовари гориво е поради тоа што потрошувачката на горивата на таа пумпа е значително поголема од останатите пумпи и 95ка и дизел се истовара 2 пати у неделата, 100ка поретко и нормално е дека ќе прати скроз полна цистерна, наместо да праќа две или една иста да асе враќа 2 пати. Конкретно за дизелот, на таа пумпа резервоарот е 100 тона, па без проблем и 2 цистерни може да собере. На другите пумпи низ Скопје нема толкава потрошувачка и не може да собере цела цистерна гориво, а цистерната треба да се врати празна, па го доточува горивото по други пумпи.
Околу квалитетот, колата подобро ми работи на гориов од макпетрол, на гориовото од лукоил многу немирно работеше моторот, особено зимно време, како да се гушеше. И макпетрол и лукоил ставаат адитиви у горивата, адитивот што лукоил го користи во Екто горивото е истиот адитив што макпетрол го користеше пред да ги воведат ултра горивата. Во ултра горивата се ставаат нови и подобри адитиви.

Отсутен BIMMER

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 132
« Одговори #736 на: 08 Ноември 2013, 22:04:31 pm »
Izvini brat sto " vrska mi nema logikata " uzivaj si ne sme site tolku  "jaki logicari"

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #737 на: 08 Ноември 2013, 22:30:26 pm »
Ne znam vekje kaj da tocam  ??? ;D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • Плинаш!!!
« Одговори #738 на: 08 Ноември 2013, 22:47:56 pm »
Не точи, иди пешки :P;D

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #739 на: 12 Ноември 2013, 16:39:02 pm »
Izvini brat sto " vrska mi nema logikata " uzivaj si ne sme site tolku  "jaki logicari"
Не зашто толку лично го сфати мојот пост и се навреди, ама немав никаква намера да го направам тоа. Едноставно алергичен сум на муабети, ваму носат поквалитетно гориво, онаму го мешаат со вода, ги сецкаат пиштолите за да крадат или коа пука(исклучува пиштолот) исто така крадат, после у канти си ставаат и така натаму до бескрај. Горивото е тоа, од едно место се носи, можно е да има разлика не толку во квалитетот колку во прецизноста на пумпата кај постарите пумпи, оние аналогните.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #740 на: 11 Декември 2013, 14:48:53 pm »
Го пофалија макпетроловото 100 октанско гориво. Гледам дека разликата е 2 денари на литар со 95ка. Дали сметате дека за плинашиве кои ги користиме паметна е употреба на 100 октанско гориво - и така се користи во мали количини? Па ако е поквалитетно како што велат можеби е фино решение?

Ќе почнам 100 да ставам да видам дали ќе има пофина работа во моментите пред да се префрли на плин.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #741 на: 11 Декември 2013, 14:53:25 pm »
Јас кога бев во Грција, од параметрите кои се добија од горивото, јасно беше дека е 100, или многу блиску до 100 октани...Пофалба за МП од прва рака

Во грција, чистото 100 октанско гориво наводно е увезувано (од UK), додека во нивното домашно 95/98 октанско, имаат вода. Во 100ката не. А јас како што знаам, МП зема гориво од Грција, така да...

Потполно истите ефекти ги имав како Yarre, по негов совет колата се смири па дури и со 95ка од МП...сега само 100окт
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #742 на: 11 Декември 2013, 15:01:07 pm »
Го пофалија макпетроловото 100 октанско гориво. Гледам дека разликата е 2 денари на литар со 95ка. Дали сметате дека за плинашиве кои ги користиме паметна е употреба на 100 октанско гориво - и така се користи во мали количини? Па ако е поквалитетно како што велат можеби е фино решение?

Ќе почнам 100 да ставам да видам дали ќе има пофина работа во моментите пред да се префрли на плин.

Ултра 100 С (не знам баш дали стварно е 100 октанско) кај мене предизвика палење на Check Engine.

Ниедно од помоќните горива што ги ставав низ Европа не предизвика такво нешто. 98цата од Лукоил не ми предизвикува такви „драми“.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #743 на: 11 Декември 2013, 15:02:34 pm »
Изгледа секое возило различно...
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8952
« Одговори #744 на: 12 Декември 2013, 15:00:07 pm »
mene 100kata na MP mnogu mi odgovara kakva i da e, ama plinot neznam kakov im e

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #745 на: 16 Декември 2013, 20:39:33 pm »
на наш гас имаат добра тура плин

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43707
  • Il Moderatore
« Одговори #746 на: 16 Декември 2013, 21:29:12 pm »
Шо знам.. дденес полнев, ќе видиме колку ќе истера.. :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #747 на: 16 Декември 2013, 21:41:34 pm »
он знае пошто му е “стегнат“ плинот, па чим му иде подобро, знае дека е добра турата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #748 на: 17 Декември 2013, 11:12:19 am »
Возев подолго време Iveco 35/10 2001 година, најфино работеше со нафта од Макпетрол. За бензин доста задоволни клиенти имам слушано од Лукоил.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #749 на: 17 Декември 2013, 13:54:02 pm »
ОКТА извесен период не рафинира, само увезува од Грција.