Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 753463 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #2910 на: 07 Март 2021, 16:42:47 pm »
Астрата не го сака горивото од Макпетрол.

Уште нова, на почеток, се ставаше само на Макпетрол. Мислам дека третата година беше, едно сабајле почна да свети жолта сервис сијаличка на таблата. Закачена на дијагностика, демек вода во филтерот за гориво. А и потрошњата беше за нијанса повисока.

Престанав да ставам на Макпетрол. Почнав исклучиво на Лукоил. До 2018-та, со на Лукоил бензинот - никаков проблем 7 години, буквално. Потрошњата, супер.

2018-та, до средина година негде, почнав пак исклучиво на Макпетрол, пошто Лукоил не ми беше веќе "успат". Едно сабајле палам, со misfire, работеше на три клипа. Го потрошив тоа гориво и натанкав на Лукоил.

Еве повеќе од две години, никаков проблем.

Од Макпетрол ни козметика не купувам веќе. Па и тие вработените со комуњарски манири, по 40 години стаж што имаат, кога одиш да купиш нешто мислиш дома си им отиден, ги мрзи што живеат.

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1729
« Одговори #2911 на: 07 Март 2021, 17:03:04 pm »
Го има тоа ефект на различни пумпи, некои коли не го пијат едното или другото гориво, треба да видиш кое повеќе и одговара.  :D

А за односот на старите пумпаши ќе се согласам, останати се во тоа некое минато нивно време кога се продавало на рафтовите само уље и свеќици за 101 и фичо, па модерниве технологии, возила, па и принцип на наплата со картички малце е терсене за нив, единствено кеш признаваат.  ;D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
« Одговори #2912 на: 07 Март 2021, 17:21:33 pm »
Најмногу одговара на Лукоил, било каде.

:P

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #2913 на: 01 Април 2021, 21:53:35 pm »
Од кога ја имам колава 2 години ставам на Макепетрол, најчесто "Илиндeнска" и "Влае". После читање на твојов пост, го дотрошив бензинот, и се решив да ставам на Лукоил-Автокоманда и се запрепастив :) . На борд за 2 литра помалце ми покажува потрошувачка и колата е страшно постартна и порамномерно работи. Така да, потврдувам и јас за разлика меѓу Макпетрол и Лукоил за 95!!!!!!!!!!

What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Возила на членови: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,26160.0.html

Follow me on IG: https://www.instagram.com/d_volante159?igsh=MWlkM29rbHN1Y3d1cg==

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #2914 на: 01 Април 2021, 22:05:37 pm »
Од кога ја имам колава 2 години ставам на Макепетрол, најчесто "Илиндeнска" и "Влае". После читање на твојов пост, го дотрошив бензинот, и се решив да ставам на Лукоил-Автокоманда и се запрепастив :) . На борд за 2 литра помалце ми покажува потрошувачка и колата е страшно постартна и порамномерно работи. Така да, потврдувам и јас за разлика меѓу Макпетрол и Лукоил за 95!!!!!!!!!!

Ако ти трошела 6 литри сега ти троши 4 литри ?

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #2915 на: 01 Април 2021, 22:11:02 pm »

Не сум ја од тие, еве конкретно од 12 претходно, сега 10 ми покажува, и додади +2 у реалност значи од 14 претходно , 12 сега :)

Ако ти трошела 6 литри сега ти троши 4 литри ?
What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Возила на членови: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,26160.0.html

Follow me on IG: https://www.instagram.com/d_volante159?igsh=MWlkM29rbHN1Y3d1cg==

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
« Одговори #2916 на: 01 Април 2021, 22:17:22 pm »
Априли ли ли :)

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1446
« Одговори #2917 на: 01 Април 2021, 23:08:57 pm »
Вториот резервоар од галф оил џифорс 95+ некако нестабилно работи у лер на моменти има пад на обртаи скоро до пред гаснење. Едно време 2018 од макпетрол така праеше, ќе се вратам изгледа и јас пак на лукоил.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2918 на: 02 Април 2021, 21:27:28 pm »
Вториот резервоар од галф оил џифорс 95+ некако нестабилно работи у лер на моменти има пад на обртаи скоро до пред гаснење. Едно време 2018 од макпетрол така праеше, ќе се вратам изгледа и јас пак на лукоил.
Земи зачисти го апаратчет за лер гас, се собира гареж таму, какво гориво какви бакрачи.

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 223
« Одговори #2919 на: 02 Април 2021, 21:51:07 pm »
Сите горива во Мк ми се исти, единствена разлика има малку со нафтата на запад. Тука како да ја нема таа сила веке  :-\ :-\

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2920 на: 21 Април 2021, 15:10:07 pm »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #2921 на: 21 Април 2021, 21:49:22 pm »
Veke cela godina stavam nafta tamu, prethodno stavav na makpetrol edna godina i na lukoil edna godina, pominuvav 8-10 000km godisno i pri promena na filterot za nafta bese crn kjumur, na 2-te vozila, denovive ke menuvam filter za nafta pak pa ke spodelam impresii

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #2922 на: 03 Мај 2021, 21:39:52 pm »
Smeniv denes site filtri i maslo, nemam namera da se dokazuvam so nikoj, ednostavno spodeluvam iskustvo kako sto vetiv, i kako sto spomenav pogore, polnev postojano kolku mozam na isto mesto gorivo, stalno ulozakot za nafta mi bese kjumur crn, nekoj ke rece se cisti rezervoarot za nafta i se sobira tinjata, preku godina dena na kolku menuvam filtri i maslo, na svtetnuvanje stavam 1000-1500 nafta, ednas moze da se sluci da vozam eden den na rezerva no potoa polnam, decki ova e filterot presecen na citroen c3 so 12 000km pominati, polneto na benzinskata posle pintija, bw koja navodno ke bide shell, 90% polnat sleperi nafta tamu, i mi ja preporaca eden prijatel, ne obrnuvajte vnimanie na strugotinite od plastika secev so bonsek, filterot e zolt  :D, onie 2-3 crni falti sto se, takov mi bese postojano cel filterot, za 2 nedeli ide pasatot na red, pa ke postiram i od kaj nego
« Последно менување: 03 Мај 2021, 21:50:49 pm NUME »

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #2923 на: 03 Мај 2021, 21:52:46 pm »
 :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #2924 на: 03 Мај 2021, 22:47:34 pm »
Искрено никогаш не сум сечел филтер од нафта (од бензин и од уље да) ама ова изгледа доста чисто, браво за бензиската.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk