Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 751816 пати)

Отсутен Vladeee

• Редовен
  • Пораки: 2218
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #2370 на: 06 Февруари 2018, 22:59:02 pm »
На која пумпа натанка?
Најлевата?

Што знам , прашав за премиум, ми кажа дечкото кај да паркирам, мислам дека беше лево, пишуваше премиум.
>>>>><<<<<

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #2371 на: 06 Февруари 2018, 23:03:04 pm »
Јас не мислам, јас користам дијагностика и знам. Неколку пати сум кажал: Горивата на различни пумпи, речиси ич не правеле разлика на Stilo-то и на 166-ката. На 159-ката, прават. Почнувајќи од чек енџини, преку немирна работа, буст лимитирања, па до knock sensor-и надвор од граници на можно дејствување итн. Штом прават разлика за еден ист мотор, колку и тој да бил расипан, значи постои разлика.
Тој проблем го немам со одредени горива, додека благодарение на некои други, некои пумпи се пречкртани за навек од моја страна во државава.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vladeee

• Редовен
« Одговори #2372 на: 06 Февруари 2018, 23:05:17 pm »
Еве јас што приметив... Во однос на снага и работење на мотор нема разлика измеѓу Макпетрол 100 и Лукоил 98. Има разлика тоа што кога е колата ладна, на сабајле со Лукоил не пали од прва а со Макпетрол не го има тој проблем или што и да е... Во однос на потрошувачка сеедно ми е од каде е бензинот, мање више исто и тоа скоро 1 литро повеќе после ремап. (незнам како на сите демек со ремап помалку им троши. Мене повеќе).

За ова конкретно беше наменета таа изјава. И ти стварно мислиш дека ова вистина и е стварно поради различните бензиски пумпи ?
Дечки смирете страсти, дека постојат кавлитетни и неквалитетни горива, тоа е факт. Е сега која кола, и кој возач може да примети разлика, тоа е друга работа. Јас искуствено можам да кажам дека на киа спортаж 1.7 crdi, ставив shell V power, во грција, и не дека го "ишмука" кијата, како циган мрсулче на семафор. Да трошеше 7 литри отворено, ама моторот после извозениот резервоар се стиша, и беше помирен, не влечеше бог знае колку многу, ама подобар одзив на педалата за гас имаше секако. така да кога морав да се вратам на нашево срање од гориво, пак си штракаше моторчево.
>>>>><<<<<

Отсутен Vladeee

• Редовен
« Одговори #2373 на: 06 Февруари 2018, 23:06:21 pm »
Јас не мислам, јас користам дијагностика и знам. Неколку пати сум кажал: Горивата на различни пумпи, речиси ич не правеле разлика на Stilo-то и на 166-ката. На 159-ката, прават. Почнувајќи од чек енџини, преку немирна работа, буст лимитирања, па до knock sensor-и надвор од граници на можно дејствување итн. Штом прават разлика за еден ист мотор, колку и тој да бил расипан, значи постои разлика.
Тој проблем го немам со одредени горива, додека благодарение на некои други, некои пумпи се пречкртани за навек од моја страна во државава.
Симо, ставаше на топтрејд? Искуства според тебе, за нафта правиме муабет секако...
>>>>><<<<<

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2374 на: 06 Февруари 2018, 23:15:36 pm »

Симо, ставаше на топтрејд? Искуства според тебе, за нафта правиме муабет секако...

Уште ставам на топтрејд и бензин и нафта. На 147 не осеќам којзнае некави разлики од макпетрол и топ трејд. Моожда на загреано е помирна малце со оваа од топтрејд. Што знам.. 147-цата си ја срка, веројатно побитно е кај оние со повисоки еко норми и ДПФ филтри да се види дали почесто прави регенерација дпф, ама за тоа треба тро повеќе извозени резервоари со иста нафта.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vladeee

• Редовен
« Одговори #2375 на: 06 Февруари 2018, 23:19:14 pm »
Баш ке гледам да настојувам да ставам од таму нафта. До сега и да сакав да осетам нешто, нема шанси само во филтерот собира пола литар, а извозев 10 км до дома. ДПФ до сега ми се нема уклучено да регенерира, може затоа што на секој месец два, излегувам на пат.
>>>>><<<<<

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
« Одговори #2376 на: 07 Февруари 2018, 00:17:59 am »
Јас не осеќам разлика ни на лук оил ни на макпетрол ни со 98 ни со 95 когат возам на бензин со овај 1.6 атмосвефрец,  ама порано на претходниот турбинец 1.4тце меган неверојатно лошо работеше од макпетрол особено од 95ката.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #2377 на: 07 Февруари 2018, 12:15:19 pm »
Benzinot od TopTrejd shell e, go fali nekoj ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2378 на: 07 Февруари 2018, 12:50:35 pm »
Јас, сеа за сеа. До кога, не знам.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #2379 на: 07 Февруари 2018, 12:56:29 pm »
Она новоно гулф, за него зборите?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2380 на: 07 Февруари 2018, 13:12:03 pm »
Јас, сеа за сеа. До кога, не знам.

и јас се вратив на ТопТрејд, втор резервоар
експериментирав со Макпетрол и Лук, ама дефинитивно повеќе одговара Шелот

кога ќе престанат, ако престанат да го увезуваат, ќе пишам, имам линк од компанијата преку која набавуваат

Она новоно гулф, за него зборите?

Sent from my iPhone using Tapatalk

друго е Гулф, мада читам позитивни критики и за тоа

Отсутен Vladeee

• Редовен
« Одговори #2381 на: 07 Февруари 2018, 14:08:31 pm »
Гулф горивата стигат преку косово, така да неверувам дека има некој квалитет на горива што доаѓаат од таму. освен ако невозиш кола од пред 2000 година.
>>>>><<<<<

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7123
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2382 на: 07 Февруари 2018, 14:19:31 pm »
Топ трејд или супер трејд беа тие што продаваа под името на  шел сомнителни горива

Sent from my iPhone 7 128

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2383 на: 07 Февруари 2018, 14:23:06 pm »
Топ трејд или супер трејд беа тие што продаваа под името на  шел сомнителни горива

Sent from my iPhone 7 128
Супертрејд.  Прво продаваа Ок, па после нешто „шел се, ама привремено ги тргнавме налепниците „Shell Licensee", и коа го свртеа тој муабет, после месец дена испаднаа у некоја аферашка прича со гориво од албанија за косово, а после два, ете ти го албанското гориво и тука кај нас.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #2384 на: 07 Февруари 2018, 15:16:40 pm »
Toa taka slucajno se pogodilo  :)