Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 595256 пати)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #345 на: 21 Јануари 2013, 18:36:34 pm »
Змија ќе те ќљукни...
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14385
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #346 на: 21 Јануари 2013, 18:37:48 pm »
Над 15 возила и во временски период од 15 години,сум немал осетено толку драстични разлики.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #347 на: 21 Јануари 2013, 21:28:51 pm »
Кај мене, отровно палење едно сабајле, 2-3 дена од почетокот на Макпетрол, а он со губење на снага и енџин чек, на Леонтина. Се вративме на Лукоил, и све си је у реду.

Исто.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #348 на: 21 Јануари 2013, 21:35:12 pm »
Јас и колегата ми ( оној што ја вози Леонтина ) имавме проблем на штуцање после промена на дизел од Лукоил во Макпетрол.  Кај мене, отровно палење едно сабајле, 2-3 дена од почетокот на Макпетрол, а он со губење на снага и енџин чек, на Леонтина. Се вративме на Лукоил, и све си је у реду.
За бензините е обратно, ама само за 95ка на Макпетрол. Голф 6 и Астра супер возат на бензинот кај Макпетрол, за разлика од бензинот на Лукоил, каде Голфот сецка на мал обртај ( лер на семафор углавном ) а Астрата пали енџинчек, и не иде дур не го ресетираш.
Супер горивото 99+ од МП ем го троши, ем ми штуца на Голфот.

Какви се овие коли... јас и на стилото и на алфата од кај и да стаам бензин, не ни штуцнуваат. Све гутаат  ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #349 на: 21 Јануари 2013, 22:24:41 pm »
Жабариве се крвави значи :) Ова Швабиштава све педери маму ли им ... :D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #350 на: 22 Јануари 2013, 11:12:14 am »
Македонски Петрол или Лукав Оил исти курац ви е. Неквалитетно е и едното и другото. Во прашање е само дали возилото реагира или не. Кај мене реагираше на нафтата од Макпетрол наполнив еднаш или двапати и толку беше, а не дека таа од Лукав Оил е поквалитетна туку ете сугестивно можеби, а можеби и поради пичињата што работат на пумпата кој се доста услужливи за разлика од намрштенине фаци на Макпетрол кој само гледаат како да ти лапнат пари на каса, да не ти дадат фискална, да ту куцнат некое сокче кое стои до каса ако не приметиш а земаш повеќе ствари и така.

Воглавном немаме избор, кога ќе имаме Пупми на реномирани брендови кај нас тогаш можеме да приаме за разлика во квалитет на горивата, иако мислам дури и тие да дојдат кај нас, брзо ќе се прилагодат на ''нашите'' услови!

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1341
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #351 на: 22 Јануари 2013, 16:57:03 pm »
Sportex, во потполност се сложувам со констатацијата, со оглед дека и двете се далеку светлосни години од нормално гориво.  Еднаш ќе туриш на салам бензиска надвор, и возилото се препородува. Субјективно мислам дека сепак контролата на горива е подобра во ЛукОил, и мислам дека малце повеќе внимаваат на квалитетот на горивото од цистерната што им паркира. И OMV у Србија зима од Панчево гориво, ама се знае што може да дојде на нивната бензиска.

Од друга страна, погледни ја состојбата на Макпетрол, влегуваат во некои чудни компензации, па одреден број на фирми ( секако не мал ) се принудени да ставаат таму гориво. Со тоа си дозволуваат да им игра квалитетот. Кај ЛукОил, компензација немет.

Симо, поновите мотори се секако понежни на квалитет на гориво, у Саксо, и со мазут иде :)

Џиџи, кај ги вадиш бре сликиве, ко од прослава на годишница, у Порше Скопје се :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14385
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #352 на: 22 Јануари 2013, 23:22:36 pm »
Кој фирми ако не е тајна компензираат со МП,се разбра ако нее тајна.Одговор можеш и по ПП.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #353 на: 23 Јануари 2013, 00:48:52 am »
Последново точење 95ка на Лукоил не го бива некако.

Уште на заминување од бензинска сецкаше колата, а некако и брзо го пие :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #354 на: 23 Јануари 2013, 07:54:23 am »

Симо, поновите мотори се секако понежни на квалитет на гориво, у Саксо, и со мазут иде :)

Двата спомнати мотори се Euro 4 и на возила од 2004 ;) Не се најнови, ама секако се понови :) Секако, не е оправдание за лошите горива, и се согласувам со констатацијата дека ѓубре ставаме, само кажав дека овие гутаат све што ќе им понудиш. ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #355 на: 04 Февруари 2013, 09:34:12 am »
Дали некој ставил на Макпетрол во Бутел пред семафорите гориво?

Јас не сум ставил подолго време автогас од таму. Значи конкретно за автогас ми е муабетот. Е вака. Значи кога ќе ставам од таму ми се дешава возилото да ми потроши 2-3 литри плус на 100км автогас. Ај ќе си речеш сум го стискал па отишле. Ама не. Повеќе пати е проверено и пак истото се повторува.

Миоте шпекулации се дека пумпата работи со помал притисок и танкира помалце и не го дополнува резервоарот. Значи ова е рекла-казала мое мислење. Со ништо не е поткрепено.

Значи ставам полн резервоар и го трошам. И си испаѓа на пример 9 потрошња на следното полнење до крај. Ок. Фино.

Ставам таму полн резервоар и го трошам. И си испаѓа на пример 11 потрошња на следното полнење до крај. Нелогично.

Мислам дека наплаќаат повеќе од што сипаат, и не дополнуваат до крај. Чисто да си знаете. Ако некој друг приметил нека каже да знаеме ако има други места.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #356 на: 04 Февруари 2013, 11:59:15 am »
Другарчево вика, "кога полнам со службената картичка во Макпетрол оти не гледам кога точат ми троши и по 16, кога полнам од свој џеб и гледам како точат, троши по 10 !" ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #357 на: 04 Февруари 2013, 12:10:17 pm »
@Deni: Jас приметив таква дискрепанца на Макпетрол во Влае кога полнев плин во Xantia-та.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #358 на: 04 Февруари 2013, 12:15:50 pm »

Двата спомнати мотори се Euro 4 и на возила од 2004 ;) Не се најнови, ама секако се понови :) Секако, не е оправдание за лошите горива, и се согласувам со констатацијата дека ѓубре ставаме, само кажав дека овие гутаат све што ќе им понудиш. ;D

Stavaj ti vo Euro 4 nase gorivo ama prasanje e koga ke zapre. Zatoa za pazari kako nasiov treba da se vratat starite provereni motori ili novite da se modificiraat nekako. da tehnologijata ide napred se smaluva potrosuvacka za 0,5 litri a troskovite za odrzuvanje rastat nekolku pati.

Se dodeka ne dojde salam lanec benzinski na pazarot ke imame gjubre.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #359 на: 04 Февруари 2013, 14:00:51 pm »
А, на пример, уместо да враќаме старо ѓубре, да ја подобриме контролата на горивата што се точи по бензинските? Како ти личи таа идеја Бугар?! :)