Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 595380 пати)

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6922
  • French diamond
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #315 на: 30 Ноември 2012, 18:51:44 pm »
Ај баш нека ги 'доинспекционизираат' па да однесеме пак некое литро до доле на тест  ;)
Земи однеси од сегашниот бензин од Лукоил, да го споредиме со МП.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #316 на: 30 Ноември 2012, 19:53:58 pm »
Значи уште еднаш ќе повторам, истово го зборев со Ацика пред некој ден. Се погоди да два питстопа ми се совпаднат со бензински на Лукоил, во двата наврата турам иљадарче и двете недели ( трошам иљадарче неделно) го имав проблемот со штуцање насабајле и мирис на бензин шо у превод значи богата смеша.

Третиот питстоп го праам у Макпетрол на Железничка, точам пак иљадарче колава спие. Мотор не се слуша нит да штуцне нит бутур.

Но тоа е мое искуство, колата е скоро 18 години и ваљда не е некој релевантен показател.

Отсутен Lubenicata

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 716
« Одговори #317 на: 06 Декември 2012, 03:30:27 am »
гледам цело време за овие лук и мп се збори некој за актива за дизелот да каеше многу често поминувам од таму али некако језа мие да ставам ....?

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1341
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #318 на: 06 Декември 2012, 06:34:53 am »
Штета што ние како корисници ( иако во нормални земји тоа и не би било наша работа ) немаме начин како да ги провериме квалитетите на горивата. Колку што мене ми је познато, единствената лабораторија се наоѓа во просториите на ОКТА, и секако не верувам дека не е под нечиво влијание.

Моето искуство :

1. Нафтата на Лукоил е боља ( возењето и работењето личи на онаа од OMW ) - нема чуревини, лесно пали, не корне.
2. Бензинот на Макпетрол е бољи ( нема вибрации на мали обртаи како на Лукоил - за 98ца, и не губи апла снага како 95ка )
3. Плинот е бољи на Макпетрол, спрема колегата, кој вози плин на Астра 1.6 мотор, секогаш кога ке наполни на ЛукОил, му свети engine check ( па штуца трокира ), а на МП му се нема десено, еве 10ти резервар.
4. Кај приватните останати, ризикот се зголемува рапидно, да не зборам за една приватна реномирана бензиска на Партизанска, таму гориво ни за мотокултиватор не би земал.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6674
« Одговори #319 на: 06 Декември 2012, 08:08:51 am »
За плин во нас гас, последнава година се далеку подобрени, повеке од 3 години полниме таму, сеа за сеа колата одлично се однесува. Ама неможе секој да оди до нас гас, некој кој живее во горче сигурно нема да запали кола специјално само во нас гас да наполни

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #320 на: 06 Декември 2012, 08:53:55 am »
Tocena nafta na privatna benzinska vo Skopje... Voznja Skopje - Konstanca (Romanija) i nazad do Veliko Trnovo (Bugarija)....Posle sipani na OMV Veliko Trnovo (motorot prosto se ozivea).

Slucaj so nafta od Lukoil se slusase tropkanje. Posle dizel staven na Makpetrol od maalska benzinska i motorot nesto pomirno rabotese.

Polo 6N SDI

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #321 на: 06 Декември 2012, 10:00:23 am »
Штета што ние како корисници ( иако во нормални земји тоа и не би било наша работа ) немаме начин како да ги провериме квалитетите на горивата. Колку што мене ми је познато, единствената лабораторија се наоѓа во просториите на ОКТА, и секако не верувам дека не е под нечиво влијание.

Моето искуство :

1. Нафтата на Лукоил е боља ( возењето и работењето личи на онаа од OMW ) - нема чуревини, лесно пали, не корне.
2. Бензинот на Макпетрол е бољи ( нема вибрации на мали обртаи како на Лукоил - за 98ца, и не губи апла снага како 95ка )
3. Плинот е бољи на Макпетрол, спрема колегата, кој вози плин на Астра 1.6 мотор, секогаш кога ке наполни на ЛукОил, му свети engine check ( па штуца трокира ), а на МП му се нема десено, еве 10ти резервар.
4. Кај приватните останати, ризикот се зголемува рапидно, да не зборам за една приватна реномирана бензиска на Партизанска, таму гориво ни за мотокултиватор не би земал.

одлична листа нап податоци...

сепак на крај останува дека постои и возила на кои им е обратно од ова зацртаново...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #322 на: 06 Декември 2012, 14:01:08 pm »

Искрено двете коли мои многу подобро се понашаат со бензин од Лукоил него ли Макпетрол..
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #323 на: 06 Декември 2012, 16:35:33 pm »

Искрено двете коли мои многу подобро се понашаат со бензин од Лукоил него ли Макпетрол..
истото е и кај мене со 1000 поминувам 150 км а на макетрол едвај 130 км и башка некако чудно ми работи колата...
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен ZombieMK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 98
« Одговори #324 на: 16 Декември 2012, 03:32:29 am »
Прво, ако сум го утнал местото на темата или веќе постои ваква, се извинувам однапред. (барав ама не успеав да најдам нешто слично)

Е сега, како што кажува насловот, ме интересира вашето мислење за тоа каде е најквалитетна нафтата...
Гледам најмногу луѓе го потенцираат Лукоил, ама има и такви што го кажуваат спротивното... Немам слушнато коментар за Окта, (ниту па лично искуство).
И што е со останатите (Макпетрол или некои други по-непознати)? :D

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8536
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #325 на: 16 Декември 2012, 03:35:13 am »
И јас мислам ЛО. Помалце троши а за поубаво влечење не сум осетил.

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8780
  • Пичлеме
« Одговори #326 на: 16 Декември 2012, 04:13:37 am »
Од овој калибар муабети има овде:
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,221.0.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43927
  • Il Moderatore
« Одговори #327 на: 16 Декември 2012, 09:33:40 am »
Споено.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Lubenicata

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 716
« Одговори #328 на: 18 Декември 2012, 02:39:31 am »
мислам исти квалитет се окта и ло а во последно време ставив од актива и некако другачије ми работи количето ,а ло немаш у близина па моја препорака од окта...:)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #329 на: 18 Декември 2012, 11:01:28 am »
Od Aktiva ne bi zel nisto. Sum napolnil ednas i nikogas povekje (benzin). A za diesel isto mi tropa kako na Makpetrol. Razlikata e ocevidna so OMV dizelot od Bugarija ili Shell dizelot od Grcija.