Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 578936 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #3375 на: 27 Јануари 2023, 09:34:51 am »
Во последните 5-6 години како возам дизел (1,3 мјет и сега 1,5 дци) од прв ден ставам дизел на Макпетрол и пу пу немам забелешки и заради тоа не ми се менува со промена од друга пумпа колку да видам дали има разлика. Не дека не ми се врти во глава да пробам како би било на Лукоил ама гледам има поделени мислења.
Исто и јас, ама па мене ми се проврте низ глава да пробам :)
3 месеци возев дизел од Лукоил, ништо.
Вчера се вратив на МП, ништо, се си е исто.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #3376 на: 27 Јануари 2023, 11:40:56 am »
E stvarno si bez oset ;)

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1834
« Одговори #3377 на: 27 Јануари 2023, 11:49:36 am »
Не знам за вас, ама јас репарирав дизни. Се сомневам во горивото, изваден е примерок и ќе се испитува, по добивање на резултатите, поопширно да не зборам без везе.
има нешто од ова?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5901
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3378 на: 27 Март 2023, 13:55:03 pm »
Искуство со дизељ немам освен татко ми што имаше проблем со дизељ од Лукоил и побучно работеше џипот (се работи за Опел Антара 2.0 CDTI 4x4 ремапиран од 150 на 185 коњи)
А инаку за плин и бензин имам искуство со Салида Петрол (катастрофа бензин), Окта на излез од Прилеп нас. Варош (бензин 98 октани, сличен на бензинот од Макпетрол), Макпетрол (се затна карбураторот на 2т. скутер, а со 100ка не сакаше да запали) и Лукоил каде што последниве 3 год точам само таму гориво, некако има разлика помеѓу 98цата, неговата стартност и потрошувачката за разлика од другите бензински пумпи (можеби тоа е до мојата глава, но тоа е мое мислење).

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #3379 на: 27 Март 2023, 16:41:54 pm »
Posledni dva rezervoara tocam 98mica na Lukoil, isto ide za nijansa pomalce trosi vo odnos na 100ka makpetrol.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 789
« Одговори #3380 на: 27 Март 2023, 19:46:04 pm »
Од сите, Макпетрол дизелот се покажа како најстандарден квалитет. Осетив разлика голема после подолго време дизел од Лукоил, па дизел од Окта. За разлика од нив Макпетрол каде каде подобар дизел.
Окта прилеп, пуцко на варош, крадат на пумпа, на литри, кој сака нека провери нека истанкира до капаче ќе се увери, да не испадни му вадам муабети ;D  / некаде 2-4 литри на 50 литри.
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3381 на: 27 Март 2023, 20:09:12 pm »
Заборавив да кажам дека многу Прилепчани имаа проблем со плинот од Окта, односно бил нечист и им се затнувал брзо филтерот и светнувал чек енџин, и нешто им се црнело, ама не разбрав шо.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3382 на: 27 Март 2023, 22:23:00 pm »
Posledni dva rezervoara tocam 98mica na Lukoil, isto ide za nijansa pomalce trosi vo odnos na 100ka makpetrol.

Се стопли времето затоа.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1310
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #3383 на: 28 Март 2023, 10:42:48 am »
Заборавив да кажам дека многу Прилепчани имаа проблем со плинот од Окта, односно бил нечист и им се затнувал брзо филтерот и светнувал чек енџин, и нешто им се црнело, ама не разбрав шо.

Окта е франшиза. Немора да значи дека горивото, во случај плинот е на Окта. Обично се приватни фирми кои немаат врска со горива од Окта.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #3384 на: 28 Март 2023, 11:03:05 am »
Тогаш која е поентата на франшизата ако не набавуваат гориво од Окта?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3385 на: 28 Март 2023, 11:26:57 am »

Окта е франшиза. Немора да значи дека горивото, во случај плинот е на Окта. Обично се приватни фирми кои немаат врска со горива од Окта.
Не знам, не сум имал искуство со друга пумпа од ОКТА освен со таа и знам дека многу повеќе километри се поминуваат со еден резервоар плин отколку на други бензински пумпи.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #3386 на: 28 Март 2023, 15:51:53 pm »
Франшизата е плаќање финансиски средства за да го користиш нивното име, логото, изгледот на бензиските пумпи да мора да е според тоа како Окта вели дека треба итн. А деталите дали мораат да зимаат гориво токму од Окта сигурно си пишува во договорот и тешко дека ние ќе дознаеме :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #3387 на: 28 Март 2023, 20:30:10 pm »
pravev odreden broj na Okta benziski koj se na privatnjaci, si imas dogovor so Okta i samo okta mozes / smees da prodavas...
Si imas debel dogovor, oni ti ja brendiraat/pravat benziskata...vo slucaj da zebees imas dobri penali da platis!!!
Taka da na tie privatni benziski koj se brendirani Okta moras samo nivni proizvodi da koristis.
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14287
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3388 на: 28 Март 2023, 20:45:18 pm »
На окта не би точел гориво па да е последната бензиска на која има гориво.
Благодарение на нашите политичари и нивната коруптивна нарав,државата е оштетена за милијарди евра од купопродажбата на рафинеријата.
Кој како си сака. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7071
« Одговори #3389 на: 28 Март 2023, 20:54:52 pm »
На окта не би точел гориво па да е последната бензиска на која има гориво.
Благодарение на нашите политичари и нивната коруптивна нарав,државата е оштетена за милијарди евра од купопродажбата на рафинеријата.
Кој како си сака. ;D
Исто и од продажбата на ЕВН, па пак трошиме струја....