Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 578852 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #3345 на: 05 Јануари 2023, 17:51:44 pm »
Jas na mp imam toceno samo. Ne znam dali e od gorivo ili nesto drugo ali ne se slucilo postojano 3 pati do sega kako zatresuvanje na palenje da ne sogoruva fali gorivo cuden zvuk i za par sekundi normalen zvuk na motor doaga, dizel da napomenam
Не ќе да е до горивото, не гледам симптом што би покажувало на горивото. Тресење ќе има ако не согорува како треба, ама тогаш па ќе тресе нон стоп, нема да се оправи после секунди.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 789
« Одговори #3346 на: 06 Јануари 2023, 22:12:16 pm »
Jas na mp imam toceno samo. Ne znam dali e od gorivo ili nesto drugo ali ne se slucilo postojano 3 pati do sega kako zatresuvanje na palenje da ne sogoruva fali gorivo cuden zvuk i za par sekundi normalen zvuk na motor doaga, dizel da napomenam
И кај мене исто со од Макпетрол, а и со Лукоил.
Чуден звук не, туку само затресува..

А со Окта НЕ
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1310
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #3347 на: 20 Јануари 2023, 11:26:57 am »
Разговарав со блиско лице кое работи во Петрол Словенија на релативно одговорна функција запознаена со набавки на гориво. Инаку кај нив сеуште Петрол е државен. Тврди дека проблемот со згоемена бучност (вибрации) се јавува поради употреба на нетретирано гориво од стокови резерви. Имено, горивото кое стои подолго време калицра во некои параметри. Тие се пеглаат со додавање на адитиви. Законска обврска таму е 6 месеци да се ротира горивото, а прогресивното калирање на параметри (за дизел) започнува после 3тиот месец.

Кај нас МП е задолжен за стоковите резерви. Заклучоци може секој сам да си донесе.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #3348 на: 20 Јануари 2023, 18:46:12 pm »
Tek da znaete od Grcija sto vleckaat... Stokovi rezervi decenija stari i vise...

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #3349 на: 20 Јануари 2023, 18:57:32 pm »
На МП пумпашот го отвара резервоарот и вика дизел? па ич не ти работи колата како дизел?!

Е не, ќе штрака како од вашето гориво, добро што ме потсети, отидов на Лукоил, чао, пријатно :D

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #3350 на: 20 Јануари 2023, 20:11:21 pm »
Ova so stokovite rezervi epten drzi muabetov i garant poveketo vleckaat takvo gorivo.

Inace prezadovolen sum od slovenecki petrol.
Veke imam pisano, se oseti odma razlika podirekten odziv i pogolema agilnost na kolata.
Pred toa sum tocel na 10tina razni firmi po balkanov i evropa, najdobro iskustvo so Petrol.

Nego, sega spukav dva rezervoara plin od Shell Kosovo.
Ovaka OK si raboti, kako da mi trosi malce poveke vo sporedba so nasiot plin ama nemozam da tvrdam.
Preeska natociv za proba od Makoil, cena 46 denari na makpetrol i lukoil 50 den.
Pumpasot nekese da mi kaze od kade go nosi plinot Makoil. Porano go nosele od madjaska ama sega neznael...
Nekoj da ne ima informacija?
« Последно менување: 20 Јануари 2023, 21:21:43 pm M3V8 »

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8622
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #3351 на: 20 Јануари 2023, 20:55:35 pm »
На МП пумпашот го отвара резервоарот и вика дизел? па ич не ти работи колата како дизел?!

Е не, ќе штрака како од вашето гориво, добро што ме потсети, отидов на Лукоил, чао, пријатно :D

Л'жеш.
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43706
  • Il Moderatore
« Одговори #3352 на: 20 Јануари 2023, 20:58:45 pm »
@M3V8 Petrol е одличен избор на пумпи. Ако нема Shell во близина, тие ми се втора опција, секогаш кога патувам од Белград нагоре, и немало никогаш никаков проблем.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3353 на: 20 Јануари 2023, 21:22:47 pm »
@Simo - Carrier159  da ne odis skoro za Belgrad :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3354 на: 20 Јануари 2023, 22:10:55 pm »
Немам нешто изгледно наредниве 2-3 недели.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен devourer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 372
  • Мерцедес е мерцедес се друго е кола!
« Одговори #3355 на: 20 Јануари 2023, 22:37:11 pm »
Како сте задоволни со плинот на Нас гас и Б петрол, гледам по 45/6 ден е за разлика од мп, окта и лукоил

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3356 на: 20 Јануари 2023, 23:22:33 pm »
Не би знаел искрено, одамна плин не сум терал. Кога возев плин пред 10-тина години, Нас Гас беше поефтин и со ок квалитет. Често пунев таму или Макпетрол.

Отсутен Pane-G

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 251
« Одговори #3357 на: 20 Јануари 2023, 23:46:21 pm »
Како сте задоволни со плинот на Нас гас и Б петрол, гледам по 45/6 ден е за разлика од мп, окта и лукоил
Тие ефтините се со слаба октанска моќ и колата нема да тера според брзината како што сакаш и тие најчесто се по домаќинства на пример шпорет на плин додека Лукоил и МакПетрол се со висока октанска моќ ама кои би знаел дали тие се чесни или преваранти, го купува ефтиното и го продава скапо. Постои расни видови гасови Бутан,Пропан итн.
Дали се сеќавате на вести смртни случаеви по домаќинства што експлодирало од плинска боца за шпорет ? Е па го наполнил во боцата до максимум од Лукоил или МакПетрол и плус високо октанска моќ е равно рецепт за катастрофа . Затоа на боцата се препорачува до пола поради безбедност, а за колата немај гајле .

Sent from my SM-X800 using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3358 на: 21 Јануари 2023, 00:45:39 am »
Тие ефтините се со слаба октанска моќ и колата нема да тера според брзината како што сакаш и тие најчесто се по домаќинства на пример шпорет на плин додека Лукоил и МакПетрол се со висока октанска моќ ама кои би знаел дали тие се чесни или преваранти, го купува ефтиното и го продава скапо. Постои расни видови гасови Бутан,Пропан итн.
Дали се сеќавате на вести смртни случаеви по домаќинства што експлодирало од плинска боца за шпорет ? Е па го наполнил во боцата до максимум од Лукоил или МакПетрол и плус високо октанска моќ е равно рецепт за катастрофа . Затоа на боцата се препорачува до пола поради безбедност, а за колата немај гајле .

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3359 на: 24 Јануари 2023, 12:15:15 pm »
Mislam deka so postov vsusnost go dade odgovorot.