Автор Тема: Прашања и советување  (Прочитано 201736 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
Одг: Прашања и советување
« Одговори #420 на: 07 Март 2018, 12:49:42 pm »
Епа бидна , го однесов на монатажа вуферот, си платив 2 000 денари и сега е монтиран... многу е силен, дури и премногу за мој вкус. Инаку незнам зошто меѓутоа се осеќа само едно вуф, вуф, при свирењето, како да кажам како од сите бас тонови само најниските да доаѓаат до израз и само тоа вуф вуф вуф се слуша, оние "помеки " бас тонови неможам да ги осетам, ќе треба да се навикнам на тоа. Во Меганот имам 10ка активен вуфер и е различно за 360 степени, во Мегането повеќе ме бендисваат звуците кои излегуваат од тој вуфер, ама тоа е  :)

Инаку еве околу монтажата мои замерки :

1. Дебелината на каблите ! Ама џабе ќе се нервирам тоа е, знаев и јас дека ќе бидат 8 awg и џабе ќе ми бидат фрлени 2000 денари, а 850 беа да си ги купам сам и да си ги пуштам... инаку тие од кондензатор до појачало се од Швајцарците местени, од таму е земен

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

2. Каблите за струја и звучните кабли ги пуштил едни до други, тоа ќе мора да го преправам и да ги преместам на другата страна звучните кабли

3. И незнам како успеал да го поврзи вака преку Low input со RCA конектори  ??? На обични кабли за звучници му намонтирал RCA пинови....
Договорот беше преку Hi input да се монтира, бидејќи зема сигнал од излезите за звучници на радиото ( радиото нема RCA излези)... утре најверојатно ќе го издавам радиото само за да видам како го има ова изведено, за кое ми напомена дека било ПРОФЕСИОНАЛНО поврзано со џекчина (мислеше на RCA пиновите )  :-[

Тоа е тоа дечки, јбг такви ни се мајсторите низ државата, само да ги лапнат парината и да свири, а правилно не правилно не е битно, БИТНО СВИРИ.

:( :(

Ако извадил low level output од радиото, ОК, ако не - тогаш прво тоа мора да се среди. Или да оди во HIGH INPUT конекторот, или да ставиш HI-LO конвертери.
За вуф-вуф-вуф, провери дали може да го подесиш појачалото малце поасално:
1. Filter Swich - стави го на Low Pass (пробај и на flat).
2. Low Pass потенциометарот, стави го на крајната висока вредност (140Hz)
3. Bass Boost на 0dB за почеток, играј со input level потенциометарот, за да ја подесиш јачината.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #421 на: 07 Март 2018, 15:45:02 pm »
Друштво дојде време малку да ја подсредам ксарата во однос на звук.

Во моментов има два звучници (во предните врати, 16.5 см) и два високотонци на шал табла кои не се фабрички. Има и простор и жици за звучници во задните врати (13 см).

Е сега звучниците, т.е. едниот од нив грчи на појак бас и некако ептен лабава ми делува мембраната. Звучникот е Пионер ама е прилично стар па си мислам дека му нема оправка. Пробував да го издувам да не има ѓубре ама не бидна ништо.

Сега се мислам дали овие звучници би биле добро решение зошто имаат и високотонци

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_64_179&product_id=209071

Послем би зел и некој 13-ки за во задните врати.

Или можда да барам фабрички високотонци е поарно?

Во главном сакам солиден, културен звук, не ми треба басови и гласност глава боли ниту пак обожавам елипси на задна полица. За радио некое би зел до кај 80 евра, може и половно.
« Последно менување: 07 Март 2018, 15:53:09 pm Johnny625 »

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5855
« Одговори #422 на: 07 Март 2018, 17:02:49 pm »
Друштво дојде време малку да ја подсредам ксарата во однос на звук.

Во моментов има два звучници (во предните врати, 16.5 см) и два високотонци на шал табла кои не се фабрички. Има и простор и жици за звучници во задните врати (13 см).

Е сега звучниците, т.е. едниот од нив грчи на појак бас и некако ептен лабава ми делува мембраната. Звучникот е Пионер ама е прилично стар па си мислам дека му нема оправка. Пробував да го издувам да не има ѓубре ама не бидна ништо.

Сега се мислам дали овие звучници би биле добро решение зошто имаат и високотонци

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_64_179&product_id=209071

Послем би зел и некој 13-ки за во задните врати.

Или можда да барам фабрички високотонци е поарно?

Во главном сакам солиден, културен звук, не ми треба басови и гласност глава боли ниту пак обожавам елипси на задна полица. За радио некое би зел до кај 80 евра, може и половно.
@Бузуки

Sent from my E5603 using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #423 на: 07 Март 2018, 17:32:03 pm »
Високотонците фабрички мислам беа на кваката кај корсите, ако стојат нека останат, оздола некако послабо се слушаат високите.

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
« Одговори #424 на: 07 Март 2018, 17:51:39 pm »
За Цитроен Ксара се работи. Високотонците што сега ги има се на оригинално место на шал таблата ама не се фабрички. Имам видено како изггледа фабрички високотонец за ксара и тоа е култура, се средено, пасува нормално перфект ама како звучи тоа е друго. И да најдам половни фабрички високотонци колку ќе звучат добро во споредба со овие горе што ги постирав не знам. 

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #425 на: 07 Март 2018, 18:01:11 pm »
ауу, јас корса сум прочитал... тоа е :)
ако се функционални не ги чепкај. Е сега разликата во звук ќе ја осетиш само ако се ептен лоши тие што се сега. Нормално оригинал си е оригинал, што велис естетика, не стчат итн итн, али не верувам нешто woow да биде разликата во поглед на звук. Така да може да поминиш и со обични(басс/средни, не коаксијални) звуки, бидејќи имаш високотонци. Може да земиш и нај обични драјвери, само да пасираат, ако не се замараш многу многу, т.е. за антена 5, топ хитови и сл, ако сакаш подобар звук аудио звучки барај, и гледај да не се пластика.

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
« Одговори #426 на: 07 Март 2018, 18:16:23 pm »
Друже фала за советот. Генерално не ми треба кизнае што звук, али да биде барем солидно. Сега сфаќам дека без појачало и сабвуфер нема јак бас ама можам да живеам со тоа. Звук за онака, секој ден.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6841
  • French diamond
« Одговори #427 на: 07 Март 2018, 19:24:39 pm »
Јас ќе ти речам никако Кенвуд од Нептун, кинезарија  тешка, никаков звук, лесни пердув и магнети како играчка...не барај звук од таков звучник. И јас се заебав и трчав до Кичево специјално за Кенвуд баш вакви 17- ки и со одделни високотонци, ги купив без да ја отворам кутијата и дома кога ги отворив се разочарав од тоа погоре кажаното....а кога ги монтирав уште повеќе  се разочарав и ги извадов одма. Дури пробав и преку појачало како ќе звучат и тоа беше џабе.

Мој совет подалеку од Кенвуд маде ин Чајна...не е тоа тој Кенвуд што беше. Барај нешто што можиш да го слушниш пред купување, како во Зец на пример.

Побарај Магнат или Пионир. Овие другите Јбл, Алпине и слично ги има во дог секјурити и се уште подобри ама и поскапи.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #428 на: 07 Март 2018, 20:15:09 pm »
Океј си се кенвудот.На клиото Имав од тие 13цм и не беа лоши.. Али басс никаков, катастрофа.. Па земав за назад на даската кенвуд елипси 360w..
Сега на бмвто пак ми фалеше бас па земав елипси 460W и растураат во бмвто.. Додека напред имам Јвц 13цм стишени и звукот е перцектен..

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #429 на: 07 Март 2018, 21:15:04 pm »
Па тогаш барајбило каков звучик што ќе го собере. Не дека измеѓу обичен звчник и звчник за во кола има некоја си разлика, едино е тоа што звичките за в кола имаат и виаокотонци на ними, кои ти веќе ги имаш. За подобар звук книжен барај, се осеќа разлика ама сепак нема "да лупа".
Инаку најверојатно брат ми ги зедеиститекенвуд од нептун, бидејќи фабричлите беа баш за никаде, овие испаднаа премија т.е. за да галамат за 1000 денари топ се.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #430 на: 07 Март 2018, 21:35:28 pm »
Јас реков од сега се што е произведено во Кина ќе бегам подалеку, а Кенвуд кај нас се баш такви.

Зедов Лавор вап, гледам назад Кина  >:( спореден со Лавор стар 3 години и  склопен во Италија, пиши назад овај мојот е 0 ! 5 бари разлика во притисок по спец. а во реалност е 2 пати појак Италијанскиот....така е и со моменталниот Кенвуд. Имав 17 ки во првиот меган ама беа made in USA и овие што ги купив од Нептун made in China, небо земја е разликата.

Од исто место купени, скоро иста цена платени. И реков појќе кинеско гомно склопвано во Кина никогаш, ако сака и по лиценца на Ферари нека е.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #431 на: 07 Март 2018, 21:44:52 pm »

Затоа му препорачав Магнат да види, одлучувачки фактор ми беше ова кога ги купував. Не згрешив  :)

извинете за дупли пост.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #432 на: 07 Март 2018, 21:48:48 pm »
Кинезите се нај багатела, зависи што сакаш, за радио да погалами за 50 км дневно арни се кенвудот, ако се возиш почето книжни, како магнат,јбл и ред други. И зависи кој каков звук сака, колку сака да одвои за звучки итн итн...

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
« Одговори #433 на: 07 Март 2018, 21:54:22 pm »
Друштво фала на инфо.  По ова што го прочитав изгледа дека звучниците што сега се во кола се појаки од кенвудов овој. Пионир се двата, солидна тежина и магнети имаат, ама едниот грчи на појак бас, односно кога скоро на макс е волуменот. Е сега стари се имаат некако не дефиниран звук и затоа ќе ги сменам.

Деновиве ќе побарам фабрички високотонци за ксара па послем одам со менување на звучниците во вратите. Секако Пионир пак ќе барам.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #434 на: 07 Март 2018, 21:55:52 pm »
Не разбрав на обично радио или...?