Автор Тема: Прашања и советување  (Прочитано 201686 пати)

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
Одг: Прашања и советување
« Одговори #390 на: 02 Март 2018, 20:12:13 pm »
Во зец електроникс има...
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6841
  • French diamond
« Одговори #391 на: 02 Март 2018, 20:36:46 pm »
 Која му е одприлика цената  ? Правам математика дали ми се исплаќа сам да купам вакво и сет кабли и да монтирам доѓа...или да го однесам да ми го монтираат.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #392 на: 02 Март 2018, 20:42:46 pm »
Околу 500 денари е .. Кај мене сам си преповрзав без адаптерче, само ти треба пинови.. Инаку мести го сам воопшто не е тешко, јас имам местено 3/4 комплети.. Што ти треба слободно прашај...

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #393 на: 02 Март 2018, 21:15:45 pm »
500 то и околу 1000 кабли...толку ќе ме фати и да го монтирам кај некој кој работи со тоа. Ќе размислам  ;D

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #394 на: 03 Март 2018, 15:16:11 pm »
Добро јас сум будала или продавачите се будали,  сет кабли 4 ga (21mm)  дебелина ги продаваат по 2 500 денари  ??? 

Појачалото пишува на него 1200w peak power и според математиките бара 4 - ка дебелина на кабли, ама не давам толку пари за кабли...чаре ? Да одам со 8 - ка ?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #395 на: 03 Март 2018, 15:17:51 pm »
Оди плати да ти го наместат да не се запалиш негде па д а се чудиш.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #396 на: 03 Март 2018, 15:26:35 pm »
 ;D Епа ми нема логика, за монтажа ми вика 1000 денари каблите и 800 за рака, значи и тие ќе клат послаби кабли, тие се околу 800-850 денари.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
« Одговори #397 на: 03 Март 2018, 15:42:35 pm »
Колкав осигурач има на самото појачало?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #398 на: 03 Март 2018, 15:56:49 pm »
Тоа вечер да си одам од работа и ќе пишам.

На интернет ги гледам 4GA ги пишуваат како ovesized.. ова моето не е ништо посебно за да бара такви кабли. Јас според ова формула рачунав

The formula for current draw
To determine the approximate current draw (in amperes) of your amplifier, you must first calculate the total power of the system (multiply the number of channels by the number of RMS watts per channel). If you have multiple amps, add up the total power figures to arrive at a grand total. Next, double your grand total power figure. Then, divide by 13.8.

Total RMS Wattage times 2 (Inverse of Amp Efficiency) divided by 13.8 Volts equals Current Draw in Amperes (explanation below)

Ова е појачалото

4 channel amplifier with 4 x 100W RMS into 4 ohms corresponds to 4 x 150W max. Up to 2 x 600W max. In the bridge

https://www.amazon.com/Crunch-Blackmaxx-4150I-Amplifier-Channel/dp/B000WVIVD0
https://www.crutchfield.com/S-hmjFRY3JpTV/learn/learningcenter/car/cable_gauge_chart.html

Земено на max 150w по канал, пресметката доаѓа околу 86 ампери, со должина на кабелот 5м/16+ ft.  (сите се толку), според табелата доаѓа 4-ga кабел.

п.с Се ова од интернет, лично искуство немам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #399 на: 03 Март 2018, 16:02:15 pm »
А бе какви 86А, ако има тоа појачало поголем осигурач од 25А (еве 30 нека е со „маргина“ за оверлоуд), еве на!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #400 на: 03 Март 2018, 16:11:33 pm »
Значи вечер осигурачот ќе ни кажи дали можи да се монтира со и 8 ка кабел ?  :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #401 на: 03 Март 2018, 16:17:01 pm »
Значи вечер осигурачот ќе ни кажи дали можи да се монтира со и 8 ка кабел ?  :)
Да, ама еве за да не чекаме до вечер: http://www.audiodesign.de/downloads/manuals/MXBi.pdf

имаш два осигурачи од 30А, значи вкупно 60А, 5M кабел од гепек до акумулатор, со AWG 6 кабел проаѓаш глат. Рачунај дека 5М кабел е малце повеќе од доволно, јас би рекол 4-4.5м за хеч. Се проаѓа и со AWG 8, ама 6-ка ти е сигурна варијанта.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #402 на: 03 Март 2018, 16:30:46 pm »
Рачунај дека конверторот влече некој ампер повеќе од појачалото.
Кабелот ќе го најдеш далеку поефтин кај овие лира, електро елемент.... Нема никаква потреба од силикон. Добро е да ставиш кондензаторче некое близу појачалото, ама не мора од 1 фарад, него (5-10)х(4,700-10,000) ти се сосем доволно и далеку поефтини... https://www.wirebarn.com/Wire-Calculator-_ep_41.html
П.с. Осигурач одма после клемата на акумулатор е обавезен. Колку и да ја грешиш инсталацијата тогаш си безбеден.
« Последно менување: 03 Март 2018, 16:39:31 pm Bicikle »

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #403 на: 03 Март 2018, 17:41:11 pm »
Браво Симо за упатството, воедно и фала  :)  Ја реши дилемата, во него си пишува убаво, ама на кој да му текни да побара

Сега уште да најдам кабли, пошто низ Битола имаме само awg 8  и да одлучам дали би дал уште 960 денари за конвертор за да го поврзам со RCA кабли и да добијам "подобар" звук... или да одам директно на high level input влезовите кои ги има појачалото и да добијам за нијанса послаб звук.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #404 на: 03 Март 2018, 17:50:40 pm »
Мое мислење е да не зимаш RCA конвертер, самото појачало си има high level input што е доволно, поготово за woofer, каде што не доаѓа до израз проблем со квалитет и прецизност на звук. За кабли, појди во некоја продавница за електроника и елементи (логинг мислам отворија во Битола?) и земи AWG6, (или ако има добра цена и AWG8), секако, ако зимаш посебно кабел, ќе ти треба и цокле за осигурач, осигурач,  соодветни клеми за акумулатор и појачало, и слични работи, кои повторно ќе ја „кренат“ цената. Може пак да ти биде поисплатливо да земеш кинески комплет кабли....