Автор Тема: “Добри/Лоши“ плацеви низ МК  (Прочитано 135869 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
Одг: “Добри/Лоши“ плацеви низ МК
« Одговори #105 на: 31 Август 2020, 22:06:31 pm »
Викендот се слушнав со продавачот или газда на плацот за Ауди А4 караван за денеска да одам да ја гледам. По проверка по шасија се утврди дека во 2018 год. има сменето уље во мењач на 240000 км. а колата сега се продава со 170000 км.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Што не му кажиш на продавачот ? На сите возила пишува дека дава гаранција за километража... :D

Како провери според шасија ?

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #106 на: 31 Август 2020, 22:11:45 pm »
Викендот се слушнав со продавачот или газда на плацот за Ауди А4 караван за денеска да одам да ја гледам. По проверка по шасија се утврди дека во 2018 год. има сменето уље во мењач на 240000 км. а колата сега се продава со 170000 км.

Што не му кажиш на продавачот ? На сите возила пишува дека дава гаранција за километража... :D

Како провери според шасија ?
Му кажав, ме убедуваше дека според технички преглед километражата е точна. Ништо чудно и италијанците да направиле далавери. Инаку проверена е во овластен сервис кога има правено сервис.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 711
« Одговори #107 на: 31 Август 2020, 22:22:41 pm »
Во Олимпија моторс отидов, кажав што и како сакам, буцет и слично. Запишаа ми покажуваа некои модели од тие сајтови од каде купуваат коли, рекоа дека ќе гледаат за таква кола и ќе се јават.

Никогаш не се јавија.

Што кола бараш ?
Јас сакав да купам Форд Мондео од кај нив и ми го продадоа пред нос.
Мондеото имаше сервисна историја, на која пишуваше автоматски менувач. Во колата имаше мануелен !!!
Ама ајде, прегледав преку тоа, беше добра колата.
Исто така, требаше сервис да направат пред да го земам, но бидејки беше Сабота не можеа да ми одговорат за цена за сервисот, оставивме да се договориме во Понеделник, кога требаше да уплатам дел од сумата (Понеделник бидејки не им работеше терминалот и капарот мораше да биде кеш, па да не се возам наваму натаму, во Понеделник да донесам капар)..
Се ракувавме таму, јас, мојот мајстор, продавачот и сервисерот и си појдов накај дома околу 13:30. Си доагам дома, и кажувам на невестата пазарив кола, и покажувам слики, се радуваме и после некое време ми се јавија дека го продале :) на некој судија од Тетово (не можеле да го одбијат).
Се договоривме со Дејан да побараат друго и да ме исконтактираат.
Никогаш не ми пишаа...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43834
  • Il Moderatore
« Одговори #108 на: 31 Август 2020, 23:09:50 pm »
Да не беа битни немаше да се смета за превара враќањето на киломтерите. И немаше да бидат поскапи тие со помалку километри. Ако се лажеме пошто сме сиромаси, друга работа е  тоа...
Превара е дека лажеш за историјата на колата. Кола со 150.000км може да е во подобра состојба од кола со 30.000км.

Поентата ми е дека кола се купува според моменталната состојба и сервисната историја, а не по километрите.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Ако оваа со 30.000км е акната у бандера, веројатно. Ама и криење на тешки оштетувања при продажба е исто казниво како и враќање километри.
Тие што го прават тоа, сакаат да заработат на превара. Секако дека кола се купува според состојба, затоа имаш и различни цени на коли со исти километражи, затоа што имаат различна состојба. Но генерално, колите со помалку километри се поценети со разлог. Не е небитна километражата, ма колку сака нека биде колата добро одржувана.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1482
« Одговори #109 на: 01 Септември 2020, 00:34:50 am »
Да не беа битни немаше да се смета за превара враќањето на киломтерите

Токму ради ова сметам дека не се битни.

И немаше да бидат поскапи тие со помалку километри. Ако се лажеме пошто сме сиромаси, друга работа е  тоа...

Се сложувам со тебе дека тие со помалце километри секогаш вредат повеќе, и токму затоа дополнив

поготово ако немате спремено добар буџет.

На пазаров реално има за секој по нешто, има купишта со враќани км, има и од тука купени со малце км, ама на купувачите некако им се скапи тие со малце км, а од друга страна пак евтиниве не им чинат дека се со многу километри или пак враќани.

Јас лично - доколку некоја кола ми одговара каросериски, со мотор и опрема, не би ги земал во предвид воопште километрите доколку е во одлична состојба.

Еве во прилог едно интересно видео поврзано со муабетов

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1804
« Одговори #110 на: 01 Септември 2020, 03:16:16 am »
Како не се битни километрите, битни се и те како, бидејќи секоја кола каросериски и моторниот дел попуштаат со тек на километрите. Има мал милион делови што на голема километража ќе бидат за замена.

Проблемот не се километрите,  проблемот е што македонецот,  т.е. балканецот со ниски примања сака да вози полуксузни марки а да не плати многу,  па од таму филозофијата не ме занима колку има поминато, коска е, се додека не почнат проблемите па гледа да го ували на друг.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6513
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #111 на: 01 Септември 2020, 08:24:00 am »
Ако правилно се одржува секој мотор ми се чини можи да истера пола милион. Е сега лошо е ако ја има стигнато таа бројка и сакаш уште 200,000 да направиш без проблем.

Друго, кој будала одржува кола како што треба.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #112 на: 01 Септември 2020, 08:30:58 am »
Да не беа битни немаше да се смета за превара враќањето на киломтерите

Токму ради ова сметам дека не се битни.

Како поради ова сметаш дека не се битни? Колата со вратен километражник или без, си ги поминала километрите. Значи, битни се поминатите километри, и тоа како се битни, но не е битен бројчаникот. Бројчаникот се мести како сакаш. И тоа се смета за превара, и е казниво со закон во земји во кои што владеат закони. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6493
« Одговори #113 на: 01 Септември 2020, 08:38:11 am »
Многу битно е во какви услови се поминати тие км. Дури и да не ја одржуваш колата како пицајзла ама ја возиш претежно на отворено на темпомат тогаш сигурно дека подвозјето и сите компоненти ќе бидат поздрави наместо автомобил кој што постојано се вози во град, тргни-застани, дупки итн. па после тропка ваму тропка таму, смени плочки, буфери, амортизатор, стабилизатор итн.

Но, исто така некои автомобили едноставно имаат подолг век на траење и поради по-квалитетни делови кои што траат подолго, а и поради самата конструкција на подвозјето која што доведува до помало абење на некои делови.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #114 на: 01 Септември 2020, 08:42:43 am »
Секако, јас одамна викам, и сеуште мислам така, колите возени во Германија со 200.000 обично и најчесто (со исклучоци, нормално) се подобри од колите кои кај нас имаат 100.000 км. Подобри патишта, подобри сервисни процедури, подобри контроли на технички..  Но и во Германија, ист модел на кола со 200.000 кошта вообичаено поефтино од кола со 100.000км, јер се битни километрите. Релативизирањето на поминатите километри кај нас, доаѓа баш од тие причини. Ќе довезеш кола од Германија (ко и јас впрочем што направив), на 85.000км уште мириса на нова кола внатре. Кај нас после 30.000 мириса на прашина и пот.... 

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3527
« Одговори #115 на: 01 Септември 2020, 08:49:29 am »
Туранот мој е увезен со 217.000 од Италија, сервисиран во VW, сервисна историја комплетна, еве сега има 302.000, ако не ја вратам километражата никој нема ни да се јави, а не па да дојде да го види, а колата е одржувана без да се штеди на ништо, ама тоа ти е, македонче попрво ќе купи да пишува на табла 180.000 (реални 500.000+), отколку со реални 300.000.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #116 на: 01 Септември 2020, 08:56:36 am »
Туранот мој е увезен со 217.000 од Италија, сервисиран во VW, сервисна историја комплетна, еве сега има 302.000, ако не ја вратам километражата никој нема ни да се јави, а не па да дојде да го види, а колата е одржувана без да се штеди на ништо, ама тоа ти е, македонче попрво ќе купи да пишува на табла 180.000 (реални 500.000+), отколку со реални 300.000.
Проблемот е што кај нас ако пишува реални 300.000, ќе треба и реална цена да стаи на колата. Вака, ќе ја пише 180.000, ќе ја продаде некое евро повеќе, односно профитира со превара. И ние сите сме ок со тоа :(

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10979
  • 430i
« Одговори #117 на: 01 Септември 2020, 09:10:18 am »
гледав како се движат цените на доставните возила, конкретно Кеди
и приметив дека и тие се сите измеѓу 130-180.000 км и тоа од 2006-2008
.
.
а јас имам за продавање од 2013-та со 530.000 возени тука ;D

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #118 на: 01 Септември 2020, 09:14:25 am »
Немора да значи, јас Пасатот го продадов со 305000км али со сервисна книшка како од Германија од каде што го донесив така и од тука.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #119 на: 01 Септември 2020, 09:18:27 am »
Додека се спремав да го продадам Меганот (уште неогласен) се заинтересираа неколкумина, но скап им беше, по плацевите имало поевтини со иста километража.
Џабе ги убедував дека на неколку проценки за старо за ново ја имаа цената за која ќе им го дадам, сакаа уште некое 100че пониско.
Разгледав неколку од тие по плацевите, и да имаа исти километри мојот Меган беше фабрика во споредба.
Ја огласив и летна уште првиот ден за некое 100че плус од проценките.
Кукање, плачење зошто не сум ги почекал...