Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2375595 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #1215 на: 18 Ноември 2017, 17:05:06 pm »
zboram za nadvoresniot del nakaj trotoaro...
ako e taka togas site "parkinzi" sto gi iscrtaa po trotoari i ulici se mnooogu poopasni od parkiranjevo ... 😉
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #1216 на: 18 Ноември 2017, 17:48:18 pm »
Трпение ве молам, трпение, кај и да се очекува вклучување во живо од страна на членот @achtung да ни соопшти дека дојде животот во Македонија. Трпение.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1217 на: 18 Ноември 2017, 17:49:35 pm »
nedelava kaj krugce na kruzniot v debarMaalo oviJe lesinarive na POC sekojdnevno sobiraat pajakot...
Конечно да има кружен тек, а не паркинг.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #1218 на: 19 Ноември 2017, 15:04:58 pm »
Како да проверам капацитет на батерии?

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #1219 на: 19 Ноември 2017, 22:15:41 pm »
Dali ocije preteraa, sive modeli se eproizveduvale vo Jugoslavija??

http://blog.zk.mk/istrazhivme-za-vas-50-avtomobili-koi-se-proizveduvale-vo-sfrj/
Истраживме за Вас – 50 автомобили кои се произведувале во СФРЈ

#spremnizapat #спремнизапат

1k Прегледи

55
СПОДЕЛУВАЊА
Share
Tweet

Во денешно време сите до еден политичари на просторите на бивша Југославија се радуваат како мали деца кога ќе успеат да  донесат некој под-изведувач кој ќе успее да отвори мало погонче за правење делови од жмигавци за автомобил.  Не збориме притоа  за отварање или рестартирање фабрика за производство на автомобили.

Но верувале или не над 50 модели на автомобили од десетина најпознати марки се произведувале во поранешна Југославија.
...

1. Zastava

Zastava 750 беше популарен под името „Фичо“. Овој автомобил е легендарен симбол на Југославија кој започнал да се произведува во 1962-та година по лиценцата Fiat 600. Ова возило се употребувало во бројни државни служби, па било едно од главните возила на поранешните полиција, Авто Школите и авто клубовите, покрj Фиќото , се произведуваа познатиот тристаќ Zastava 1300 и 1500 , Стојадинот и Zastava 128.

Zastava 101, популарниот Стојадин започнала да се произведува од 1971-та година во компанијата Zastava во Крагуевац. Дизајнирана е на основа на моделот Fiat 600D. Истражувајки наидовме на реклами кога се спремала продажбата во Англија

Zastava 1300 и 1500 или Тристаќ, претставувале вистински статусен симбол и се произведувале во Крагуевац исто така

Yugo 45 започна да се произведува од 1981-та година во автомобилската компанија Zastava во Крагуевац.

Италијанската компанија Fiat го дизајнирала овој автомобил за Zastava, а нацртот е направен по шасијата на Fiat 127. Покрај југото во многу изведби излезе и Jugo Florida која се одбиде да му се спротистави на тогашниот Голф.

Сигурно некој од Zastava моделите пропуштивме но тука е и Abarth 1000 спортскиот модел.

Citroen 2CV, Спачек, Ајкула

Citroen 2CV или „Спачек“ е дизајн на Французинот Пјер-Жил Буланже кој се призведувал во словенската фабрика Tomos.

Но во словенската фабрика Tomos  се произведувале уште 6 модели на Citroen, Ami , Break,GS и DS.

Renault 4 се произведувал од 1973-та до 1992-та година во фабриката IMV во Ново Место, Словенија која денес е во сопственот на Renault.

Овој автомобил често се среќавал на патиштата на Југославија, а сè на сè биле произведени 575.960 автомобили, покрај Renault 4, тука биле и моделите Renault 12

Renault 16,

Renault 18,

IMV мини бус

NSU Prinz од 1965-та година започнал да се произведува во сараевската фабрика Pretis.

Направени биле околу 15.000 автомобили.

Austin

Словенечката компанија IMV во 1967-та година започнала да го произведува овој автомобил и тоа трите модели

Morris 1100

Mini (marque)

Austin Maxi

VW Golf

VW Golf започнал да се произведува во TAS од 1976-та година,

Потоа следел и VW Golf 2

Популарната Буба во изведба 1300

Изведба 1200

Jetta

Caddy

Opel

Опел заапочнал да се произведува во 1977-та година во IDA – автомобилска компанија во Кикинда и то аво следниве модели

Opel Corsa A

Opel Kadett D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8945
  • Пичлеме
« Одговори #1220 на: 21 Ноември 2017, 20:02:37 pm »
Колеги, едно прашување :)
Гаражата има застарен покрив (азбестни ребра, пукнати, скршени) и некаде пропушта вода, па од таванот капи на колата и ме нервира... сакам да се смени покривот. Се работи за комплекс гаражи пред зграда, најобични, покривот е рамен, околу 17-18 квадрати, треба да се покрија со лим. Значи ме интересира дали познавате некое мајстор (роднина, пријател) што би го изведил тоа или пак некоја фирма што се занимава со тоа... за Битола не би имал проблем, со татко ми би средил, ама да го влечкам татко ми со алат до Карпош 3 малку е смешно :)

Значи секоја препорака за мајстор/фирма е многу добредојдена :)
(Најдов некои фрми што се бават со тоа, ама не им верувам на непознати... се шалам, сакам помалку заебан да испаднам ;D)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1221 на: 21 Ноември 2017, 20:03:59 pm »
да побараш од велес/куманово, скопје е сигурно дупло по скапо

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #1222 на: 22 Ноември 2017, 19:35:20 pm »

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #1223 на: 22 Ноември 2017, 19:44:11 pm »
Колеги, едно прашување :)
Гаражата има застарен покрив (азбестни ребра, пукнати, скршени) и некаде пропушта вода, па од таванот капи на колата и ме нервира... сакам да се смени покривот. Се работи за комплекс гаражи пред зграда, најобични, покривот е рамен, околу 17-18 квадрати, треба да се покрија со лим. Значи ме интересира дали познавате некое мајстор (роднина, пријател) што би го изведил тоа или пак некоја фирма што се занимава со тоа... за Битола не би имал проблем, со татко ми би средил, ама да го влечкам татко ми со алат до Карпош 3 малку е смешно :)

Значи секоја препорака за мајстор/фирма е многу добредојдена :)
(Најдов некои фрми што се бават со тоа, ама не им верувам на непознати... се шалам, сакам помалку заебан да испаднам ;D)
zemisi ponuda od pojke majstori, ko razgovaras prvo ponuda, posle toa detalji za pokrivanje i za odgovornost da ne protekue...
sve sto dogovoris na edne list napisi i potpisete si... beneralno limarijata e dna cena i druga cena opsivka po metar dolzen...
eve ti eden mene dobro mi ima zavrseno rabota:
Dean se vikase valjda, nebitno: 071 333 357

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #1224 на: 22 Ноември 2017, 19:47:40 pm »
Фала.
Добив и други броеви во ПП, ќе почнам да се пазарам деновиве, да видам што цени ќе понудат.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1225 на: 22 Ноември 2017, 19:56:08 pm »
Кумановските невработени бесплатно ќе се обучуваат за возачи
Е због зашто само во Куманоо?

Прошла недела бев на некоја конференција за невладини организации (не ме прашувај зашто, ни сам не знам), и се збореше за вакви активности во (мислам) Прилеп. Поентата била со возачката само да ги привлечат невработените во центарот за вработување, да бидат во тек со активните огласи за вработување, и да ги подучат како да си пишуваат CV и како да го поднесуваат истото.

Од 30 пријавени, успеале да вработат 21 човек, и ваљда поттикнати од тој успех, почнале и во други општини да спроведуваат. :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30072
    • CARclub.mk
« Одговори #1226 на: 22 Ноември 2017, 20:37:05 pm »
Со оглед на тоа какви CV-ја се изнагледав деновиве...

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1227 на: 22 Ноември 2017, 21:49:21 pm »
Тоа е акција на агенцијата за вработување и важи во секој град за категории ц и е.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #1228 на: 22 Ноември 2017, 21:53:05 pm »
Нема ништо такво на страната на АВРМ.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1229 на: 22 Ноември 2017, 22:03:29 pm »
Кумановските невработени бесплатно ќе се обучуваат за возачи
Е због зашто само во Куманоо?
На ниво на цела македонија е, гујо почна уште пред некоја година и овие си ја продолжија традиционално меркава. Ако сакаш оди пријави се.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!