Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2846133 пати)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4325
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #19305 на: 03 Јуни 2026, 16:54:09 pm »
Знае дека ќе биди редандант за некоја година. Планира да се пензионира што побрзо можи.

Нешо вака веројатно му е целта  :D

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15170
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #19306 на: 03 Јуни 2026, 16:57:10 pm »
По ова што се пишува со двајца вработени во германија остануваат убава сума на чисти пари на крај на месецот ~1500
@kire95  Зависи кој колку работи,колку заработува и какви навики има,ама со лесно може и повеќе.Јас имам носки месечно трошоци така да тие бројки ми се лесно достапни.
Стално важи не пишаното правило дека колку повеќе заработуваш толку повеќе и трошиш.
8г сум во Германија и за мене е одлично.Работам,платен сум(сакам повеќе и ќе добијам во одреден момент),во Мк работев дупло и со моја фирма и бел ден не можев да видам од цицалчиња на државна цицка.Јас овде си го најдов мирот едноставно и душевно и економски.

Сите шо кажваат поинаку или се не работници кои мислеле дека ќе дојдат и за нив нед ќе течо од чешма или па имале во Мк милионски фирми па сега работат во МекДоналдс и им е потешко.Такви скоро и да нема,ама ај.
Кој не му чини и кај не му чини слободно нека си бара друго чаре.
Едино што жалам е што фрлив 10г залудно во Мк.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55274
  • Махер
« Одговори #19307 на: 03 Јуни 2026, 17:35:06 pm »
Кога планира другарчето од Бон вработено скоро 10 години во Дојче Телеком со сопствена куќа и 10К плата да се враќа во Македонија?

Така и мислев.

За година- две кога ќе исполни услови за предвремена пензија на 50.
Повеќето што ги знам истиов муабет е. И сосема на место според мене.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3703
« Одговори #19308 на: 03 Јуни 2026, 17:36:50 pm »
Уста пена ми фатија од зборење. Доста леб имам изедено надвор од МКД по печалба и сум запознал премногу луѓе. На човек што никогаш не работел и не живеел надвор од Македонија, тешко може да му се објасни како функционира животот таму. Секој што мисли поинаку нека оди, нека проба, па после нека каже дали би се вратил во оваа вукојебина.

Со 26 илјади денари минимална плата, а 50 илјади да ти е максимум, нема што многу да се убедуваме и разговараме. На тој што му е убаво тука нека живее, никој не му брани.

Младино, одете си од тука. Искористете ги годините работа, пари, патувања, живот, искуства. Светот е голем. Кога сакате, секогаш можете да се вратите назад времето годините никој неможе да ви врати. Но гладен стомак празен џеб мхм............ Живела ЕВРОПА!
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22297
« Одговори #19309 на: 03 Јуни 2026, 18:28:20 pm »
Кога планира другарчето од Бон вработено скоро 10 години во Дојче Телеком со сопствена куќа и 10К плата да се враќа во Македонија?

Така и мислев.

За година- две кога ќе исполни услови за предвремена пензија на 50.
Повеќето што ги знам истиов муабет е. И сосема на место според мене.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Ајде уште ова за крај, пошто ме мрзи за повеќе...

1. Блиско другарче од детство отиден во Финска во 90ти. Кецарош кај нас, се вработи во (пази) фабрика за  кутии на лента и заработи за сопствен стан во Хелсинки.
Пред пар години истиот муабет како со Германија. Продаде стан, се ожени во Србија и си живее со фамилија во Ниш на имот створен со кешот од продадениот стан во Финска. Енде.

2. Еден од најдобрите бубњари во Македонија, професорска плата, отиде во Канада, се вработи како професор по тапани, жена му како архитект, деца, фамилија, стан....еве го назад во Македонија. Зашто? Затоа што како што Меркел е*а мутер на Џерманијо, така Трудо на Канада. Се чудев кога дознав дека се вратил.

3.Другарка од теретана. Најсреќно ја испративме за Мелбурн трудна со се мажот и....само за да при пораѓај скроз утнаа работа и заврши со едвај спасено бебе, трајно оштетена матка и носеше пелени за возрасни скоро 2 години затоа што немаше контрола врз мокрењето. Уште се кае, али јеби га.

4.Не дека нашево гованце од држава нешто вреди, али нас не тепа еврејската клетва: " Да имаш, па да немаш."
Од држава со највисок БДП во 1989 година од сите југословенски републики, преку држава за која Бадинтер (по обиколка на сите екс - ју републики) има извештај согласлно кој само Македонија и Словенија исполнуваат услови за директен влез во ЕУ ( google it), сега сме таму кај што сме. Одозгора на тога, ние не сме Бразил, Индија, Уругвај со милиони социјални случаи и бездоминици. Не, ние сме пола  гето во Њујорк и баш заради тоа што сме малку, можеме буквално преку ноќ да станеме "балканска Швицарска"...
Зашто не сме? Затоа што за нас "демократија" е ко на шимпанзо да му дадеш смартфон. Ќе го гризе, ќе мава, ќе го кења, али нема да научи да се јави таму кај што треба.

5.Bottom line: Увек може и полошо. Затоа следен пат наместо да му го гледате суратот на Шми и неговата гаража, кликнете на видеово....

...или како што би рекле South Park:

Ајт.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 989
  • The best or nothing.
« Одговори #19310 на: 03 Јуни 2026, 19:59:24 pm »
Никогаш нема да станеме јака држава, бидејќи имаш голем процент на народ кој работи против неа.
Можеме само да тапкаме во место. За жал...

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2435
« Одговори #19311 на: 03 Јуни 2026, 20:11:03 pm »
Никогаш нема да станеме јака држава, бидејќи имаш голем процент на народ кој работи против неа.
Можеме само да тапкаме во место. За жал...

Како на пример сите до сега што биле на власт од постоењето на државата. :)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3351
« Одговори #19312 на: 03 Јуни 2026, 20:20:34 pm »
Со авион бегате од Германија назад, или со кола си доаѓате?
« Последно менување: 03 Јуни 2026, 20:34:08 pm zlatkoa »

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6054
« Одговори #19313 на: 03 Јуни 2026, 20:50:14 pm »
Пешќи,најдолго се патува.

Sent from my 23021RAAEG using Tapatalk

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7821
« Одговори #19314 на: 03 Јуни 2026, 22:25:12 pm »
Од Македонија може да се прават добри пари, комотно 2-3000 евра со истото залагање со кое работат нашите во Германија или било која друга држава. Проблемот е што кога ке излезеш на улица да ги трошиш тие пари, се сретнуваш со камикази, некултура, сообраќаен метеж, институции кои не функционираат. А толку убава земја имаме.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15170
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #19315 на: 03 Јуни 2026, 23:07:02 pm »
Каков показател е превозното средство со кое се врши дејството?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3351
« Одговори #19316 на: 03 Јуни 2026, 23:23:36 pm »
Каков показател е превозното средство со кое се врши дејството?
Небитно е превозното средство, друга беше поентата. Нема врска...