Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Цитат: Carpathian Lord на 20 Јануари 2026, 09:31:07 amЈас не знам кој е тој технички проблем, банките и УЈП да не се синхронизирани кога ќе има уплата од сметка на фирма на физичко лице т.е од фирма да не можеш да уплатиш на сметка на физичко лице без конто број спремно од УЈП. Тоа е две минути работа. Книговодителот кога ќе префрла пари на физичко лице да нема опција да префрли на поинаков начин.Со тоа по автоматизам данокот ќе биде платен.Заради пропуст на системот, сега го малтретираат народот пред 5 години да бара документи за трансфери, па да уплаќаат па не знам што, со рок од 20 дена.Затоа што дозволено е да се прати и позајмица од фирма на физичко лице исто така, за која не се плаќа данок.
Јас не знам кој е тој технички проблем, банките и УЈП да не се синхронизирани кога ќе има уплата од сметка на фирма на физичко лице т.е од фирма да не можеш да уплатиш на сметка на физичко лице без конто број спремно од УЈП. Тоа е две минути работа. Книговодителот кога ќе префрла пари на физичко лице да нема опција да префрли на поинаков начин.Со тоа по автоматизам данокот ќе биде платен.Заради пропуст на системот, сега го малтретираат народот пред 5 години да бара документи за трансфери, па да уплаќаат па не знам што, со рок од 20 дена.
Цитат: Filip MK на 20 Јануари 2026, 07:54:03 am@Jimny Во врска со данокот, гледам засегнат си, како и доста луѓе што ги знам.Факт е дека државата требала уште 2020 година да прати решение за данок (затоа што бил пресметан уште тогаш) АМА плаќањето на данокот не застарува до 5 години.Тоа со резидент и нерезидент, го објаснија малку појасно пред некој ден. Ти одиш во странство да работиш некои 10 месеци годишно, без да пријавиш во МВР отсуство од државата повеќе од 3 месеци, парите ти легнуваат на сметка во Македонија, каде живее твоето семејство, каде си купил куќа/стан, каде си купил кола на МК таблици и за која плаќаш регистрација и осигурување во МК, каде користиш ти и твоето семејство здравствени услуги, твоите деца одат во школо, каде реално е твојата дома. Се ова те прави резидент на Македонија, а не на Ирак/Авганистан.Во Ирак/Авг работиш и живееш во база, со платен престој и храна и слободни активности, не си резидент на Ирак/Авг. Да не случајно си отишол во маркет во Кандахар да купиш јајца, па ете да кажеш живееш во Авг.Во ситуацијата, државата треба да има сенс само за кратките рокови на кои ги изложи луѓето, за да можат да ја обнезбедат бараната документација од фирмите и да ги достават до УЈП, ако реално се плаќало данок за нашите работници во Ирак/Авг.Ова го нема во ниту еден закон појаснето, и е чиста измислица, и не ми јасно за колку глуп го сметаат народот. Ниту пак е прецизирано кога ке излезеш надвор од Македонија дали си бил во воена база или не и како тоа ти го дефинира статусот на нерезидент. Исто не е точно, луѓе што биле во Ирак, имаат добиено резидентна карта од Ирак. Што правиме со луѓето што се ергени, да не речам самци, немаат деца да користат школи, здравствени услуги итн? Како е можно Американците, иако нивните деца, коли, куќи се во Америка, да бидат ослободени од данок, ако поминат Х број на денови надвор од Америка? Ова е апсурд од епски причини, и иако лично не ме тангира, се вратив од Авганистан 2012, го разбирам гневот кај луѓево. Многумина не се ни свесни низ што се морале да поминат за тие пари, и сега некој им бара да платат данок за 5 години, во 14 дена. Пред да идам, го читав законот, се сметам за доволно неглуп за да го разберам како е пишан. И го сфатив исто како што е и сега напишан. Ако си надвор повеќе од 6 месеци, не си резидент, а со тоа и не мора да плаќаш данок. За да се осигурам дека добро сум разбрал, лично прашував во УЈП пред да идам, и ми кажаа усмено дека штом сум повеќе од 6 месеци надвор, нема да мора да плаќам данок. Никој не ми спомна сфера на интерес, коли, куќи, бази. Штета што не ми текна да пратам мејл, да имам црно на бело. Никој, апсолутно никој не ми кажа дека треба некаде во МВР да се пријавам дека ке сум надвор повеќе од 3 месеци, затоа што ова директно ке ми влијае на резидентниот статус. Ниту пак знам еден Кумановец од скоро 15000 што се биле таму, дека има пријавено отсуство од државата. Само да појаснам дека не сум против плаќање на данок на доход, но ова морало многу подобро да се изменаџира. Прво, да им се каже на луѓето дека ке почне ваква наплата, уште 2018-та, кога е донесен законот, и да си иде година за година. Тоа што до сега не се применувало е уште поголем проблем. За мир во куќа, УЈП би требало да им појасни на сите што точно треба да се достави како документ, да има малку разбирање дека не можеш лично да отидеш во УЈП во Ирак или Авганистан, и да им извадиш документ, и евентуално да кажат дека вака ке го применуваат законот, со почеток од 2025-та.
@Jimny Во врска со данокот, гледам засегнат си, како и доста луѓе што ги знам.Факт е дека државата требала уште 2020 година да прати решение за данок (затоа што бил пресметан уште тогаш) АМА плаќањето на данокот не застарува до 5 години.Тоа со резидент и нерезидент, го објаснија малку појасно пред некој ден. Ти одиш во странство да работиш некои 10 месеци годишно, без да пријавиш во МВР отсуство од државата повеќе од 3 месеци, парите ти легнуваат на сметка во Македонија, каде живее твоето семејство, каде си купил куќа/стан, каде си купил кола на МК таблици и за која плаќаш регистрација и осигурување во МК, каде користиш ти и твоето семејство здравствени услуги, твоите деца одат во школо, каде реално е твојата дома. Се ова те прави резидент на Македонија, а не на Ирак/Авганистан.Во Ирак/Авг работиш и живееш во база, со платен престој и храна и слободни активности, не си резидент на Ирак/Авг. Да не случајно си отишол во маркет во Кандахар да купиш јајца, па ете да кажеш живееш во Авг.Во ситуацијата, државата треба да има сенс само за кратките рокови на кои ги изложи луѓето, за да можат да ја обнезбедат бараната документација од фирмите и да ги достават до УЈП, ако реално се плаќало данок за нашите работници во Ирак/Авг.
Дајте некоја страна во ДМ, да гледам фудбал.
Good day!We trust this mail meets you well. This is to bring to your notice that your shipment with waybill number 【MK000035523R】 from 【mengqingzhen】, current statu is 【Order has been inbounded [China] [GuangzhouWarehouse]】, please visit www.speedaf.com for more details. Thank you for choosing Speedaf.SPEEDAF EXPRESSThis email should not be used by anyone who is not the original intended recipient. It may contain confidential, proprietary or legally information.
AliExpress Selection StandardTracking number: MK000035523R
Некој има ли познат/другар во ЕСМ Скопје да ми помогне со проблем затоа што на телефон пријави ништо не помагаат?
Цитат: DarthJe5us на 22 Јануари 2026, 19:17:50 pmНекој има ли познат/другар во ЕСМ Скопје да ми помогне со проблем затоа што на телефон пријави ништо не помагаат?Parno ili? ako e parno na telefon ke prijavis deka tece mnogu... za mn. kratko ke se pojavat na vrataSent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Цитат: andrejnaumovski на 20 Јануари 2026, 12:17:00 pmЦитат: Carpathian Lord на 20 Јануари 2026, 09:31:07 amЈас не знам кој е тој технички проблем, банките и УЈП да не се синхронизирани кога ќе има уплата од сметка на фирма на физичко лице т.е од фирма да не можеш да уплатиш на сметка на физичко лице без конто број спремно од УЈП. Тоа е две минути работа. Книговодителот кога ќе префрла пари на физичко лице да нема опција да префрли на поинаков начин.Со тоа по автоматизам данокот ќе биде платен.Заради пропуст на системот, сега го малтретираат народот пред 5 години да бара документи за трансфери, па да уплаќаат па не знам што, со рок од 20 дена.Затоа што дозволено е да се прати и позајмица од фирма на физичко лице исто така, за која не се плаќа данок.Добро, тоа е свесна манипулација и не е така едноставно.После треба да пратиш изјава дека фирмата се откажува од позајмицата и ти како физичко лице треба да платиш персоналец.