Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2739601 пати)

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4285
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #18930 на: 20 Јануари 2026, 12:24:06 pm »
Лани приходите силно им потврлија, оваа година ќе гледаат да соберат се што може.
------------------------
Приходи

16/01/2026
13 640 милиони денари

Реализација  3.64%

--------------------------
Расходи

16/01/2026
25 041 милиони денари

Реализација

6.05%
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #18931 на: 20 Јануари 2026, 12:36:47 pm »
Јас не знам кој е тој технички проблем, банките и УЈП да не се синхронизирани кога ќе има уплата од сметка на фирма на физичко лице т.е од фирма да не можеш да уплатиш на сметка на физичко лице без конто број спремно од УЈП.

Тоа е две минути работа. Книговодителот кога ќе префрла пари на физичко лице да нема опција да префрли на поинаков начин.

Со тоа по автоматизам данокот ќе биде платен.

Заради пропуст на системот, сега го малтретираат народот пред 5 години да бара документи за трансфери, па да уплаќаат па не знам што, со рок од 20 дена.

Затоа што дозволено е да се прати и позајмица од фирма на физичко лице исто така, за која не се плаќа данок.

Добро, тоа е свесна манипулација и не е така едноставно.

После треба да пратиш изјава дека фирмата се откажува од позајмицата и ти како физичко лице треба да платиш персоналец.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3633
« Одговори #18932 на: 20 Јануари 2026, 18:46:30 pm »
@Jimny Во врска со данокот, гледам засегнат си, како и доста луѓе што ги знам.

Факт е дека државата требала уште 2020 година да прати решение за данок (затоа што бил пресметан уште тогаш) АМА плаќањето на данокот не застарува до 5 години.

Тоа со резидент и нерезидент, го објаснија малку појасно пред некој ден. Ти одиш во странство да работиш некои 10 месеци годишно, без да пријавиш во МВР отсуство од државата повеќе од 3 месеци, парите ти легнуваат на сметка во Македонија, каде живее твоето семејство, каде си купил куќа/стан, каде си купил кола на МК таблици и за која плаќаш регистрација и осигурување во МК, каде користиш ти и твоето семејство здравствени услуги, твоите деца одат во школо, каде реално е твојата дома. Се ова те прави резидент на Македонија, а не на Ирак/Авганистан.

Во Ирак/Авг работиш и живееш во база, со платен престој и храна и слободни активности, не си резидент на Ирак/Авг. Да не случајно си отишол во маркет во Кандахар да купиш јајца, па ете да кажеш живееш во Авг.

Во ситуацијата, државата треба да има сенс само за кратките рокови на кои ги изложи луѓето, за да можат да ја обнезбедат бараната документација од фирмите и да ги достават до УЈП, ако реално се плаќало данок за нашите работници во Ирак/Авг.

Ова го нема во ниту еден закон појаснето, и е чиста измислица, и не ми јасно за колку глуп го сметаат народот. Ниту пак е прецизирано кога ке излезеш надвор од Македонија дали си бил во воена база или не и како тоа ти го дефинира статусот на нерезидент. Исто не е точно, луѓе што биле во Ирак, имаат добиено резидентна карта од Ирак. Што правиме со луѓето што се ергени, да не речам самци, немаат деца да користат школи, здравствени услуги итн?

Како е можно Американците, иако нивните деца, коли, куќи се во Америка, да бидат ослободени од данок, ако поминат Х број на денови надвор од Америка?

Ова е апсурд од епски причини, и иако лично не ме тангира, се вратив од Авганистан 2012, го разбирам гневот кај луѓево. Многумина не се ни свесни низ што се морале да поминат за тие пари, и сега некој им бара да платат данок за 5 години, во 14 дена.

Пред да идам, го читав законот, се сметам за доволно неглуп за да го разберам како е пишан. И го сфатив исто како што е и сега напишан. Ако си надвор повеќе од 6 месеци, не си резидент, а со тоа и не мора да плаќаш данок. За да се осигурам дека добро сум разбрал, лично прашував во УЈП пред да идам, и ми кажаа усмено дека штом сум повеќе од 6 месеци надвор, нема да мора да плаќам данок. Никој не ми спомна сфера на интерес, коли, куќи, бази. Штета што не ми текна да пратам мејл, да имам црно на бело. Никој, апсолутно никој не ми кажа дека треба некаде во МВР да се пријавам дека ке сум надвор повеќе од 3 месеци, затоа што ова директно ке ми влијае на резидентниот статус. Ниту пак знам еден Кумановец од скоро 15000 што се биле таму, дека има пријавено отсуство од државата.

Само да појаснам дека не сум против плаќање на данок на доход, но ова морало многу подобро да се изменаџира. Прво, да им се каже на луѓето дека ке почне ваква наплата, уште 2018-та, кога е донесен законот, и да си иде година за година. Тоа што до сега не се применувало е уште поголем проблем.

За мир во куќа, УЈП би требало да им појасни на сите што точно треба да се достави како документ, да има малку разбирање дека не можеш лично да отидеш во УЈП во Ирак или Авганистан, и да им извадиш документ, и евентуално да кажат дека вака ке го применуваат законот, со почеток од 2025-та.

Аха бе друже оди нека разбери полу писмен партиски бод ова, тоа и банките ни го имаат кажувано и ујп за 180 дена и тоа е било така од секогаш затоа сме се сите водели НЕРЕЗИДЕНТИ  не си во држава надвор си.Е сега без оглед  нека мислат тие идни печалбари кога треба да плаќат рекет на свои пари и како ке отвара сметки низ други држави потпишува договор на 60к годишно ке треба 6к да даде на Мафијаши кои рекетеираат луѓето не се свесни што ги следува во иднина и на кој начин жал ми е за тие ние по судови ке се докажуваме друго спас нема.ЈАС ДАВАМ СОВЕТ НА СИТЕ БАТАЛЕТЕ УСНО само писмено и со АДМИНИСТРАЦИЈА и не отварајте девизни сметки и не донесувајте пари во МАКЕДОНИЈА крај. НЕКА ОБЈАВАТ И НЕКА КАЖАТ КАКО Е ЗАКОН не за Нас ние веќе се бориме .него да не ги лажат тековните што се во исти држави и слични со други фирми истата судбина рекетарска и нив ке ги снајде кога ке се вратат памтете шо сум кажал ние ке се бориме по судови со адвоакти и остали не е еден илјадници се.За идните луѓе да си знаат што ке прават и како ке отвараат сметки дали пари ке ги донесат во Македонија и ке  ги рекетираат и малатертираат после одредени години како сега.По мизерно нешто немам видено у свет од ова проклето општество корумпирано ова  не е Дражава ова е пљака на секои 4 години само различни.ДАНОК треба да се плати и никој не бега од него.Но на рекетарски начин и измислени закони во 5до12 ова е директно кршење и уништување на сопствен народ.Барем да излезат и застанат и разговараат НЕ. дај ги парите до сите душмани партиски ботови и остали ке ви дојде и на ваша глава ке дојдат и по вас ама нема кој да ве брани тогаш и да се бори.Фала друже што си разумен и што си на вистинската страна во ова проклето време во овој Северистан.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #18933 на: 20 Јануари 2026, 20:30:13 pm »
Дајте некоја страна во ДМ, да гледам фудбал. :D
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3633
« Одговори #18934 на: 21 Јануари 2026, 08:27:56 am »
Дајте некоја страна во ДМ, да гледам фудбал. :D
https://www.vipboxtv.sk/
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #18935 на: 21 Јануари 2026, 18:40:34 pm »
Не знам што бидна денес, но 2 спама добив. Еден на вибер еден на мејл.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18016
« Одговори #18936 на: 21 Јануари 2026, 19:51:09 pm »
Малце да имаат два грама мозок овие скемериве, ќе се изнаправат пари.

Ееееептен малце пажња на детали фали да се испеглаат печатни грешки, форматирање на мејл и слично, и шемата проаѓа со огромен процент повеќе од сега.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #18937 на: 21 Јануари 2026, 21:21:51 pm »
Не знам твојава порака како ја провери но јас добив сличен маил:
Цитат
Good day!

We trust this mail meets you well. This is to bring to your notice that your shipment with waybill number 【MK000035523R】 from 【mengqingzhen】, current statu is 【Order has been inbounded [China] [GuangzhouWarehouse]】, please visit www.speedaf.com for more details. Thank you for choosing Speedaf.

SPEEDAF EXPRESS

This email should not be used by anyone who is not the original intended recipient. It may contain confidential, proprietary or legally information.

Не кликнав на линковите но го проверив рефернтниот број MK000035523R и тој целосно се софпаѓа со нарачката која што ја направив претхондиот ден од Алиекспрес.

Цитат
AliExpress Selection Standard
Tracking number:  MK000035523R

Може е scam, обично не кликам по рандом линкови ама ова има многу точна информација за бројот на нарачка.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #18938 на: 21 Јануари 2026, 22:08:07 pm »
Хм, во право си... Завчера направив нарачка, не ми текна на тоа ниту малку. Не сум добил мејл до сега вака...
Известувања на мејл ми се исклучени цел живот, зошто добив сега еве не знам. :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #18939 на: 21 Јануари 2026, 22:22:32 pm »
Исот и јас прво го дисквалификував маилот како измама, ама „не лези враже“ обично го гледам цел маил во сорс формат па линкот не беше маскиран и отидов да видам што сум порачувал од кинеските продавачи и бројот е ист. Не гледам потреба да кликам на нивниот тракинг и онака со кинезиве нарачувам ситнурија која не ми е битно кога ќе стигне.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7207
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #18940 на: 22 Јануари 2026, 07:19:54 am »
Исто од али чекам преку Speedaf, сумливо ми беше отпрвин дека исто мејл добив ама проверив во нарачката и тамам беше.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20376
« Одговори #18941 на: 22 Јануари 2026, 19:17:50 pm »
Некој има ли познат/другар во ЕСМ Скопје да ми помогне со проблем затоа што на телефон пријави ништо не помагаат?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5380
« Одговори #18942 на: 22 Јануари 2026, 19:28:24 pm »
Некој има ли познат/другар во ЕСМ Скопје да ми помогне со проблем затоа што на телефон пријави ништо не помагаат?
Parno ili? ako e parno na telefon ke prijavis deka tece mnogu... za mn. kratko ke se pojavat na vrata

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20376
« Одговори #18943 на: 22 Јануари 2026, 20:26:10 pm »
Parno ili? ako e parno na telefon ke prijavis deka tece mnogu... za mn. kratko ke se pojavat na vrata

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

За парно да, проблемот е што не тече. Ама ајде уште ова не го пробав :)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359
« Одговори #18944 на: 22 Јануари 2026, 21:08:26 pm »
Јас не знам кој е тој технички проблем, банките и УЈП да не се синхронизирани кога ќе има уплата од сметка на фирма на физичко лице т.е од фирма да не можеш да уплатиш на сметка на физичко лице без конто број спремно од УЈП.

Тоа е две минути работа. Книговодителот кога ќе префрла пари на физичко лице да нема опција да префрли на поинаков начин.

Со тоа по автоматизам данокот ќе биде платен.

Заради пропуст на системот, сега го малтретираат народот пред 5 години да бара документи за трансфери, па да уплаќаат па не знам што, со рок од 20 дена.

Затоа што дозволено е да се прати и позајмица од фирма на физичко лице исто така, за која не се плаќа данок.

Добро, тоа е свесна манипулација и не е така едноставно.

После треба да пратиш изјава дека фирмата се откажува од позајмицата и ти како физичко лице треба да платиш персоналец.

Муабетов не ми беше за затајување данок така, туку дека најлегално можеш да пратиш позајмица од фирма на физичко лице (и да биде вратена), па затоа не можеш да ограничиш да се праќа налог од фирма кон физичко лице само со број од УЈП.