Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2740094 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6967
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #18855 на: 11 Јануари 2026, 18:21:20 pm »
Во 4 сабајле да си дојдам, без туш - не легнувам.

Ќерка ми бебе сме ја буделе ако се прибереме малку покасно, да ја избањаме пред спиење. Еве ја, 9 ќе полни, не пропуштила еден ден без туширање, сама си бара.

И од таа причина излегувам само на две-три места каде знам дека не се пуши и тоа екстра ретко.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30610
    • CARclub.mk
« Одговори #18856 на: 11 Јануари 2026, 19:01:06 pm »
Попрво би поддржал апсолутна забрана за продажба на цигари, отколку со селективни забрани за места за пушење.

Апсолутно да забраниш не смееш. Единствен резултат од тоа ќе биде шверц на цигари, илегална продажба и зголемување на сива економија и криминал. Не забрана. Добра регулација и редовна контрола.

Секој трет млад човек шрмка бело, што е многу поопасно, а уште позагрижувачки е што може многу полесно и да се набави без никаква контрола од државата.

Камо да беа цигарите и алкохолот главен проблем за да се спречела здравствена катастрофа.

Камо да беа, не се. Ама се дел. И еден проблем не смее да биде изговор за нерешавање на друг проблем.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #18857 на: 11 Јануари 2026, 19:05:01 pm »
Во Шпанија (бар во Палма и во Валенсија) смее да се пуши само на отворено и само додека стоиш до корпата за ѓубре со пепељара. Како човек кој потекнува од двајца родители хронични пушачи, тоа беше многу освежувачки да се види. Ја сум со Зеро на темава, оданочи ги нека бидат 500-600 денари кутија.

Уште не сфативте дека казна што е само со пари е казна само за сиромашните.
Еве нека се и 500-600 денари пак ќе се најде некој што може да си го дозволи и ќе си пуши во ресторан и ќе смрди.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3635
« Одговори #18858 на: 11 Јануари 2026, 19:13:17 pm »
Што се нема човек да прочита,демек по гаќи ако си нема да смрди на цигари😂🤣😂🤣
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7100
« Одговори #18859 на: 11 Јануари 2026, 19:15:58 pm »
Секој трет млад човек шрмка бело, што е многу поопасно, а уште позагрижувачки е што може многу полесно и да се набави без никаква контрола од државата.

Камо да беа цигарите и алкохолот главен проблем за да се спречела здравствена катастрофа.

Камо да беа, не се. Ама се дел. И еден проблем не смее да биде изговор за нерешавање на друг проблем.

До скоро работев во фирма каде што гравитира народ во пороци, верувај ми страшно е да гледаш како младинава се упропастува и тоа на велико.
Дрога и коцка заедно, полошо нема.

И после истата таа младина очекуваш нешто да научи и да функционира нормално ? Ништо нема да функционира нормално со таква младина која се самоуништува, ќе нема кој да остане...

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #18860 на: 11 Јануари 2026, 19:21:41 pm »
Никогаш не сум пушел цигари, т.е. немам испушено ни една цигара во животот. Татко ми беше пушач, по 2–3 пакли дневно. Кога му открија карцином, прво што му рекоа беше да ги остави цигарите. Полека ги остави, не можеш од еднаш од 2 пакли. Намали на една, па на 10 цигари, па на 1, и веќе кажуваше дека му се гадни, не можеше да ги смисли.

Сè е до човек.Јас искрено, да земе човек да пали цигара, ми нема смисла. Еве стварно, во Америка само бездомници пушат цигари и така се третираат луѓето што пушат. Се сеќавам на татко ми, ни велеше: „Ако ве видам со цигари, уста ќе ви изгорам од цигарата.“

Мислам дека најевтина пакла цигари е 150 денари, не сум сигурен, ама тука некаде е. Да дадеш 300 денари за цигари дневно, треба да си ретардиран човек, друго нема објаснување.Околу алкохол чоканчиња и по автобуси се пие и по коли се пие со флаши замисли тек пред коперација има да фрчат казни.Додека на 30км од Скопје во Куманово народ протестира и се бори дадокаже свои пари Скопје се грее и се му рамно.Ѓаволот ке тропне кај сите се додека немаме колективна свест кон протести и промени вака ке ни биде.Друга објаснувања постојат еден куп.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30610
    • CARclub.mk
« Одговори #18861 на: 11 Јануари 2026, 19:22:27 pm »
До скоро работев во фирма каде што гравитира народ во пороци, верувај ми страшно е да гледаш како младинава се упропастува и тоа на велико.
Дрога и коцка заедно, полошо нема.

И после истата таа младина очекуваш нешто да научи и да функционира нормално ? Ништо нема да функционира нормално со таква младина која се самоуништува, ќе нема кој да остане...

Епа ај пошто е така да станеме апатични, да живееме со „џабе е све брат“ став и да умреме во резигнираност и депресија, и да не се ни обидуваме да ги направиме работите подобри.

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #18862 на: 11 Јануари 2026, 19:24:40 pm »
Сакам да кажам дека со пострашните проблеми државава не се замара, како и секогаш, се тргнува со решавање на проблеми од кров, а не од темел.

А дрогата е многу пострашен проблем, само едно до две пробувања на дрога, особено хероин, стануваш зависник засекогаш.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6967
« Одговори #18863 на: 11 Јануари 2026, 19:25:10 pm »
А колку од нас пријавуваат неправилност кога ќе ја согледаат?

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #18864 на: 11 Јануари 2026, 19:27:10 pm »
А колку од нас пријавуваат неправилност кога ќе ја согледаат?

За да пријавуваш неправилности, прво треба да имаш доверба во институциите.

Девојката од Велес која неодамна беше убиена од дечко и, цела година пријавувала дека типот е насилен и ја малтретира и и се заканува, а од МВР ниту постапвуања, ниту ништо.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #18865 на: 11 Јануари 2026, 19:38:58 pm »
Со овој што пред 2 месеци ја уби жената во штип еднаш ќе се истепавме поради сообраќај пред доста години. Беше див таксист тогаш а јас тазе положен. Кога дојде полицијата само му кажа нели те предупредивме да не правиш повеќе проблеми. Ни полициски записник ни ништо немаше за случката. Години подоцна еве го епилогот.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #18866 на: 11 Јануари 2026, 19:40:01 pm »
За кои институции збориш тоа не постои кај нас,не дај боже да загазиш по тие врати...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15117
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #18867 на: 11 Јануари 2026, 20:22:20 pm »
Сакам да кажам дека со пострашните проблеми државава не се замара, како и секогаш, се тргнува со решавање на проблеми од кров, а не од темел.

А дрогата е многу пострашен проблем, само едно до две пробувања на дрога, особено хероин, стануваш зависник засекогаш.
Не е до толку страшно.🙂
@Jimny  По 20€ давав за цигари дневно,ниту тогаш нешто ми фалеше ниту па сега многу ми остануваат кога давам пола.😁
Јас ги оставив,сопругата не.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359
« Одговори #18868 на: 11 Јануари 2026, 20:49:01 pm »
Во Шпанија (бар во Палма и во Валенсија) смее да се пуши само на отворено и само додека стоиш до корпата за ѓубре со пепељара. Како човек кој потекнува од двајца родители хронични пушачи, тоа беше многу освежувачки да се види. Ја сум со Зеро на темава, оданочи ги нека бидат 500-600 денари кутија.

Уште не сфативте дека казна што е само со пари е казна само за сиромашните.
Еве нека се и 500-600 денари пак ќе се најде некој што може да си го дозволи и ќе си пуши во ресторан и ќе смрди.

Не не, лошо ме сфати, јас сум ем за забрани ем за екстра данок на цигари.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
« Одговори #18869 на: 11 Јануари 2026, 21:03:41 pm »
Со овакви забрани нема воопшто да се намали пушењето, само ќе направат народ да казнуваат ако почнат да го спроведуваат ригорозно.
Да нема недоразбирање, зборувам за забраните за пушење на одредени места надвор.

За намалување една од мерките е зголемување цени.
Друга мерка е психолог или нешто налик.
Едноставно е несфатливо како некој зборува со цигара во уста дека не може да врзе од први до крај на месец со приходите што ги има.