Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2740291 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #18840 на: 11 Јануари 2026, 15:51:17 pm »
Па како некои реагираат, ко демек стварно некој ќе ве казни на пазар или  на автобуска ако пушите, џандари на видикот нема. И Германија има 300 закони, ама нема толку полиција за на секој ќош да го спроведуваат тоа, исто и кај нас.
Нека го вратат законот ако бил сменет, ама нека не го прошируваат со забрани на 3.000 места за на крај да не знаеш каде смееш, каде не.
Утре на некое џандарче ако му текне, има основ.
На тераса од некое градско кафеанче, воопшто не ми смета димот дали потекнува од цигара, тди, скутерче..

Враќам низ меморија, до лани си излегувавме надвор на цигара (јас правев друштво без цигара), така да не ги знам кои се тие марамчиња во кои се пуши внатре.
« Последно менување: 11 Јануари 2026, 15:56:54 pm Mikius »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15117
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #18841 на: 11 Јануари 2026, 15:55:53 pm »
20г ги чадев еве скоро 2г не ги чадам.И дур ги чадев ми сметаше миризбата на алиштата,а сега не само шо ми смета туку и ме прави нервозен.
Не ми сметаат тие што пушат,чадот не ми смета,ми смета после ко ќе се осетам како мирисам на "скиснато".
Ако има закон кој ќе се почитува,пушење на летни тераси и сл. физички одделено од непушачките делови тогаш не гледам никаков проблем.
Забрана за пушење на отворено е дебилно решение ама од партиски секташи кои немаат допирна точка со реалност ни би очекувал нешто подобро.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2358
« Одговори #18842 на: 11 Јануари 2026, 16:06:13 pm »
Проблемот е што не се спроведува моменталниот закон. На многу места се пуши и внатре каде што има некоја си импровизирана вентилација.
Јас како страсен пушач не гледам проблем во тоа да излезам надвор и запалам една и да се вратам и јадам без да ми смрди.
Уба пара му иди од цигарите, сигурно ќе има пак поскапувања и казни со цел да се полни буџет. Ги заболе нив за пасивно пушење...

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7237
« Одговори #18843 на: 11 Јануари 2026, 16:22:23 pm »
За бараби балкански, без усул, само ваков закон. Јас фо пцуев денот кога го укинаа единствениот добар закон од старите времиња (очигледно и нови).

Чист пример, напрајле игротека, вратата кон терасата, покриена секако, отворена. Се осеќав ко ребро у пушница. Цел дим оди кај децата. Пошо муцињата не можат два чекори да направат и да запалат надвор. Цела работа ја еабаа 3 пушаци од вкупно 30 луѓе. Себичност до небо.

Друга причина се после искачање, се на мене на перење, ај облеката ама јакни/капути...срање.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55238
  • Махер
« Одговори #18844 на: 11 Јануари 2026, 16:39:58 pm »
Нажалост мора вака. Инаку, ако има „простор за пушење“, сите ќе седат таму - заради еден пушач. Така е сега секаде. Сите „тераси“ се полни, а сите простории внатре се празни - иако се ред величини поудобни за седење.

РЕАЛНО најголем проблем на „терасите“ е што станаа презатворени. Значи цел кров се отвара, они го затвараат 99.9999999999999% од времето. Чоек, дај бе отвори го кровот побогу. Небо, дрво, природа се глеа, топ. Не мора цел!!! Нека е пола, нека е четвртина, ќе излага гадното пак, ќе влага воздух. НЕ! Цело затворено да биде! И од страна да се затворени сите “прозори“, се да е затворено, да не влезе воздух. Ова пази за Септември зборам кога времето е БЕСПРЕКОРНО НАДВОР. Топло, пријатно.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359
« Одговори #18845 на: 11 Јануари 2026, 17:01:10 pm »
Во Шпанија (бар во Палма и во Валенсија) смее да се пуши само на отворено и само додека стоиш до корпата за ѓубре со пепељара. Како човек кој потекнува од двајца родители хронични пушачи, тоа беше многу освежувачки да се види. Ја сум со Зеро на темава, оданочи ги нека бидат 500-600 денари кутија.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6967
« Одговори #18846 на: 11 Јануари 2026, 17:08:31 pm »
Купуваат тутун и сами мотаат. Уште повеќе смрди.

Џабе е оданочување. Сако вакви забрани, од корен да се исече.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #18847 на: 11 Јануари 2026, 17:21:02 pm »
Купуваат тутун и сами мотаат. Уште повеќе смрди.

Џабе е оданочување. Сако вакви забрани, од корен да се исече.
Ќе се оданочуваат и за виткање.

Но што и да направиш од корен не сечеш.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7781
« Одговори #18848 на: 11 Јануари 2026, 17:31:12 pm »
Пушачите се едни од најсебичните луѓе што ги знам. Затоа, удри по коска. Доста беше.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #18849 на: 11 Јануари 2026, 17:37:57 pm »
Попрво би поддржал апсолутна забрана за продажба на цигари, отколку со селективни забрани за места за пушење.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7100
« Одговори #18850 на: 11 Јануари 2026, 18:06:43 pm »
Секој трет млад човек шрмка бело, што е многу поопасно, а уште позагрижувачки е што може многу полесно и да се набави без никаква контрола од државата.

Камо да беа цигарите и алкохолот главен проблем за да се спречела здравствена катастрофа.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #18851 на: 11 Јануари 2026, 18:09:57 pm »
Тоа шо он шмрка, не ме задира мене кога седам во кафана и јадам храна да смрди да корне, и кога си одам дома комплет во перална да влегувам.

Додека тој што пуши од она гомноно, во радиус од 100 квадрати - сите смрдат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore
« Одговори #18852 на: 11 Јануари 2026, 18:15:22 pm »
Секој трет млад човек шрмка бело, што е многу поопасно, а уште позагрижувачки е што може многу полесно и да се набави без никаква контрола од државата.

Камо да беа цигарите и алкохолот главен проблем за да се спречела здравствена катастрофа.
Ова „секој трет млад човек шмрка бело“ е некоја статистика?
Пошто, статистиката вели дека во Македонија 40 проценти од младите под 18 години пушат цигари.
https://netpress.com.mk/zagrizhuvachka-statistika-pushat-czigari-duri-40-otsto-od-mladite-do-18-godini/
Не велам ја дека нема и други социјални проблеми, ама овој не го адресираме никако - а треба. Исто така, ако ти му дозволиш на младиот организам да се навикнува на лесно зависни работи, како цигари и алкохол, многу поверојатно дека следен чекор ќе бидат појаки психотропни супстанци.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #18853 на: 11 Јануари 2026, 18:16:29 pm »
А бе чорапите ми мирисаат на цигари после излегување, мајке ми.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore
« Одговори #18854 на: 11 Јануари 2026, 18:18:01 pm »
А бе чорапите ми мирисаат на цигари после излегување, мајке ми.
Така си е, и кога пушев, после искачање секогаш се соблекував комплет по гаќи на тераса пред да си легнам, а ако можев и туш мавав.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.