Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2740571 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #18780 на: 28 Декември 2025, 11:47:54 am »
Spored ova:

http://www.ujp.gov.mk/mk/javnost/soopstenija/pogledni/1170

Iskaca deka site sto ziveeme nadvor a vo isto vreme sme rezidenti vo MK ke treba da prijavuvame se sto zarabotuvame....

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Пишува дека е за даночни резиденти на Македонија. Ако живееш надвор со пријавено место на живеење надвор од Мк и си подолго од 183 дена таму стануваш даночен резидент на таа држава, не на Мк.

Тука е заебот. Не може и да живееш надвор и да си резидент на Македонија. ;)

Ама никој не го пријавува тоа. Во Македонијава не се пријавува преселување од еден град во друг, не па иселување од државата. И после се чудат зошто државата сака да ги оданочи. Колку што државата знае, ти си бил резидент. И твоја обврска е да пријавиш дека не си бил, на време.

За ова државата не знае а за други витални работи каде и е од корист знае. Знае да те тргне од фонд за осигурување. Знае да те тргне од агенција за вработување.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #18781 на: 28 Декември 2025, 16:56:39 pm »
Зеро, има ли некоја CC налепница во кафанаа?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
« Одговори #18782 на: 28 Декември 2025, 17:10:22 pm »
Цитат
Непознати сторители, под закрила на ноќта, извршиле масовен вандализам врз паркираните возила, оставајќи зад себе огромна материјална штета. Испукани гуми, искршени ретровизори и уништени бандаши. Ова е билансот од вандалскиот поход утрово на паркинг во Ново Лисиче. Оштетени се 40тина возила.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #18783 на: 28 Декември 2025, 23:46:48 pm »
Safe City

Во Битола позади библиотека пред некоја година имаше еден будала истото го направи.

Имаше и снимка од библиотеката.

Не можеле да го идентификуваат а се гледаше јасно кој е.

Јас лично не го познавам, ама комшии изреагираа дека го знаат.

Сигурно нешто од некого си добил, ама вака правосудно не го осудија ништо

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7781
« Одговори #18784 на: 29 Декември 2025, 00:23:49 am »
Spored ova:

http://www.ujp.gov.mk/mk/javnost/soopstenija/pogledni/1170

Iskaca deka site sto ziveeme nadvor a vo isto vreme sme rezidenti vo MK ke treba da prijavuvame se sto zarabotuvame....

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Пишува дека е за даночни резиденти на Македонија. Ако живееш надвор со пријавено место на живеење надвор од Мк и си подолго од 183 дена таму стануваш даночен резидент на таа држава, не на Мк.

Тука е заебот. Не може и да живееш надвор и да си резидент на Македонија. ;)

Ама никој не го пријавува тоа. Во Македонијава не се пријавува преселување од еден град во друг, не па иселување од државата. И после се чудат зошто државата сака да ги оданочи. Колку што државата знае, ти си бил резидент. И твоја обврска е да пријавиш дека не си бил, на време.

Муабетот е дека секој кој иде на работа во странство, МОРА да пријави во МВР дека ке биде отсутен на период подолг од 3 месеци. Јас работев 4 години надвор од Македонија, никогаш не слушнав дека има потреба за такво нешто, што само по себе, не ме амнестира од самата процедура.

Законот за персонален данок што сега се применува е од 1-ви Јануари, 2018-та, и таму вели дека ако си подолго од 183 дена надвор од државата, не мора да плаќаш персонален данок од 10% во Македонија. На државата лесно можеш да и докажеш дека си бил надвор, печат во пасош е доказ за истото. Милион мои колеги што работеа во Ирак и Авганистан во тој период од 2018-та до 2020-та, никогаш не платија данок кај нас, ниту пак пријавуваа дека ке работат надвор. Ова беше случајот и од 2004-та до 2020-та. Над 15000 Кумановци беа во Ирак и Авганистан, еден немаше на собирот што пријавил во МВР дека ке биде надвор.

Сегашното појмање на законот е дека секој Македонец, без разлика каде е, колку време е, и дали парите ги има примено во Македонија, или на сметка во Србија, Бугарија итн, должен е да плати персонален данок од 10% некаде. Ако имаш работено во Германија, и таму персоналниот данок е 15%, и нашиве разберат дека ти има стигнато девизен прилив, ке ти бараат потврда дека го имаш платено истиот во Германија и си слободен кај нас. Доколку во Германија данокот е 5%, ке ја платиш разликата од 5% кај нас.

Сега им бараат на сите Македонци кои имале било каков прилив, било кај нас, било во некоја од околните земји, од летото 2020-та до сега, да си платат данок од 10% во наредните 2 недели. Еден од начините е да добиеш потврда дека имаш платено данок, како не би те даночеле двојно. Но, има толку проблеми со целава постапка, прво од различната примена на законот, до краткиот период за плаќање на данокот, до неможноста да ги добиеш тие документи баш за време на празниците, до идење 5 години наназад. Ти праќаат пресметка колку треба да платиш, која веднаш е прифатена во ЕППД. Значи, ти останува само да искешираш. Дури и да се жалиш, тоа не го одложува рокот за плаќање.

УЈП веќе испратиле дописи до Србија, Косово, Бугарија, Дубаи и Грција, за да добијат увид во сите сметки на Македонци кои имаат сметки кај нив, и имале приливи. Сите одоговориле потврдно, освен Грција.

Значи, чешлање до кожа.

Си видел некој да протестира ? Не, значи убо ви е, епа нека ве дупат. Јас дури бев таму, одев на секој протест за кој што сметав дека е оправдан, па и за името, ама за жал излегуваа само 50тина луѓе, другите типичен македонец, тастарура мен.

Веќе имаше протест, ке има уште.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7649
  • French diamond
« Одговори #18785 на: 29 Декември 2025, 02:02:54 am »
Ќе има, ама ќе нема луѓе, тастатура револуционери сме.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7207
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #18786 на: 29 Декември 2025, 07:51:38 am »
Колку и да ја нејќите Грција, не се кодоши.  ;D

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3635
« Одговори #18787 на: 29 Декември 2025, 09:05:20 am »
Томи, сè си во право, но кој да му тури памет и кој да го освести овој народ да разбере. Јас посочив дека не е само Куманово во прашање, туку сите Македонци се рекетираат, без оглед каде се. Доаѓаме до тоа дека сè што е издржливо, корисно и чесно заработено, државата по име Македонија го рекетира.

Зборувам и освестувам за чесно заработени пари. Веќе разговарав со лица од Америка, Белгија, Германија, Сингапур, Естонија. Тие не можат да сфатат како се прави и каков прогон се врши врз сопствениот народ, кој уредно носи пари во државата. Наместо државата да има стимулација за сите тие милиони донесени во Македонија, тие рекетираат. Што кажува ова?

Ова прашање ќе го опфати секој жив човек и секој ќе биде дел од ова рекетирање на сопствен народ. Ако треба да се откажеме од државјанство, и тоа ќе се стори. Никој никаков бенефит нема, ниту имал од државата. Од сите наши печалбари државата има корист, а сега не рекетира?

Потребна е целосна мобилизација од сите луѓе. Значи, не е само Куманово, туку сите Македонци што имале било каков прелив – не е битно дали треба да се плати 1 евро или 10.000 евра. Нема да се плати нешто што е неиздржливо и противзаконито. Внесен е страшен гнев и револт кај луѓето.

И покрај сите докази, факти и документи, луѓе што живеат и работат за сериозни компании низ светот, во Македонија на одредени одрони им текнува да рекетираат народ кој има пари во банки – а тие во сè имаат увид. Кој ви е крив што сте мизерни во Македонија со плата од 350 евра? Секој од нас отишол од мака, а сега и парите ги носи и вложува тука, за на крај да добие рекет.

Прашувам: дали е ова во ред? дали е ова благодарам од Северистан за тие чесни работници ширум светот.Срам и арам солзите и клетвите на сите луѓе и семејства бесправедно што им правите да ве стигнат аир да не видите!
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #18788 на: 29 Декември 2025, 09:24:09 am »
Мене една работа не ми е јасно.

Кога имаш прилив од странство, банката ти бара документ за постојан престој - работна дозвола, лична карта или сличен документ (договор за работа ако работиш remote).
Како ги префрлаа парите од странски компании на наша банка, мене не ми е јасно.

2018, дур да се средам со документи во Шведска, платата ми ја префрлија на Комерцијална. Комерцијална ми побара документ за постојан престој (поддадов лична карта) и трансферот беше одобрен.

Олеснителна околност е што Македонија и Шведска имаат договор за двојно оданочување и бев чист во однос на даноци.

Лани работев со КТМ т.е фирма посредник од Австрија и тука се си беше чисто, си плаќав данок ЕППД, поднеснувавв 743 како задолжителен документ и во дополнителни документи ја ставав фактурата. УЈП ми пресметуваа данок, ПП53 образец спремен и си го плаќав данокот.

Како луѓево ќе извадат 743 од 2020 година не знам, дали воопшто банките чуваат такви документи 5 години.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3635
« Одговори #18789 на: 29 Декември 2025, 09:41:27 am »
Работата е чисто кристална јасна од 91 година наваму никаков проблем немало со пари преку банки донесено во Македонија во превод заработени ширум светот.Дражавата банките тријале раце за тоа

Дојде време стручњаци да рекетират луѓе кои чесно работеле и спечалиле надвор од мкд со што имале сметка во мкд како НЕ-РЕЗИДЕНТ ти работиш со виза што фирма ти обезбедува во Банките стои РЕЗИДЕНТ/ НЕ РЕЗИДЕНТ законот за сите е важен двојно оданочување  не постои арно ама Северистан рекетира сопствен народ еден од нив сум и јас? или илјадници други објасни ми како ? немам проблем да платам што да платам кога ниту сум живел и работел во мкд а при тоа сите членови закони и документи имам уредни на парите на небо не сум бил туку физички присутен во одредена земја и фирма .Ова што го прави Мицкосци и влада е лудило во прашање се угледи на сериозни фирми држави и се останато а впрочем и на сите луѓе кои бесправедно се оштетуват замисли пари во банка чесно зарабоени они те рекетират не знам што да кажам денеска имам состанок со експерт адвоакт под ова прашање па ке дадам повеќе инфо.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #18790 на: 29 Декември 2025, 09:46:06 am »
Јас во Северна Македонија имам влезено преку Блаце без да дадам никакви документи. Ниту пасош ниту лична карта ниту сообраќајна не ми побараа. Полицаецот само ми мавна со рака да продолжам. Цариникот нешто ми збореше на албански. 2-3 пати му кажав дека не разбирам албански и продолжи да збори на албански со повисок тон за по некое време и он да ми мавне со рака да продолжам напред.
Ваква комедија од "држава" сакате да ми кажете има капацитет да бара данок за приливи во странство.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7649
  • French diamond
« Одговори #18791 на: 29 Декември 2025, 09:51:15 am »
Знат дека си Бугар ти, а со тоа и самиот си "комедија" од граѓанин, зато. Нас со Мк пасоши не не оставаат така.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4286
« Одговори #18792 на: 29 Декември 2025, 09:53:08 am »
Грците на нивните премини најчесто така си врват. Ништо не ги проверуваат. Додека нас на нашиот премин све не проверуваат. Ова за Меџитлија-Ники.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359
« Одговори #18793 на: 29 Декември 2025, 09:59:25 am »
Грците на нивните премини најчесто така си врват. Ништо не ги проверуваат. Додека нас на нашиот премин све не проверуваат. Ова за Меџитлија-Ники.

Вчера на граничен премин Дојран на грчка страна многу ги замараа Грците на влез, нас нѐ пуштија за 30 секунди.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2358
« Одговори #18794 на: 29 Декември 2025, 10:14:50 am »
На Меџитлија барем последни две недели ги проверват детално грците. Конкретно за цигари. Турата нивна е до Лукоил по гориво и цигари и назад. Нема веќе попуст на цигари на фришопот.Од 1.1 со данок ќе бидат цигарите и не фришоп шо се губи смислата на фришоп...