Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Тоа со пешачките премини на слични маалски улички е само трошење боја, така да не се меродавни.Доколку има простор две возила да се разменат не гледам проблем.Нандоро знае како е кај ОСА со нагузените коли со само задните тркала на тротоар...или па она скроз маалското тесно уличе (кај оревот што го паркираше јетито) кое во последно време се претвори во транзитна улица по обем на сообраќај...згора на се летаат со 40/50Тоа се проблеми.
Влашка ти работа, пак...Кај тој орев тоа (мое) Јети тој еден пат можеби било ставено (привремено), ама ете...Баш тоа најде да спомнеш. Аплауз.
Цитат: Nandor The Relentless на 18 Декември 2025, 21:47:57 pmВлашка ти работа, пак...Кај тој орев тоа (мое) Јети тој еден пат можеби било ставено (привремено), ама ете...Баш тоа најде да спомнеш. Аплауз. Оревот каде почесто паркираше го спомнав како ориентир, а не како критика за паркирање.Тоа се маалски улички и разбирливо е паркирање на истите.Меѓутоа таков тип на улички за транзитирање од Центар кон Драчево е за критика.Ама јбг, си ја ишкаш мувата
на патарина петровец меѓу две рампи кеш беше ставена м кард, гледам едно возило заглави на м кард без картица и почна да се враќа назад, гледам таблицата TE-9999 LEааа јасно викам
Седи мирен, да не те најдат... Илјадници го читаат форумов ))
Сакам да соберам информации од луѓе што биле повикани во МВР во врска со сообраќаен прекршок. Би ценел ако споделите конкретно искуство.Кој точно ве примаше, дали беше полициски службеник или друго лице? Дали ви беше кажано од кој орган е?- Најчесто те повикува помлад инспектор (или слично звање/ранг) од сообраќајна полиција или од увидна екипа која била на лице место по пријавата.На која локација/одделение бевте повикани?- Полициска станица во Лисиче, таму се увидните екипи, во одделението за сообраќајни прекршоци (можеби има друг назив).Дали ви беше објаснето дали имате право на адвокат и дали дозволуваат присуство на адвокат?- Прво треба да те информира зошто си повикан (во својство на сведок или обвинет), да ти каже генерално за настанот за кој си повикан. Не знам дали во оваа фаза те советуваат за адвокат ама нема никаква пречка да си дојдеш со адвокат.Што точно правеше лицето што ја водеше постапката, земаше изјава, составуваше записник, ви даде некакво решение или само административно ве информираше?- Баш така како шо викаш, ти зема изјава за настанот, би требало да имаш право на примерок од твојата изјава.Дали ви го дадоа името и презимето на лицето што ја водеше постапката (за да може да се провери институционално)?- Мора да ти се претстави на првото видување.Дали ви беа покажани слика или видео доказ за прекршокот?- Последно кога пријавив непознат сторител (ме удрија на паркинг), им сугерирав дека местото има видео надзор и испратија барање за обезбедување на видео снимка (сосема друга приказна е што изработија барање до субјект за кој јас им кажав дека има видео надзор, а повисоко по ранг службено лице сметало дека треба до друг субјект, ама тука се заврши работата затоа што дознав кој ме удри, ме исплати). Тогаш ми се погоди началник мислам, кажа дека од видео доказите ќе видат кој ме удрил и дека ќе го повикаат да го соочат со доказите.Дали добивте некакво известување по email или SMS, и како беше формално објаснета таа достава?- Најчесто те бараат по телефон, а ако не се јавиш, ти испраќаат писмена покана (може има некои новини сега со смс, меил, то не знам).Ако поднесовте приговор, како продолжи постапката, дали предметот отиде во суд или остана во МВР?- Треба да е исто како порано, добиваш Прекршочен платен налог (казна за сообраќаен прекршок), ако не платиш во рок од 8 дена, МВР поднесува барање за поведување на прекршочна постапка до суд. Не шкоди уште во фаза на Платен налог да поднесеш приговор, иако не е изречно предвидено во законот, по истиот би требало да решава Комисијата за одлучување по прекршоци.Целта ми е да разберам како точно изгледа постапката во практика и кои чекори ги минуваат граѓаните. Благодарам однапред на сите што ќе споделат корисни информации.