Многу одговори лежат „мед и млеко“ – никаде не е. Овој народ од балканските подрачја не разликува нешто пеџалба и живеење, таму горе-доле сите сакаат пари да направат и пак да се вратат да си олеснат тука, бидејќи тука ништо не е лесно (ова го зборувам посебно). Тие кои пресекуваат да останат и да не се вратат, или пак во 10 години еднаш, тоа е друго.
Но едно нешто луѓе не разграничуваат: дали јас сум во Германија или било каде надвор од Македонија, работам, па сакам со кешот да си се вратам во Македонија и да го трошам таму, или да останам во Травемунде да работам за сигурни 19 еура од сат пошто во македонија ако се вратам кромерт и обична работа од 400 евра не ми гине или Кога ќе начукам 73/74 години, нека ме затрупаат во Македонија – и тоа е тоа. Менталниот склоп и визијата се различни, перцепцијата за живот и усталување на човечки живот и интегрирање во животната средина зависи од многу фактор.По тие јаки земји надвор од балканот на некој начин обичниот човек тоа го има како тука што го има некој доктор или адвокат на позиција.Ни во сон 19 евра сатнина во мкд обичен работник нема да има во Германија тоа е почетно.Така да многу многу одговори лежат во разни облици.Господ нека даде здравје на сите и луѓето што побргу да заминат да видат јас секогаш за тоа отиди види да не се јадеш утре за гз ехх кога можев, отиди види оди не оди.Животот пребзо поминува нестварно брзо.