Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2225282 пати)

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 582
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #17910 на: 29 Мај 2025, 12:26:35 pm »
samo nemoj zlatna da klajsh vo nea.
i plastiki ne e preporaclivo. 5-6 guppi moze kje sobere vo nea. Ili Strawberry Rasbora (Boraras naevus)
Една златна ама девојчето што работи таму ми кажа на 2 дена вода менување

Најтешко и најкомплицирано, плус и нехумано чување на риби е во кугла без ништо.
Ако веќе сакаш да чуваш во кугла (или поголем), набави си вакво нешто https://petshopdelfin.mk/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4/%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%83%d0%bc-%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%ba%d0%b0-tetra-duo-waterfall-globe-white-edition/

Златни секако не му е местото за таму. Ако земиш кугла или некое помало, ама секако со опрема, ќе си земиш некоја гупа, некое ракче и слично.... вода ќе менуваш 20-30% неделно, пумпа ќе чистиш по потреба (незнам на куглата, можеби еднаш месечно...).... и колку толку ќе им направиш услови за живот како што треба...

Само кугла немој, тоа е измачување и за тебе и за нив...

Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10540
« Одговори #17911 на: 29 Мај 2025, 12:38:17 pm »
дур сме на муабетов, д ане шитка некој ракчиња ?

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 662
  • The best or nothing.
« Одговори #17912 на: 29 Мај 2025, 13:19:46 pm »
Такво нешто на битпазар.

земав арко.

Да се самоцитирам, чисто да не се зезне некој друг.
Канта сапун, со генерички мирис на лимон. Буквално мириса како средство за стакло.
Златно наше Македонско, Домино или Хабана.
« Последно менување: 31 Мај 2025, 14:33:01 pm nikola98 »

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2641
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #17913 на: 29 Мај 2025, 13:22:53 pm »
Такво нешто на битпазар.

Не најдов на битпазар, ама најдов на зелен пазар. Ги има двата вида на турски сапун, ама земав арко. 90 денари кошта сапунче, и ќе тера 6 месеци.
Следно здравје, прорасо, ама најблиску го има во Србија.
076 381 776 EVRO STIL TREJD
Го имаат сапунот

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #17914 на: 29 Мај 2025, 13:26:17 pm »
samo nemoj zlatna da klajsh vo nea.
i plastiki ne e preporaclivo. 5-6 guppi moze kje sobere vo nea. Ili Strawberry Rasbora (Boraras naevus)
Една златна ама девојчето што работи таму ми кажа на 2 дена вода менување

Најтешко и најкомплицирано, плус и нехумано чување на риби е во кугла без ништо.
Ако веќе сакаш да чуваш во кугла (или поголем), набави си вакво нешто https://petshopdelfin.mk/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4/%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%83%d0%bc-%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%ba%d0%b0-tetra-duo-waterfall-globe-white-edition/

Златни секако не му е местото за таму. Ако земиш кугла или некое помало, ама секако со опрема, ќе си земиш некоја гупа, некое ракче и слично.... вода ќе менуваш 20-30% неделно, пумпа ќе чистиш по потреба (незнам на куглата, можеби еднаш месечно...).... и колку толку ќе им направиш услови за живот како што треба...

Само кугла немој, тоа е измачување и за тебе и за нив...

Размислувам да посетам стаклорезец и да нарачам стаклена кугла-аквариум со капацитет од околу 12 литри фактички поголема. Ми се допаѓа тој стил, а би чувал најмногу 2-3 рипки, чисто од љубов. Немам простор во станот за поголем аквариум, а и поголем би значел повеќе обврски со сета дополнителна опрема и одржување што оди со него

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
« Одговори #17915 на: 29 Мај 2025, 14:14:55 pm »
@Jimny незнам дали имаш кај нас да ти направи некој кугла по димензија...
Еве нешто готово (полукугла) од 30л со комплетна опрема.

https://petshopdelfin.mk/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4/%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%83%d0%bc-tetra-aquaart-led-explorer-line-aquarium-set-30l-%d0%b1%d0%b5%d0%bb/

Јас лично не ги сакам со заоблено стакло, вака на слика изгледа добро, ама заради заобленоста обично го искривува погледот внатре...

П.С. Погрешно мислење е дека поголем аквариум сака повеќе одржување. Напротив, во поголем аквариум се формира подобар биосистем и е во главно самоодржлив.
Еве го мојот, 400л, под телевизор место комода, канистерот (под него) не е чистен 2+ години. Цевки, кабли во ѕид. Повеќе од доволно е еднаш на 2 недели само 20-30% вода (директ од бојлер му ја носам со црево со додавање на дехлоризатор), средување трева што лета, забришување стакло, перење на сунгер од предфилтер.... се на се околу 1 час време на секој 2 недели. Многу помалку време треба за одржување на 400л аквариум од кугла од 4л вода без опрема :)

Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #17916 на: 29 Мај 2025, 14:35:21 pm »
Многу убав аквариум, честитки! 400 литри под телевизор звучи стварно моќно – и изгледа и практично. Баш ми се допаѓа идејата со скриени кабли и цевки, чист минимализам! 👌

Мене ми беше поентата да имам нешто минимално во домот со неколку рипчиња – чисто ради душа. Куглата ми изгледаше како најприфатлива опција, ама изгледа и лоша.

Убаво што сподели уште еднаш прекрасно изгледа!

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10540
« Одговори #17917 на: 29 Мај 2025, 15:35:15 pm »
bashka vodata od akvarium e top za cvekjinja :D

Ubav akvarium! :)

Naj verojatno so hranliva podloga uhste po lesen kje bide za odrzuvanje, ama kje ima pokje terevi, pokje nered pomalce ribite kje idat do izraz... i ova si imat eden kup tehniki, pa svetlo pa co2 po potreba pa filter nadovresn, vnatresen, podopad....
ali site sme se zenale so kugla, nemaj gajle, ne si ni prv ni posleden :) ko bajagi polesen a ustvari e potezok za odrzuvanje
sakas nekoa kniga online ?
ovaa bi trebalo da e ultimate za akvarium shto nema da imas potreba da go cepkas 20+ godini. ali ne e bahs taka ednostavno :) 

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #17918 на: 01 Јуни 2025, 18:07:47 pm »
☀️

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20168
« Одговори #17919 на: 02 Јуни 2025, 21:11:26 pm »
.
« Последно менување: 03 Јуни 2025, 14:59:31 pm DarthJe5us »

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1059
« Одговори #17920 на: 02 Јуни 2025, 22:29:08 pm »
дур сме на муабетов, д ане шитка некој ракчиња ?

Имам ја црвени ако не си нашол.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 214
    • MVP Ring
« Одговори #17921 на: 03 Јуни 2025, 11:08:09 am »
Многу убав аквариум, честитки! 400 литри под телевизор звучи стварно моќно – и изгледа и практично. Баш ми се допаѓа идејата со скриени кабли и цевки, чист минимализам!

Мене ми беше поентата да имам нешто минимално во домот со неколку рипчиња – чисто ради душа. Куглата ми изгледаше како најприфатлива опција, ама изгледа и лоша.

И јас почнав со кугла и две златни рипки. Уште кога дојдов дома сфатив дека ме заеба таа во пет шопот. Една умре после две недели, а другата после месец дена.

Златна рипка не се чува во кугла, а во глобала и никоја риба не се чува во кугла.

Имаш мали аквариуми од 20 до 40 литри со заоблени рабови. Не заземаат многу место, а можеш да чуваш бета во нив, неонки и слично. Филтрација е задолжителна, а не е лошо да имаш и греач.

Сега направив мал аквариум од 40л со помош на чат гпт. Ми помогна со избор на субстрат, растенија риби... Има два месеца аквариумот и супер се држи, поради малиот волумен менувам 15-20% вода еднаш неделно.

Ако си сериозен во намерата да чуваш рипки а не знаеш ништо околу тоа, многу ке ти помогне.

ПС. Ако продава некој ракчиња во Охрид или Струга нека ми пише.

Sent from my A001LG using Tapatalk

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #17922 на: 03 Јуни 2025, 15:10:15 pm »
Многу убав аквариум, честитки! 400 литри под телевизор звучи стварно моќно – и изгледа и практично. Баш ми се допаѓа идејата со скриени кабли и цевки, чист минимализам!

И јас почнав со кугла и две златни рипки. Уште кога дојдов дома сфатив дека ме заеба таа во пет шопот. Една умре после две недели, а другата после месец дена.

Златна рипка не се чува во кугла, а во глобала и никоја риба не се чува во кугла.

Имаш мали аквариуми од 20 до 40 литри со заоблени рабови. Не заземаат многу место, а можеш да чуваш бета во нив, неонки и слично. Филтрација е задолжителна, а не е лошо да имаш и греач.

Сега направив мал аквариум од 40л со помош на чат гпт. Ми помогна со избор на субстрат, растенија риби... Има два месеца аквариумот и супер се држи, поради малиот волумен менувам 15-20% вода еднаш неделно.

Ако си сериозен во намерата да чуваш рипки а не знаеш ништо околу тоа, многу ке ти помогне.

ПС. Ако продава некој ракчиња во Охрид или Струга нека ми пише.

Sent from my A001LG using Tapatalk

Можеш слободно да споделиш фотографија од аквариумот ако сакаш. И јас размислував во таа насока, со сличен тип на аквариум  ова со куглата отпаѓа. Фер и коректно беше девојчето од пет-шоп што го предложи Марјанот и ми кажа дека треба често да се менува вода не е само да купам. Имам само едно прашање – дали навистина е можно водата да се менува само еднаш месечно? Звучи малку глупаво, ама сакам да бидам сигурен

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7442
« Одговори #17923 на: 03 Јуни 2025, 15:30:30 pm »
Има некој оставано автомобил со наши таблички на паркингот на аеродромот во Солун на подолг период, 10+ дена? Проблеми нешто?

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
« Одговори #17924 на: 03 Јуни 2025, 15:37:26 pm »
@Tommy минатиот месец, 6 дена, освен извалкана од дожд, немаше никаков друг проблем.
Мој совет, не ја оставај на почеток, каде што сите поминуваат за излез/влез, туку малку повнатре... тесна е патеката низ паркингот, да не ти ја закачи некој при разминување...