Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2369187 пати)

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #9465 на: 25 Септември 2020, 20:06:13 pm »
Симо Алфа вози, што и да стави, не функционира ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9466 на: 25 Септември 2020, 20:08:00 pm »
Кога ќе го напрскаш на стакло, одма мрзне и видливоста е бетер него да не си прснал.

На Макпетрол тоа гомното мрзне така и башка остава матна флека на стаклото и по шасијата, Глазер не мрзне никогаш. Сеа ти пошто егеец го мешаш со вода да ти испадни појќе, па ти мрзнИ :P

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #9467 на: 25 Септември 2020, 20:24:56 pm »
Кога ќе го напрскаш на стакло, одма мрзне и видливоста е бетер него да не си прснал.

На Макпетрол тоа гомното мрзне така и башка остава матна флека на стаклото и по шасијата, Глазер не мрзне никогаш. Сеа ти пошто егеец го мешаш со вода да ти испадни појќе, па ти мрзнИ :P
Тетоец сум јас, егејците се трошаџии ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #9468 на: 25 Септември 2020, 20:33:23 pm »
ne tuku stavajte sami mirudii, se razjaduva guma/keder, bledee plastika od detergenti i alkohol  :)

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #9469 на: 25 Септември 2020, 20:37:54 pm »
Симо де ѕирни инбох 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #9470 на: 25 Септември 2020, 21:24:43 pm »
Едно прашање луѓе :

Дали веднаш мора да се царини возило штом се одјават странските таблици ? доколку не, дали знае некој колку изнесува тој временски рок ?
И доколку се прекрши тој рок, дали некој знае што е следно, парична казна или пак одземање на возилото или што и да е ?
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9471 на: 25 Септември 2020, 21:52:06 pm »
Во право е Симо, и мене ми "мрзни" ама на шофершајбна, посебно да речиме на сабајле ако го изгребам мразот и сакам да пуштам од течноста да го светнам стаклото ама се прави полошо, пак треба да стружам. Изгледа испарува одма алкохолот.
Битно да не мрзни вканали, казанче.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #9472 на: 25 Септември 2020, 22:07:57 pm »
И јас би го потврдил моментот. Мислев дека е нормално да откако ќе прсне поминам со бришач и замрцне се пак ама ете, до средството било.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #9473 на: 25 Септември 2020, 22:26:26 pm »

Тетоец сум јас, егејците се трошаџии ;D

Кирил Пејчиновиќ е бугарин!
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #9474 на: 26 Септември 2020, 09:31:59 am »
Едно прашање луѓе :

Дали веднаш мора да се царини возило штом се одјават странските таблици ? доколку не, дали знае некој колку изнесува тој временски рок ?
И доколку се прекрши тој рок, дали некој знае што е следно, парична казна или пак одземање на возилото или што и да е ?

Зависи какви таблици.
На цол таблици, имаш 24 часа да се јавиш на царински терминал после поминување на граница/царина на влез на територијата на Македонија. Ако не го испочитуваш рокот, правиш царински прекршок.

Ако возилото е со регуларни таблици, ги одјавиш и ти ја пратат одјавената сообраќајна назад, сам одлучуваш кога и како да го носиш на царина (дури и дали да го цариниш или не). Во тој случај мораш да го чуваш во гаража/приватен имот и не смееш да го возиш. Носење на царински терминал само со шлеп служба. Меѓудругото изнесување на регистерски таблички преку граничен премин без царинска декларација/завршена работа на царина исто се смета за царински прекршок и може да ти лепнат некоја мандатна казна. Ама во тој случај не си обврзан  со време. НО, така можеш само со изјава, ама без ЕУР1 да си ја цариниш колата.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #9475 на: 26 Септември 2020, 16:29:10 pm »
Едно прашање луѓе :

Зависи какви таблици.
На цол таблици, имаш 24 часа да се јавиш на царински терминал после поминување на граница/царина на влез на територијата на Македонија. Ако не го испочитуваш рокот, правиш царински прекршок.

Ако возилото е со регуларни таблици, ги одјавиш и ти ја пратат одјавената сообраќајна назад, сам одлучуваш кога и како да го носиш на царина (дури и дали да го цариниш или не). Во тој случај мораш да го чуваш во гаража/приватен имот и не смееш да го возиш. Носење на царински терминал само со шлеп служба. Меѓудругото изнесување на регистерски таблички преку граничен премин без царинска декларација/завршена работа на царина исто се смета за царински прекршок и може да ти лепнат некоја мандатна казна. Ама во тој случај не си обврзан  со време. НО, така можеш само со изјава, ама без ЕУР1 да си ја цариниш колата.

Колата се возела на швајцарски табли тука у Мк. Газдава ги одјавува таблиците од непознати причини и ги праќа у Швајцарија по пошта БЕЗ да отпочне постапка за царинење тука у МК.
Колку што успеав да најдам и да прочитам, тоа е царински прекршок.
Е сеа уште не успеав да дознаам колку би чинела таа казна, и најглавно што ме интересира е - дали после овој прекршок, колата би можела да се царини и да се регистрира на МК табли (нормално од кога ќе се подмири паричната казна) ?

Исто така, болдираното од твојот цитат, би можел ли да ми го објасниш малце подобро ? каква изјава е потребна ?
Зашто без ЕУР1 ? тоа не можеше кај нас да се извади - пример во порше мк бидејќи конкретно станува збор за VW ?
« Последно менување: 26 Септември 2020, 16:35:13 pm Bokica »
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #9476 на: 26 Септември 2020, 18:48:21 pm »
Па тоа со таблиците е казна ако те фатат додека ги изнесуваш. Ако не те фатат, никому ништо.

Сега во твојот случај јас што би направил. Јас би ја качил на платформа и ќе ја изнесам од МК (на Табановце од СК е најблиску). Па налево круг и директно со сообраќајната на терминал, увозна декларација од шпедиција, изјава за вредност/купопродажен договор и правец на терминал на царинење. Да биде иста процедурата како со цол таблици и немаш да имаш никаков проблем.

Ако ја однесеш директно на терминал на царинење ќе ти бараат печат на пасош кога имаш влезено со колата на МК територија како дел од документите за царинење. Тогаш може да си играат курташак со тебе, па да мораш да подмачкаш некој или да повикаш пријател, или гореспоменатата казна накалемена со други казни/глупости.

Не мешај ЕУР.1 и COC сертификат. Едното е за повластено царинење на стока која потекнува од ЕУ, другото е хомологација на самата кола. Конкретно за потекло на самата кола имаше некоја гранична сума од неколку илјади евра (4-5) до кои може да поминеш само со изјава дека колата потекнува од ЕУ. За стока со поголема вредност од таа, мораш да извадиш ЕУР.1 за преференцијално царинење на стока која потекнува од ЕУ.

Најдобро е да си прашаш во шпедиција за ова, оти ти го зборувам од сопствено искуство од пред 5-6 години. Можеби се има променето нешто во целата процедура.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #9477 на: 27 Септември 2020, 15:53:57 pm »
Некој да ми каже што прави болидот на Иџе кај мене пред куќа во Прилеп  ;D ?

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #9478 на: 27 Септември 2020, 15:55:10 pm »
Расипал се,ќе го оправат у Прилеп.ебаго 😁

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8890
  • Малерозен дрводарец