Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 3026848 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45192
  • Il Moderatore
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #7425 на: 01 Ноември 2019, 21:30:49 pm »
За секоја извршена услуга ќе издаваат фактура според износи што ги има во спецификациите во прилог на договорот. Таму е предвидено секоја интервенција колку пари би коштала.

Не е дека министерството плаќа милион ипол однапред за Аутомакедонија да им смени три пати уље и две гуми.
Па не е и дека не :)

Ја како што пресметав (у 1 минута), преку 1000е за една кола годишно. За коли што ќе бидат купени во таа тековна година - не верувам дека било што кошта, освен ако министерството не е такси претпријатие.

Фактури по сервиси... знаеме како иде тоа... ;)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #7426 на: 01 Ноември 2019, 21:36:30 pm »
Некако деновиве почна да ми се мота у глава да земам некоја тенеќија од Германија и да ја донесам нормално со цол табли до МК,но има ли шанси да ја пријавам само на шпедиција во МК а да не плаќам царина,да си биде колата на цол табли,ако се најде купувач тој да ја царине,некако не ми се патува со автобус 45 часа 😁

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #7427 на: 01 Ноември 2019, 21:41:21 pm »
Некако деновиве почна да ми се мота у глава да земам некоја тенеќија од Германија и да ја донесам нормално со цол табли до МК,но има ли шанси да ја пријавам само на шпедиција во МК а да не плаќам царина,да си биде колата на цол табли,ако се најде купувач тој да ја царине,некако не ми се патува со автобус 45 часа 😁

Со цол табли имаш 24 часа да се јавиш на царина или да ја напуштиш територијата на Македонија. Со регуларни таблици можеш да го правиш тоа.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #7428 на: 01 Ноември 2019, 21:44:13 pm »

Со цол табли имаш 24 часа да се јавиш на царина или да ја напуштиш територијата на Македонија. Со регуларни таблици можеш да го правиш тоа.
Значи ништо од бизнисо,данке Луки 😊

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1938
« Одговори #7429 на: 01 Ноември 2019, 21:45:41 pm »

Фати евтин лет и готово.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #7430 на: 01 Ноември 2019, 21:49:26 pm »
За секоја извршена услуга ќе издаваат фактура според износи што ги има во спецификациите во прилог на договорот. Таму е предвидено секоја интервенција колку пари би коштала.

Не е дека министерството плаќа милион ипол однапред за Аутомакедонија да им смени три пати уље и две гуми.
Па не е и дека не :)

Ја како што пресметав (у 1 минута), преку 1000е за една кола годишно. За коли што ќе бидат купени во таа тековна година - не верувам дека било што кошта, освен ако министерството не е такси претпријатие.

Фактури по сервиси... знаеме како иде тоа... ;)

Не мора да се нови колите што ќе ги купат, може да земат некоја од запленетите, може да земат од друго министерство итн.

А не е така едноставно ова дека 1.500.000 денари во секој случај ќе ги земат, туку договорот е склучен на толку и е со важност од една година и може да биде максимум толку пари. За секоја услуга однапред се утврдени цените, на деловите имаат маржа макс 15%, цените за работна рака се исто така утврдени. Фала богу дека некаде нешто ситно ќе додадат, ама тука се работи за целосно одржување на возила. Од редовен сервис, до вонредни поправки, менување и набавка на летни и зимски гуми, како и лимариски поправки.

Грубо за 17 коли, од кои дел се скапи скапаници, дел се понови и сите се службени, ништо чудно да имаш еден куп непланирани трошоци вон редовен сервис и промена на гуми :)

И на крај, секако државен тендер, мора нешто и да се подели.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #7431 на: 01 Ноември 2019, 22:02:58 pm »
Го викале Попусто, зато шо многу бил упорен ама џабе се трудел

:-\
Министерство за транс, поп и виски.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7432 на: 01 Ноември 2019, 22:04:32 pm »
Аутомакедонија уште пред 20 години поправа и сервисира владини возила. Барем јас за толку знам, а сигурно и од поодамна. Не се „од вчера“ у бизнисов, не е дека јако ќе го испотат газот за тие миљон ипол. ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #7433 на: 01 Ноември 2019, 22:36:49 pm »
Таман работа
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #7434 на: 04 Ноември 2019, 00:02:44 am »
Дали стварно се укинати казнените поени? Ако се, дали треба да носам возачка книшка?
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7435 на: 04 Ноември 2019, 07:55:01 am »
Немам проверено ама тоа тешко, свршивме работа пари ако почниме да даваме за се.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7436 на: 04 Ноември 2019, 11:37:04 am »
Сеа пред избори ќе ги простат сите прекршоци..

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #7437 на: 04 Ноември 2019, 12:34:56 pm »
Сеа пред избори ќе ги простат сите прекршоци..

Добра идеја. Куоре за министер! :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • French diamond
« Одговори #7438 на: 04 Ноември 2019, 13:00:56 pm »
Дали стварно се укинати казнените поени? Ако се, дали треба да носам возачка книшка?

И јас разбрав дека ќе ги укинат казнените поени, со стапувањето на сила на законот со намалените казни.

https://sitel.com.mk/nema-vekje-zamena-na-kazna-za-negativni-poeni-vo-vozachkite-knishki

Педери !

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7439 на: 04 Ноември 2019, 13:24:40 pm »
Уште мислите дека ќе се намалат цените на казните?!
Казната за паркирање пред „лесковац“ за сендвич, ме чинеше 20 казнени поени. Или 0 денари поточно. Сега таква казна би ме чинела 20-тина евра. Не глеам како цената се намалила за мене.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!