Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2777978 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #6720 на: 01 Јули 2019, 19:03:37 pm »
heh

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
« Одговори #6721 на: 01 Јули 2019, 19:49:51 pm »
Се надевам дека се заебаваш, дека после толку муабет колку ќе вратат... ако се заебаваш ок, ако не, еве уште еднаш:

Трошиш 1000 денари (и си земаш фискална). Да речиме си купил нешто за кое ДДВ е 18%, значи ДДВ од 1000 денари е 180 денари. Е сеа ја пријавуваш таа фискална и на крајот на годината од таа фискална (1000 денари) ти враќаат 15% од ДДВ-то, то ест 15% од 180 денари, а тоа е 27 денари, а не 15% од 1000 денари.

You have to excuse my friend Точакот, he is a little slow.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

;D ;D ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #6722 на: 01 Јули 2019, 20:30:04 pm »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #6723 на: 01 Јули 2019, 22:03:38 pm »
e shto malu da ne se 100 evra plus godisno ? taman parkingot kje si go plata

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #6724 на: 01 Јули 2019, 22:26:34 pm »
За неполн ден, забележан е огромен број на скенирани фискални сметки.

Најголемиот број се во Тетово и Гостивар.

(да се пошалиме на сметка на паралелниот универзум)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5385
« Одговори #6725 на: 01 Јули 2019, 22:47:12 pm »
Јас мислам дека сува пара нема да се види... Ќе се најде начин преку друга глупост да се пребијат.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #6726 на: 02 Јули 2019, 07:19:35 am »
I na tie kje ti turat 18% ddv. Kako sakas reci ne poebaa posteno, za sitni pari inspektro da izigravas. I shto erna smetka 10 dusi akk skeniraat?

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6727 на: 02 Јули 2019, 07:30:21 am »
Ќе треба да ги чуваш фискалните за цела година, ако има потреба увид да се направи.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #6728 на: 02 Јули 2019, 09:08:23 am »
I na tie kje ti turat 18% ddv. Kako sakas reci ne poebaa posteno, za sitni pari inspektro da izigravas. I shto erna smetka 10 dusi akk skeniraat?

Многу е едноставна целата таа процедура. Кога десеттиот ја скенира фискалната, во базата, таканаречена „Фискалните го возвраќаат ударот“, почнува да светка едно црвено ламбиче, не скроз црвено, мава и некоја виолетова нијанса. Точно 11 секунди после трепкањето се појавува и звук, да не речам мелодија, инструментална верзија на „What time is it“ од Spin Doctors. Се мобилизираат сите вработени, внимателно одбрани, поминати низ сите штабски филтри што се вели и свикуваат итен состанок.
На состанокот се донесува одлука да се отклучи „Тајната книга“ која е заклучена во трезор. Шифрата на бравата на трезорот е „interneteksplorer1234“ со мали букви, споено. Во неа под реден број 1, со големи букви е напишано „ТЕЛЕФОНИРАЈТЕ МУ НА НЕКОЈ ОД НАШИТЕ, АМА ШТО ИМА ЗАВРШЕНО НАЈМАЛКУ СРЕДНО УГОСТИТЕЛСКО“.
После кратко време настапува забуна, додека се пронајди таква личност, која заради недостаток на кадар е вработена во „Контрола на лерање“ на аеродром. Му титкаат на мобилен, да не го вознемируваат, слујачно да не е зафатен со приземјување на некој авион.
Но затоа што овај е со специфично училиште, има ингеренции и можи слободно да се јави, независно од ситуацијата на аеродром.
Се јавува и прво им вика на сите дека се неспособни и после им го дава бројот од „Техничка поддршка“, а само тој смее да го одобри јавувањето на тој број и постои протокол, прво ѕвониш два пати, се уклучва автомат и стискаш двојка и од таму ти ја пуштаат „Лав из ин ди ер“ затоа што сите оператори се зафатени, и чекаш додека не се расонат од дремката.
Се јавува операторот на кој му паднал бројот 31 кога се броеле кој да одговори. Операторот им кажува дека тука кај нив не покажува никаков проблем, сигурно проблемот е кај нив во базата и ќе прати екипа.
И така поминува денот во исчекување на екипа, но екипата не се појавува.
Следниот ден доаѓа екипа која им кажува дека треба да го побараат Пеце Дигитроно, фриленсер од Логоварди, Битолско, пошто тој го правел софтверот.
Му ѕвонат на Пеце и пеце со насмевка им одговара:

- Дечки, дај бе не драпајте мадиња, кога сензорот ќе забележи огромна тишина подолго од 5 часа, се уклучува ламбичето и музиката за да ве разбуди, случајно ептен да не ги надмините работните часови, казниво е по закон.

Овие насмеано и олеснително му одговараат:

- Абе ние си помисливме дека иста фискална сметка е скенирана по десетти пат.

- Не бе дечки, уживајте, му ставив едно џиџе на софтверот што ептен лесно препознава скенирана фискална, па не можи уште еднаш или поќе пати да се скенира, оти ногу пари за враќање ќе се напраат така, на народов му текнува, има такви здружение ќе оформат за 10 пати скенирање на сметките...

И така, „времето е пари“ и ја пресмета сметката заедно сосе датата.

Цитат
УЈП при креирање на самиот проект обрна посебно внимание да нема манипулации. Не можеме да гарантираме доколку фискалната сметка граѓаните ја предадат или ја остават и не го искористат своето право. Имаше прашања што доколку при издавање на фискалните сметки келнерот претходно ја скенира, начинот на разрешување е исто како да добиете невалидна сметка со повеќе искуцани артикли. Значи треба да се скенира сметката. Доколку видите дека вашата сметка е искористена, треба да побарате сторнирање на сметката и издавање на нова – изјави Ивана Дончевска од УЈП

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3867
« Одговори #6729 на: 02 Јули 2019, 09:08:52 am »
За една година од фискалните ќе остане само хартијата, текстот ќе отиде во заборав :D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #6730 на: 02 Јули 2019, 09:26:55 am »
Се надевам дека се заебаваш, дека после толку муабет колку ќе вратат... ако се заебаваш ок, ако не, еве уште еднаш:

Трошиш 1000 денари (и си земаш фискална). Да речиме си купил нешто за кое ДДВ е 18%, значи ДДВ од 1000 денари е 180 денари 152,5 денари. Е сеа ја пријавуваш таа фискална и на крајот на годината од таа фискална (1000 денари) ти враќаат 15% од ДДВ-то, то ест 15% од 180 денари, а тоа е 27 денари 22,8 денари, а не 15% од 1000 денари.

и така ..

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #6731 на: 02 Јули 2019, 09:29:21 am »
Како израчуна 18% од 1000 152, 5? Епа мајката е генератор на фискалнини да лупиме пари.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #6732 на: 02 Јули 2019, 09:30:27 am »
Така пресметувавме во наше школо проценти.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #6733 на: 02 Јули 2019, 09:31:11 am »
И ти бугарија студираше? :)

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7124
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6734 на: 02 Јули 2019, 10:04:34 am »
Ја зимам 12000 плата, сликам фискални од 100000ден, аутомацки сам себе го убијал.

Sent from my iPhone using Tapatalk