Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 3017528 пати)

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #3960 на: 20 Август 2018, 19:08:06 pm »
Људи, дали може казна да се плати во рок од 8 дена доколку на документот на кој си се потпишал стои дека ќе се впишуваат негативни поени?
Јас сум платил т.с фирма ми платила малку мрчеа ама помина

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3961 на: 20 Август 2018, 19:56:35 pm »
Пред два дена ми се јави еден проблем, на бензин колата тресе кога работи, на волан, на седиште :D Обртаите си се мирни, нема варирање.
На плин нема ништо од тоа, си работи супер. Што би можело да биде?
1. расипана е
2. се навикнала на плин
3. немој да ја мењаш за дизел...
;)

прво се почнува со муабетот каква кола имаш, што мотор, па после прашуваш за можни проблеми... никако да го научите ова... ја сега ке ја упалам куглата кристална од баба ванѓа, да детектирам што кола е па да бараме можни грешки...

од она што би било“стандардно“ кај бензинците, во вакви ситуации, на прво место се дизни бензински почнале да горат на врвовите (една од нив повеќе), на второ место е катализатор, на трето место кнок сензор, на четврто место ламбда сонда.. за останатите 6 опции (за да стигнеме до 10), кога ке дознаам што кола е и мотор, ке ти кажам... ;)

ако имаш опција однеси ја на дијагностика, нека ги исчита сите сензори и нивната исправност, можда твојата кола може и дизни да исчита (на некои коли се читаат, на некои не, да знаев што кола е ке ти кажев), и види што ке ти каже мајсторот. ако е со сензори се во ред, купи адитив за чистење бензински дизни, брцни во бензинот, повози само на бензин некои 100-150 километри и првото возење нека не ти биде под 50-60 километри во едно палење и извозување. би требало да се среди ако е до дизни, но не 100% сигурност т.е. да земеш здраво за готово дека ке го решиш со сигурност...

1. расипана е
2. се навикнала на плин
3. немој да ја мењаш за дизел...
;)

:D :D :D

Daewoo Nubira, 1.6 16v e.

Погоре освен бензинските дизни, што друго е само за бензин? Тие сондите и сензорите не важат и за кога е на плин? На плин работи одлично.

Ај после по обиколница ќе ја свртам на бензин малце, да не се собрало некое ѓубриште.
плинот иако има поголема октанска моќ од бензинот (меѓу 115 и 135 се движи) сепак е послаб на детонација во клип, па кнок сензорите и немаат баш многу “работа“ кога работи на плин... од друга страна, плинскиот компјутер го следи работењето на бензинскиот компјутер преку сигналот пратен на дизните бензински, па ја прилагодува количината на вбризгување плин според нив... но плинскиот уред работи по фиксна мапа, не е изменлива, затоа, покрај смирениот мотор поради типот на детонација од плинот, повторно има дополнително режимско работење, па заради таа причина на плин помирно работи секоја кола...
од истиве овие наредени причини, најчесто и се случува на плин лошо да работи, а на бензин добро (контра од твојов РЕДОК случај), и сите одма на плинар идат, па од таму ги препраќаат на аутомеханичар да проверат до крај... секогаш кога ќе затаи:
-разводна капа
-кабел од свекица
-свекица
-маф или мап сензор
-ламбда сонда
бензинскиот компјутер пали чек енџин (ако детектира ако не не го пали) и влегува во мод на фиксна мапа на работење. е тука доаѓа до “судир на интереси“ кога имаш фиксна мапа за бензин а и фиксна мапа на плин која треба да корегира убризгување, а нема корекција бидејки е фиксна мапата за бензин... во таква ситуација, на бензин е мирна колата на плин работи лошо... и дига потрошња, не ретко и дупло повеќе... да не ги набројувам колку ги имам пријатели до мене што новус, плимонт, макплин и незнам кој уште им е крив што колата лошо им работи на плин, а СВЕСНО несакаат да го прифатат моментот дека има каталошка бројка кога се мењаат свекици, кабли и капа разводна, притоа користејки ја својата ОДОКАТИВНА ОТЦЕНКА дека се добри и не се за мењање...

даеву нубира... 1.6 16 вентилски ако не се лажам тоа е опелов мотор и компјутер... отчитување на дизни, свекици, кабли и капа нема преку дијагностика, кнок сензор, маф сензор и ламда сонда има. јас би ја однел на дијагностика и би ги прежалил тие 300-500 денари за комплетно отчитување и проверка, како и бришење на грешките. додека е на дијагностика, ја палиш пак и ке ти ги покаже за 30 до 60 секунди грешките што се актуелни, па одттука натака би чинел чаре...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7824
  • French diamond
« Одговори #3962 на: 20 Август 2018, 20:41:53 pm »
Мислам дека е малку касно за тоа :

Во саботата правевме италијански по обиколница, возено многу кратко, од Стопански Двор до Орман исклучувањето, счади целата.
Во неделата ја однесов на мајстор, да видиме дали нешто останало од моторот.

Облак бел чад цело време, уљето го снема скоро цело, вода не се изгуби. Мајсторот ќе го отвора моторот да види дали се прави или нов.
Daewoo Nubira 1.6.

На бензин почна немирно да работи, па ајде викам да ја стиснам на бензин по обиколница. Претходно немаше знаци никакви. После тоа имаше :D

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #3963 на: 20 Август 2018, 21:15:57 pm »
По мое карика има сокршено 🤔

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3964 на: 20 Август 2018, 21:49:37 pm »
баххххх... карика скршена или тие мотори се познати по пукање на клиповите, кај што е фиксиран за клипњачата, од горна страна према издувен вентил... така да, нека пише што е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #3965 на: 21 Август 2018, 10:12:45 am »
баххххх... карика скршена или тие мотори се познати по пукање на клиповите, кај што е фиксиран за клипњачата, од горна страна према издувен вентил... така да, нека пише што е...

Денес или утре ќе ја отвори. Колата си работеше, со возење ја донесов до мајсторот, ама чадеше како за прскање против комарци.
Палењето беше тешко, веројатно уље имало измешано внатре и работеше цело време на 2000 обртаи.

Во случај да не се поправа, ми рекоа да сменам мотор. Да не знаете некој да растура? Колку е сигурно менување на мотор и како да знам дека нема да откаже и новиот или дека е многу стоен и сите дихтунзи да пуштат од стоење?

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #3966 на: 21 Август 2018, 11:30:58 am »
Мачка во вреќа скоро секогаш. Сум се заебал неколку пати со стоени здрави мотори. Боље ти е ремонт, пошто ќе имаш гаранција за сработеното.

Можно е да имаш дувнато дихтунг на глава, а тоа фаќа помалце евриќи, така да прво види колкава е бељата па после ќе правиш математика.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #3967 на: 21 Август 2018, 12:30:59 pm »
И моја препорака ти е да си го напраиш твојов, доколку е возможно. Остај ти тоа „не се исплатело, боље на старо“.. Се исплати, и тоа бајаги, освен ако не сакаш два пати да мењаш мотор - еднаш тој старо/новиот, а втор пат да си го вратиш својот - опраен :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #3968 на: 21 Август 2018, 12:43:43 pm »
Људи, дали може казна да се плати во рок од 8 дена доколку на документот на кој си се потпишал стои дека ќе се впишуваат негативни поени?
Јас сум платил т.с фирма ми платила малку мрчеа ама помина

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

na site kazni mi pisuvalo globa ili poeni , taka da si biras...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #3969 на: 21 Август 2018, 13:15:40 pm »
Можи ќе се погоди, али со ремонт си на чисто и немаш ризик. Али комплет ремонт, нели често знаеме само карики да мениме и као ремонт е праена.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3970 на: 21 Август 2018, 16:09:08 pm »
И моја препорака ти е да си го напраиш твојов, доколку е возможно. Остај ти тоа „не се исплатело, боље на старо“.. Се исплати, и тоа бајаги, освен ако не сакаш два пати да мењаш мотор - еднаш тој старо/новиот, а втор пат да си го вратиш својот - опраен :)
Не се сложувам со напишаното... еве зашто:

Има начин како се проверува стар стоен мотор и секако има и ПРОЦЕДУРА која мора да се испочитува пред да се запали тој мотор, само повеќето “мајстори“ не ни слушнале за таа процедура, а и најчесто ке ти кажат АБЕ КАКВА ПРОЦЕДУРА, БУТАЈ КЛУЧ У БРАВА И ПАЛИ... е тоа е катастрофалната и кардинална грешка... моторот е куп железо со милион подвижни делови кои ако останат без масло, ке запечат. си има хемикалии за третирање на такви мотори... си има процес како се употребуваат тие хемикалии, а коштаат едвај 10 евра, за било кој тип на мотор (бензин или дизел)...

Меѓутоа, да нагласиме дека прво и основно, промена на мотор наспроти ремонт на постоечкиот е за 2 до 3 пати по евтино... одтука и терминот НЕ СЕ ИСПЛАТИ ДА РЕМОНТИРАШ... и се согласувам, на возило постаро од 12 години, сварно не се исплати да ремонтираш, туку ке му платиш на мајстор (500 денари во просек) кој што Е мајстор а не дркаџија со гаража, да дојде со тебе и да го провери моторот... секако соодветни гаранции бараш и од продавачот инаку нема договор... истиот тој мајстор ке знае како да го истретира моторот пред да го сврти на клуч и да го запали... како бе мајката мене не ми се десило до сега да земам половен мотор и да не чини? преку 30 ги имам купено во мојов возачки стаж...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #3971 на: 21 Август 2018, 16:22:08 pm »
Полото што сакав да го купам пред она што стварно го купив, имаше сменето мотор, стариот беше зарибан. Го купи, монтира и провери мајстор, го возевме, еден ден ми беше дадено на проба, и супер си идеше, за другиот ден на мајсторот на обиколница да му рикне. Испадна, од што бил стоен од маслото фатило некој талог/кора, се откачил истиот и отишол кај што не треба. Половен мотор се купува од чоек, а пошто денес нема чоеЦи подобро е ремонт. Бар така јас мислам.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3972 на: 21 Август 2018, 16:23:46 pm »
и твојот мајстор не ја испочитувал процедурата за третман пред палење... ;) јбг, десило се...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #3973 на: 21 Август 2018, 16:41:45 pm »
Која е процедурата?

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #3974 на: 21 Август 2018, 17:02:23 pm »
Од таква процедура ко на Онак мене ми стропа мотор здрав гледано по сите можни параметри. Така да стоен мотор без да го отворам и исперам/средам веќе не би ставил во кола. А ако се отвара ондак други трошоци повлекува...