Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2476624 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5161
  • The Spartan General
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #18585 на: 09 Ноември 2025, 13:38:20 pm »
Wait, what? Немам појма што кажуваш дали е така или не е така или штоидае.

Конкретно, јас и n1kola имаме комплетно различни искуство како е да се живее во Германија, културата и свеста на ова општество, ама пак не разбирам што лаже, или преувеличува или нешто крие. Неговата реалност  си е негова реалност. Дали е така или не е, не е ни најмалку битно.

Имав да кажам збор-два за тие вокациски студии, за отварање сопствен бизнис (или да станеш самостоен занаетчија за тие што ги пишуваше карпатскиот), за пресемтката на бруто-нето плата, долгорочно планирање на сопствената финансиска иднина и стабилност, за одењето на печалба на запад. Ама гледајќи ја ситуацијата, ќе си преќутам.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6568
« Одговори #18586 на: 09 Ноември 2025, 13:40:46 pm »
Немам појма што кажуваш дали е така или не е така или штоидае.

Ова е клучно.

Мудра одлука од твоја страна.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7328
  • French diamond
« Одговори #18587 на: 09 Ноември 2025, 14:00:25 pm »
И мене ми е глупо да ме читаат од страна кај што се докажувам со некој што ни го знам, ни сакам да го знам. Ако ми требаат најлони за гумите, да ми трааат едно 10 години, ќе те барам. До тогаш, не ме замарај  :-*

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6568
« Одговори #18588 на: 09 Ноември 2025, 14:01:51 pm »
Важи, муце.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3330
  • Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD
« Одговори #18589 на: 09 Ноември 2025, 14:13:18 pm »
@Luki Junior

Извини вака, со сета должна почит, од кои причини сметаш дека треба да интервенираш?

Чисто онака, пак ќе кажам - со сета должна почит.

@n1kola

Не, не, убo, од почеток.

ИНТЕРВЕНЦИЈА- Луки натегни ги и дваица да им чури... :D
Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8970
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #18590 на: 09 Ноември 2025, 14:24:26 pm »
Ц ц ц ц ц ц...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 873
  • The best or nothing.
« Одговори #18591 на: 09 Ноември 2025, 14:46:45 pm »
Имав да кажам збор-два за тие вокациски студии, за отварање сопствен бизнис (или да станеш самостоен занаетчија за тие што ги пишуваше карпатскиот), за пресемтката на бруто-нето плата, долгорочно планирање на сопствената финансиска иднина и стабилност, за одењето на печалба на запад. Ама гледајќи ја ситуацијата, ќе си преќутам.

Кога ќе ти помине нервозата, би ти бил благодарен ако напишеш нешто на "темите" што ги наброја, поготово за последниот болд.

Тамо зората греит душата
И с’нце светло зајдвит в гората:
Тамо дарбите природна сила
Со с’та роскош ги растурила.

К.М.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6329
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #18592 на: 09 Ноември 2025, 15:10:55 pm »
Печалба без занает нема. Ausbildung е права работа за тој што знае јазик, јас за жал сум реален и немам време за учење, јазикот го учев 6 години (од 6то одделение до втора година средно) и стигнав до B1 ниво, но кога не го зборуваш 5 години ќе заглавиш пак и ќе тапкаш во место. Плата највисока сум зел 1,961€, ќирија плаќам 400€, па пресметајте. На фиксна плата сум договорен (осигуран сум многу подобро од другите возачи кои возат кај други газди, односно осигуран здравствено и пензиски на 180 часа, а не како некој на 100 часа - teilzeit, си добивам платна листа на официјална веб страница DATEV и со платните листи многумина зеле убав кредит или стан, барем тоа е регуларно иако е мала платата, т.е се движи од 1800-1950 нето) и работам без работно време (можам д си одам и за 5 часа, но пакетите што нема да ги доставам денес ќе ги доставам утре, па ќе бидам дупло товарен и затоа не сум вратил пакет), работам од 5:30 (пристигнувам во депот и ја правам турата рачно за тој ден), товарам од 06:00-08:00 и на последна адреса сум во зависност од денот од 13:00-15:00 и од тука имам уште 40 минути до дома. Што повеќе да се каже?

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #18593 на: 09 Ноември 2025, 15:22:23 pm »
Несторче крвав је динар, кога несакаме плакати да лепиме тоа е ке се мачиме...Па некоја друга работа нели работиш плус нешто па и она најстарио занат што да не ако добро плаќат барем добри пензии зимат ѓерманкиве стисни заби ти чуе,Нека чвака без заби ахаха чвакање 50евра додајмани се воланот бутни се у старачки некој дом,белким некоја старка ке фрли нека пара ова она//

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 873
  • The best or nothing.
« Одговори #18594 на: 09 Ноември 2025, 15:23:57 pm »
Срочено во две реченици, Не си задоволен...
Зошто не промениш работа, град, па макар и држава? Зошто не почнеш како помошник сервисер на лифтови, или помошник во одржување во метро или железница (нафрлам работни позиции)

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #18595 на: 09 Ноември 2025, 15:26:52 pm »
Несторче крвав је динар, кога несакаме плакати да лепиме тоа е ке се мачиме...Па некоја друга работа нели работиш плус нешто па и она најстарио занат што да не ако добро плаќат барем добри пензии зимат ѓерманкиве стисни заби ти чуе,Нека чвака без заби ахаха чвакање 50евра додајмани се воланот бутни се у старачки некој дом,белким некоја старка ке фрли нека пара ова она//

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8970
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #18596 на: 09 Ноември 2025, 15:32:44 pm »
Во секое доба од човештвото неразбран бил само тој што пишал нешто саглам во последните 4 страни на форум.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6329
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #18597 на: 09 Ноември 2025, 15:35:18 pm »
Зошто не промениш работа, град, па макар и држава? Зошто не почнеш како помошник сервисер на лифтови, или помошник во одржување во метро или железница (нафрлам работни позиции)

Ќе издржам уште малку, потоа ќе сменам град, а за да сменам работа барем јас не знам некоја подобра работа, дојдов преку другар кој е 5 години тука и го знае перфектно јазикот (живее со Германка), па тој работи уште полоша работа од мене, едноставно такво е местото каде што живеам без некоја индустрија (Fulda фабриката за гуми испушти 3000 души и затвори), во банка земаат околу 2000€ нето, на црно другар вози исто со достава (иста компанија за достава, но под друг газда) и работи дупло од мене (според бројките кои ги кажа на пакети) и зема 2,700€ (работи и во сабота додатно), но како е осигуран не знам и не би се нафатил на такво нешто. Ако сменам работа треба да барам и смештај, а смештај без кауција тешко (ако станот е 500€ ладен, тогаш кауцијата е 1500€ ) и тоа моментално после купување на кола ми е голем и тежок чекор, така што директно би ризикувал во друг град кога ќе дојде време.

Но, друга опција е да се вратам назад и да си тапкам во место без пари, особено каде што живеам нема вработувања и платите се околу 30к денари скоро секаде, а таа плата не ми е доволна ни за гориво. Мала споредба - со максимално штедење во Македонија и со добра работа колата што ја купив тука за 10 месеци, ќе ја купев за 4 години (можеби ни за толку).

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5245
« Одговори #18598 на: 09 Ноември 2025, 16:02:25 pm »

Ќе издржам уште малку, потоа ќе сменам град, а за да сменам работа барем јас не знам некоја подобра работа, дојдов преку другар кој е 5 години тука и го знае перфектно јазикот (живее со Германка), па тој работи уште полоша работа од мене, едноставно такво е местото каде што живеам без некоја индустрија (Fulda фабриката за гуми испушти 3000 души и затвори), во банка земаат околу 2000€ нето, на црно другар вози исто со достава (иста компанија за достава, но под друг газда) и работи дупло од мене (според бројките кои ги кажа на пакети) и зема 2,700€ (работи и во сабота додатно), но како е осигуран не знам и не би се нафатил на такво нешто. Ако сменам работа треба да барам и смештај, а смештај без кауција тешко (ако станот е 500€ ладен, тогаш кауцијата е 1500€ ) и тоа моментално после купување на кола ми е голем и тежок чекор, така што директно би ризикувал во друг град кога ќе дојде време.

Но, друга опција е да се вратам назад и да си тапкам во место без пари, особено каде што живеам нема вработувања и платите се околу 30к денари скоро секаде, а таа плата не ми е доволна ни за гориво. Мала споредба - со максимално штедење во Македонија и со добра работа колата што ја купив тука за 10 месеци, ќе ја купев за 4 години (можеби ни за толку).
Fulda i ne e taka losa. Za evtini kirii treba da bides vo sred nikade. A vo sred nikade nema ni rabota. Glej nabutaj se u nekoj zanat kaj sto so minimum jazik ke guras. Veruvam deka ke ti se otvorat mn vrati so tek na vreme a i so jazikot ke naprednes.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #18599 на: 09 Ноември 2025, 16:10:55 pm »
Гарант ке напредува нема демотивирање, маму му ко да е некој научник па дошол при крај со патет ке се откаже..Несторче нотар,адвокати,доктори и остали не идат Европа..него трошат таму саму украдени пари од нас тука...Па аперол на комо,па у минхен на алинац арена,па у виена со 300 евра плата и паштета што јаде... се ти е јасно фаќај Минхен пробај по клубовите да се запослиш Држ се Минхен подобра социјализација поголеми можности.Држ се!! нема предаје