Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2476624 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14815
  • Пудингот на шоферството
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #18555 на: 08 Ноември 2025, 08:45:18 am »
Аааа епа ок. Верувам тогаш за подобар образовен систем сте таму. До каде си со докторатот?
Јас не дојдов да докторирам,ќе докторира син ми тука.На тема образовен систем,нордистан и образованието таму,апоредено со тоа тука е не споредливо,едно 300г заостанува.Јас дојдов да видам како е и сега за сега е ок.Мене ми е ок.На кој не му е,негова работа.
Инаку и во Мк работев и овде работам.Здрав,прав нема ваљда да чекам од тато и мама.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3099
  • Слобода или смрт
« Одговори #18556 на: 08 Ноември 2025, 08:56:00 am »
Само Полска, Словачка и Унгарија вредат за отселување. За другиве места наместо постепена транзиција подобро директно да се отсели човек во африка или блиски исток без да се мачи со транзицијата едно 30 години за да дојде на исто.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8051
  • Плинаш!!!
« Одговори #18557 на: 08 Ноември 2025, 10:47:37 am »
Само Полска, Словачка и Унгарија вредат за отселување. За другиве места наместо постепена транзиција подобро директно да се отсели човек во африка или блиски исток без да се мачи со транзицијата едно 30 години за да дојде на исто.
И Словачка не е тоа што беше, со санкцииве ја уништија. Сеа се врати еден другар, а 3 години беше таму. Вика од 2000€ плата ни ја намалија на 1350€. А сам со таа плата едвај се преживува а не па да спечалиш.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3099
  • Слобода или смрт
« Одговори #18558 на: 08 Ноември 2025, 11:00:31 am »
Економски сите во европа ќе ги стигне истата судбина, односно веќе ги стига. Но разликата е што едните ќе бидат хомогени средини а другите ќе имаат рак внатре во општеството па ќе треба да се борат со два фронта. Економијата иде нагоре и надоле но кога ќе станеш "мултикултурна" држава назад нема/

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6568
« Одговори #18559 на: 08 Ноември 2025, 11:06:11 am »
Тргнат е воз и кукуруз сегде.

Само што со последиците полесно се справува од домашен терен.

Ако, мали сте, ќе пораснете и вие, ќе си видите сами.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30196
    • CARclub.mk
« Одговори #18560 на: 08 Ноември 2025, 11:18:02 am »
Колку добро, внимателно и прецизно се тера наративот со „Конкретниот Непријател“. Внимателно се учени лекциите од пред 90тина години.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10323
« Одговори #18561 на: 08 Ноември 2025, 14:07:53 pm »
Тојотите немаат дефекти, поготово ако се купени нови од салон ;D ;D ;D

Јас не знам како со 3.000 евра плата да се нема за нова кола ;D

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2258
« Одговори #18562 на: 08 Ноември 2025, 15:02:19 pm »
Поготово на тие одлични лизинг понуди што ги имаат таму.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #18563 на: 08 Ноември 2025, 15:28:01 pm »
Сеа, лизинг.

На лизинг - тука. Таму, зна се - врне евра.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7328
  • French diamond
« Одговори #18564 на: 08 Ноември 2025, 22:50:51 pm »
Стварно не ми е јасно како не можеш да си дозволиш нова кола со 3000 евра плата. Нето.

До пред 2 месеци беа толку, сега зедов да учам и земам 850 нето, ете и то да ти го појаснам. Тука те плаќаат да учиш, гориво, интернат, храна се ти е платено, здравје по 2 години да завршам еднаш 25€/сат...ти толку дневница не земаш. Кисче.
После  нова Киа Сеед ќе земам за по бауштеле да ја акам, секако за друго и не е и најлончиња за гумите нема да заборам  ;D

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 873
  • The best or nothing.
« Одговори #18565 на: 08 Ноември 2025, 23:00:48 pm »
Имењак, ако добро те разбрав. Државата плаќа : храна, гориво, смештај и животни потреби, за ти да, де факто студираш?

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #18566 на: 08 Ноември 2025, 23:10:07 pm »
Имењак, ако добро те разбрав. Државата плаќа : храна, гориво, смештај и животни потреби, за ти да, де факто студираш?

Не е баш студирање, ausbildung се вика ова јас што го правам, наоѓаш фирма која ќе те "финансира" на некој начин и имаш договор со нив, ти даваат некоја колку-толку плата и плаќаат се тоа што кажав додека учиш, значи не е класично студирање, појќе е како изучување занает, после тие 2 или 3 години ако/кога ќе завршиш те земаат како обучен вработен т.е fach kraft.

За студирање на универзитет не те плаќаат, ама не ни плаќаш, без пари е.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 873
  • The best or nothing.
« Одговори #18567 на: 08 Ноември 2025, 23:28:41 pm »

Не е баш студирање, ausbildung се вика ова јас што го правам, наоѓаш фирма која ќе те "финансира" на некој начин и имаш договор со нив, ти даваат некоја колку-толку плата и плаќаат се тоа што кажав додека учиш, значи не е класично студирање, појќе е како изучување занает, после тие 2 или 3 години ако/кога ќе завршиш те земаат како обучен вработен т.е fach kraft.

Паметно.
Верувам дека потпишуваш договор, после учењето, дека мора 3/4 години да работиш кај него?  Сепак не те плаќа за џабе, па да те земе негова конкуренција.
Важи ли ова за електротехничари?  :)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #18568 на: 09 Ноември 2025, 08:17:18 am »

Паметно.
Верувам дека потпишуваш договор, после учењето, дека мора 3/4 години да работиш кај него?  Сепак не те плаќа за џабе, па да те земе негова конкуренција.
Важи ли ова за електротехничари?  :)

До пред некоја година да, сега не важи тоа повеќе, немаш никаква обрска кон нив...сепак државата им враќа до 95% ако успешно завршиш, имаат некое задолжително осигурување кое секоја фирма мора да го плаќа и од него си ги враќаат потоа парите. Така ни беше кажано.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #18569 на: 09 Ноември 2025, 09:16:30 am »
На мајчин јазик или на германски ви е кажано?

Да не испадне лага и ова…