Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Аааа епа ок. Верувам тогаш за подобар образовен систем сте таму. До каде си со докторатот?
Само Полска, Словачка и Унгарија вредат за отселување. За другиве места наместо постепена транзиција подобро директно да се отсели човек во африка или блиски исток без да се мачи со транзицијата едно 30 години за да дојде на исто.
Стварно не ми е јасно како не можеш да си дозволиш нова кола со 3000 евра плата. Нето.
Имењак, ако добро те разбрав. Државата плаќа : храна, гориво, смештај и животни потреби, за ти да, де факто студираш?
Цитат: nikola98 на 08 Ноември 2025, 23:00:48 pmИмењак, ако добро те разбрав. Државата плаќа : храна, гориво, смештај и животни потреби, за ти да, де факто студираш? Не е баш студирање, ausbildung се вика ова јас што го правам, наоѓаш фирма која ќе те "финансира" на некој начин и имаш договор со нив, ти даваат некоја колку-толку плата и плаќаат се тоа што кажав додека учиш, значи не е класично студирање, појќе е како изучување занает, после тие 2 или 3 години ако/кога ќе завршиш те земаат како обучен вработен т.е fach kraft.За студирање на универзитет не те плаќаат, ама не ни плаќаш, без пари е.
Цитат: n1kola на 08 Ноември 2025, 23:10:07 pmЦитат: nikola98 на 08 Ноември 2025, 23:00:48 pmИмењак, ако добро те разбрав. Државата плаќа : храна, гориво, смештај и животни потреби, за ти да, де факто студираш? Не е баш студирање, ausbildung се вика ова јас што го правам, наоѓаш фирма која ќе те "финансира" на некој начин и имаш договор со нив, ти даваат некоја колку-толку плата и плаќаат се тоа што кажав додека учиш, значи не е класично студирање, појќе е како изучување занает, после тие 2 или 3 години ако/кога ќе завршиш те земаат како обучен вработен т.е fach kraft.За студирање на универзитет не те плаќаат, ама не ни плаќаш, без пари е.Паметно. Верувам дека потпишуваш договор, после учењето, дека мора 3/4 години да работиш кај него? Сепак не те плаќа за џабе, па да те земе негова конкуренција.Важи ли ова за електротехничари?