Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 1992793 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #11940 на: 13 Декември 2021, 21:51:40 pm »
Во Де,Полицај е над ВМРО. ;D
Сите луѓе се полиција,а полицијата е Бог и батина.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5142
  • Пиши лаже
« Одговори #11941 на: 13 Декември 2021, 22:16:10 pm »
Некој добар ИТ маркет во Србија? Имаше во Белград еден, ама не ми текнува како го викаа..
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
« Одговори #11942 на: 13 Декември 2021, 22:16:27 pm »
Значи џандариве сегде се закон

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5003
  • The Spartan General
« Одговори #11943 на: 14 Декември 2021, 07:00:48 am »
Значи џандариве сегде се закон

Во Германија царината е таа што ќе те казни затоа што прикриваш федерален данок ако не го плаќаш.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1476
« Одговори #11944 на: 14 Декември 2021, 09:05:39 am »
Gigatron
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13839
« Одговори #11945 на: 14 Декември 2021, 17:59:12 pm »
Во Германија тоа се смета за прикривање данок и е доста сериозен прекршок. Ако си студент, ако си на привремена работа таму, ако си на службен пат, ако си занаетчија можеш да да си ја возиш на таблите од твојата држава. Ако се преселуваш, имаш рок од 6 месеци да си ја увезеш без давачки и да ја ставиш на германски табли.

Со други зборови, ги имаш сите шанси и да возиш на странски таблички и да си ја префрлиш на локални со речиси нула трошоци. И ако на крај пак сакаш да изиграваш мангуп, ќе те казнат..

ПС: Мече многу давачки даваш на државата. 400 евра годишно да давам на државата за да возам дизел, не давам.  ;D

Јас знам за Шведска има доста програмерчиња што колите си ги зеле од тука и сеа ги возат низ Шведска.

Имаше можност да ги увезат кога ги поднесуваа документите ама никој не им кажал од нашите што им посредуваат за таму.

Сеа ги возат така со МК таблици.  Ги застануваат џандари ама им прогледуваат низ прсти - речиси да не ги опоменуваат.

(Пред да прашате дали може кола на МК таблици - да, може... ако се преселуваш Шведска си ја пријавуваш колата. Ако е твоја 6 месеци и/или има над 12000км ако се сеќавам добро не се рачуна како нова - иначе се рачуна за нова и се плаќа данок како за нова кола. Не ме држете за збор треба да пребарам ама отприлика тие се условите. Ама мора да ја пријавите кога треба да се доселите во Шведска. Ако имате кола на други европски таблици (БГ пример) само си вадите Шведски таблици и си плаќате регистрација и нови таблици. )

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7371
« Одговори #11946 на: 14 Декември 2021, 18:06:08 pm »
Пошто темата ти е локната, што се спишмани за само 1 год? или пиши пп. едно време бев загреан за 530 обична ( не караван) од тие со по 183 кс, мислам дека се слични и дека твоето искуство ќе ми е од корист. Фала.

Заминав Шведска, таму живеев после тој период.

Сакаш да кажеш дека се пресели во Шведска, и потоа се врати тука?  ??? ??? ???

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #11947 на: 14 Декември 2021, 18:08:41 pm »
Сакаш да кажеш дека се пресели во Шведска, и потоа се врати тука?  ??? ??? ???

Да де, си имам постојано жителство таму. Сеа за сеа сум тука. Ова со короната искомплицира малку ама ќе видиме како ќе биде :)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #11948 на: 14 Декември 2021, 20:14:24 pm »
@Carpathian Lord куцни еден текст од твоја гледна точка за животот таму, и разликите меѓу мк и шведска. Мислам дека беше во уса, па аустрслиа, па ... Ќе можеш на внуците да им се фалиш, ехее каде се, нема живеено дедо.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
« Одговори #11949 на: 14 Декември 2021, 21:41:17 pm »
Абе какво селeње, со eдна нога веќе сме во ЕУ xD

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5457
« Одговори #11950 на: 15 Декември 2021, 00:00:26 am »
Добро шо е со луѓето низ реклама5... Му се продава ама не му се продава.., иако избегавам да баратам таму, цркна механизмот од задна врата на вујко ми за корса ц, пола не креваат по телефони, со еден од Виница 2 дена се натегаме, не знаел за кој оглас се работи да сум му пуштел слика од огласот на вибер и ќе ми кажел ..аха ок, Пуштам принтскрин го гледа  не враќа ништо.  Другиот ден ѕвонам пак ќе проверел ја имал, го нема, пак пишам го потсеќам на вибер пак ништо...   Најдов друг, топ цела кола,пресен оглас,плус Од Битола.... 4 дена му звонам со ред за бравата, да одел да види дали работи ќе звонел..Не звона, пак го барам, ќе одел сеа да вади дизни од колата ќе ја извадел ќе ми кажел цена.. пак го нема. И уште два пати ме одебва слично... Ќе одам сам ќе ја извадам, по сликите од огласот познав кај е остаена ебате сељакот....

Пропратно дури скролав бидејќи иам ќеф на стари машинки за риболов приметив една во Битола постирана, гледам по google цените за new old stock комплет во паковање 20/30$, оваа користена, ај си велам ќе фрлам 1000/1200 денари за ќефот да ми помини...

Ѕвонам ми лупа 4500 денари цена за користена машинка од пред 50 години, а освен будала како мене друг не ни опулва такви работи тука :D

И едното ќе ги ги порачам од низ светот, нека му скапат огласите овде.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8587
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #11951 на: 15 Декември 2021, 00:06:08 am »
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5142
  • Пиши лаже
« Одговори #11952 на: 15 Декември 2021, 01:04:18 am »
Седи не ја задевај за реклама... Еднаш ѕвонам вика продаден е, од друг број вика фиксна цена, трет број не се јавуе...

Инаку, кога сме веќе кај поштеноста... И јас сакам да си купам графичка по msrp цена, ама мало морген.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8587
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #11953 на: 15 Декември 2021, 01:10:39 am »
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #11954 на: 15 Декември 2021, 09:48:42 am »
@Carpathian Lord куцни еден текст од твоја гледна точка за животот таму, и разликите меѓу мк и шведска. Мислам дека беше во уса, па аустрслиа, па ... Ќе можеш на внуците да им се фалиш, ехее каде се, нема живеено дедо.

Кратко и јасно.

Шведска е најубавата земја за живеење во светот, во секоја смисла на зборот.  Едино здравството и измајнувањето на станови им се зафркнати тро, ама во се друго се ОДЛИЧНИ.
Се она што кај нас не чини - таму е средено и е донесено до перфекција.

Она што ве интересира во кратки црти.

Просечна плата отприлика е 2000-2500 евра нето (збораме за обични работни позиции)
Трошоци:
- државен стан ќирија (трајно користење) околу 700-800 евра месечно за поголем стан во Малме. По екслузивните населби околу 900. Изнајмување преку агенција или па втора рака од 1000 до 1500 евра за поголем стан во Малме. Гетеборг од 1200-1800, Стокхолм - сигурно 1700+.
- сметки - мене ми беа сметките во ќиријата кај што бев, ама мислам дека повеќе од 100-200 евра месечно нема шанси. Топла вода е централна, греење централно, струја трошите само за фрижидер, телевизор и шпорет.
- Трошоци за продавница: Јас викав 30% максимум поскапо од наше Веро. Можеш да одиш и да прошеташ и да си речиш „Абе овде е исто како кај нас“. Зборам за маркет како Лидл - што е сосема ОК. Имаш и ICA е таму е нешто поскапо, ама па имаш многу голем избор на работи.
- Здравство: Бесплатно т.е имаш cap за преглед и лекарства од 200 евра. Што значи ако си преминал над 200 евра годишно, после секој лек и лечење е покриен од државата. Пример јас правев крвна слика, урина, преглед кај доктор во Capio Cityklinken и ме кошташе 25 евра. Оди во Систина да видиш колку ќе те кошта :)
Имаат проблем со здравството. Се е државно и дур да закажиш за преглед или операција дамбетер е од кај нас.
Многу наши фаќаат авион и доѓаат во Систина за операции, пораѓај ...
Многу се хард кор и за настинки и сл. За се ти препишуваат парацетамол или аналгетик.
Токму заради то губеа избори и почна да им се јавува тро корупција со арапските доктори што им дојдоа :)
- Образование: Одлично, бесплатно комплет. Дури докторатот им е со вработување. Да учиш докторат се вработуваш. Факултетите им се бесплатни за државјани и ЕУ државјани. Лунд да речеме е еден од најдобрите во светот.
Градинки  - бесплатни т.е имате детски додаток 100 евра - а толку кошта градинка месечно.

Има многу други бенефити, како синдикат во приватно, А-каса - земате плата ако останете без работа,  банкарски кредити со 0.5%-1% камата ....

- Коли кои се возат (знам дека ве интересира): Се вози се и сешто. Од Голф 4 до најново Волво (најчесто ова). Во глобала никој не се курчи со јака кола, освен Арапите и Балканците.
RS6, M3, M5 само некој ќебап вози или ќе слушниш некоја босанска внатре да ечи :) Швеѓаните (поимотните) си возат Volvo V70, XC40 , XC60, XC90 - се разбираа со фул опрема најчесто.

- Rule of thumb: 90% од луѓето гледаат месечна рата за кола да им е 300-400 евра. За стан/куќа околу 1200-1300 (збораме за кредит да си купите).

Повисоки плати од 3000 евра тешко дека ќе најдете, после тоа данокот се зголемува итн. Претежно Швеѓаните повеќе земаат такви плати ама и дебел данок плаќаат.

Ние (имигрантите) земаме најмногу 3000 во Малме, 3200 Гетеборг - некој инженер, фармацевт да си. Две плати 6000 евра - си на коњ и можеш буквално да си приуштиш супер живот.

Со 4000 евра ќе можеш нормален живот, ама па со 6000 и убава кола и убав стан.