Автор Тема: Столарија ПВЦ/ДРВЕНА?Алуминиум  (Прочитано 37333 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Столарија ПВЦ/ДРВЕНА?Алуминиум
« Одговори #135 на: 24 Октомври 2023, 15:27:35 pm »
Лесна мислам дека имаа понуда

Отсутен supernal

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #136 на: 25 Октомври 2023, 00:40:33 am »
Мислев на конкретни модели на прозори. Во Лесна моментално од Velux ја имаат само standard серијата со двојно стакло, а за standard+ можело да се чека и 3 месеци, време кое го немам. Истите прозори ги има и во Mega, со тоа што не сум се јавил дали ја имаат на залиха оваа подобрата серија. Моментот тука е што standard серијата ја има и во Baucentar и прозорите се доста поефтини (7500 ден.), пишува дека се на попуст а колку е веродостојно тоа инфо, не знам. Сакам да земам што е можно подобар.

Гледам и некој од Tondach, поточно EnergyPlus, но моментално најдобро понудено од технички спецификации имам OptiLight TLP U4 PVC, обложен со алуминиум, тројно стакло.

Ако има некој искуство околу ова, нека сподели :)

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 627
  • Сузуки Витариче
« Одговори #137 на: 25 Октомври 2023, 06:47:33 am »
Мислев на конкретни модели на прозори. Во Лесна моментално од Velux ја имаат само standard серијата со двојно стакло, а за standard+ можело да се чека и 3 месеци, време кое го немам. Истите прозори ги има и во Mega, со тоа што не сум се јавил дали ја имаат на залиха оваа подобрата серија. Моментот тука е што standard серијата ја има и во Baucentar и прозорите се доста поефтини (7500 ден.), пишува дека се на попуст а колку е веродостојно тоа инфо, не знам. Сакам да земам што е можно подобар.

Гледам и некој од Tondach, поточно EnergyPlus, но моментално најдобро понудено од технички спецификации имам OptiLight TLP U4 PVC, обложен со алуминиум, тројно стакло.

Ако има некој искуство околу ова, нека сподели :)

Кај прозорите 30% ти е модел/профил и 70% местењето.
Фокусирај се повеќе на тоа кој и како ќе ги намести.
Потпис.

Отсутен supernal

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #138 на: 25 Октомври 2023, 09:58:18 am »
Кај прозорите 30% ти е модел/профил и 70% местењето.
Фокусирај се повеќе на тоа кој и како ќе ги намести.

Јасно, затоа прашав и за монтажа.

Отсутен damjanku

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #139 на: 25 Октомври 2023, 21:17:41 pm »
^Се распрашав за во Мега, од тоа набрзинка што ми кажаа би требало да имаш 10 години гаранција на прозорот и има шанси сите модели да не се објавени на сајтот а и поголем дел се наоѓаат во Куманово, и за монтажа имаат одредени луѓе со кои соработуваат и ги препорачуваат има шанси монтажата да е поврзана со гаранцијата. Најубаво тркни во салон па ке си видиш комплетна понуда и услови што ги нудат, ако ти треба некои подетални информации слободно пиши ми пп.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #140 на: 02 Ноември 2023, 23:05:20 pm »
Има во Скопје некој што се занимава со поправка/производство на најобични прозори со железни рамки како од пред 40 години?

Не, не се заебавам.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #141 на: 10 Јуни 2025, 22:50:21 pm »
Треба да менувам прозори на спрат од куќа. Добив  понуди за  ПВЦ профили и сега ми е малку чудно околу цените за Рехау и Саламандер. Имат иста цена со Trokal, wintech i spectrum со некоја минимална разлика. Овие вториве изгледа добра маржа ставаат...
Два двокрилни, еден еднокрилен и едно мало за купатило
Salamander 6 комори со Сигениа оков 4 сезони стакло 1350€
 комплет со Алуминиум ролетни

Rehau euro 70 Сигениа оков 1500€

Trokal 1350€
Wintech i Spectrum 1350€
A Schuco 1900€! (Малку претерано ми делува ценава)
Пред три години ставив Шуко со тројно стакло на втори спрат не беше таа цена.

Најмногу сум за Рехау (Елком се вика фирмата) а се мислам и за Саламандер( ноу нејм фирма сам свој газда мајстор)бидејки тој е со 3 дихт гуми.

Некој со препорака и искуство?

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #142 на: 11 Јуни 2025, 07:35:20 am »
За Саламандер можам да потврдам дека се квалитетни, кај моите се ставени од пред 10 години, како прв ден дихтуваат, механизми без никаков проблем. Куљар ги монтираа тогаш, со цени тогаш беа скоро дупло поскапи од но нејм фирми ама се исплатеше.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3135
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #143 на: 11 Јуни 2025, 07:48:57 am »
Кај мене се Рехау прозорци. Прозор ко прозор  не сум приметил ништо невообичаено. Само знам едно: немој да местиш зебра/роло завеси, по зезнато нешто нема. Ако не ти смета прозорците да ти се прљави константно – повели, мести ги.

Битно е и од што се изработени прозорците.Рехау се долго на пазарот и важат за квалитетни

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #144 на: 11 Јуни 2025, 08:10:56 am »
Најмалку 3 заптивни гуми. Најмалку. Нај малку. Нај малку. Не погледнувај со 2 заптивни освен за гаража ако е или за шупа. Барај со 4.

Коморите не се важни. Сеедно е.

3 стакла гледај. Поготово ако собата е греена или е спална или слично. 2 стакла за соби кои не се греат, како некои ходници и скали на пример.

Значи да резимираме, минимум смее:
- 3 или 4 заптивни гуми
- 3 или 4 стакла

Ете. Лесно се памти.

Марка Рехау прво, Саламандер второ, други трето.

И да дадеш некое евро плус, сето тоа ќе се врати после. Што ќе се врати во чист кеш заштеда од греење и ладење, дел ќе се врати од немање нервози, дел ќе се врати од што нема да ти дува, дел ќе се врати од растот од звучна изолација. Значи се на се многу се исплати да се даде плус за ова што реков погоре.

Слушај си паталец.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #145 на: 11 Јуни 2025, 10:57:38 am »
Треба да менувам прозори на спрат од куќа. Добив  понуди за  ПВЦ профили и сега ми е малку чудно околу цените за Рехау и Саламандер. Имат иста цена со Trokal, wintech i spectrum со некоја минимална разлика. Овие вториве изгледа добра маржа ставаат...

Trokal 1350€
Wintech i Spectrum 1350€

Најмногу сум за Рехау (Елком се вика фирмата) а се мислам и за Саламандер( ноу нејм фирма сам свој газда мајстор)бидејки тој е со 3 дихт гуми.

Euro 70 на Рехау е најефтиниот профил шо го нудат. За куќа јас би одел со некој подобар профил и со 3 стакла. Генео, Синего итн...
Оковот е одличен Сигениа.
Саламандер се ефтини затоа што не се саламандер. Нудат профил кој се прави во истата фабрика со Саламандер во Бугарија. Нема никаде ознака кој профил е. Провери си го ова.

Ако сакаш германски профил кој единствен остана што таму се произведува, оди види понуда за Veka.
https://veka.mk/

Другите профили не ги коментирам.

Најбитно од се е оковот и монтажата. Другото е веќе ситници.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #146 на: 11 Јуни 2025, 11:07:27 am »
Дајте препорака на фирми за следниве три домашни проекти:

- собни врати со добра звучна изолација (дизајн небитен, секако ќе изберам клот без резби и дизајни), околу 8-10 илјади за комад.

- фирма што може да смени само стакла на ПВЦ прозори и врати.

- влезни врати со добра звучна изолација.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #147 на: 11 Јуни 2025, 14:47:40 pm »

Trokal 1350€
Wintech i Spectrum 1350€

Euro 70 на Рехау е најефтиниот профил шо го нудат. За куќа јас би одел со некој подобар профил и со 3 стакла. Генео, Синего итн...
Оковот е одличен Сигениа.
Саламандер се ефтини затоа што не се саламандер. Нудат профил кој се прави во истата фабрика со Саламандер во Бугарија. Нема никаде ознака кој профил е. Провери си го ова.

Ако сакаш германски профил кој единствен остана што таму се произведува, оди види понуда за Veka.
https://veka.mk/

Другите профили не ги коментирам.

Најбитно од се е оковот и монтажата. Другото е веќе ситници.

А мислење за Alphacan со AGB оков? Италијански профил бил.

Присутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #148 на: 11 Јуни 2025, 16:05:42 pm »
Дајте препорака на фирми за следниве три домашни проекти:

- собни врати со добра звучна изолација (дизајн небитен, секако ќе изберам клот без резби и дизајни), околу 8-10 илјади за комад.

- фирма што може да смени само стакла на ПВЦ прозори и врати.

- влезни врати со добра звучна изолација.

Моја препорака за Милсон, накај Драчево патот се со лолација. Цената е дупло од тоа што имаш зацртано, за таа цена картонски врати во Ројал инвест.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3135
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #149 на: 11 Јуни 2025, 16:35:09 pm »
Собни врати ке си купиш во DiPORTE.