Автор Тема: BMW во зима  (Прочитано 4306 пати)

Отсутен dgx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
BMW во зима
« на: 21 Мај 2017, 13:04:15 pm »
Здраво,

Цело време мислам на БМВ, едноставно таа кола ми прави ќеиф. Моделот 320D ми е супер од 2009 па нагоре

Нешто цело време ме одвраќа од купување најмногу ради проблеми во зима/снег/мраз, за разлика од колите со предна влеча кој речиси и немаат некои проблеми.

Ме интересира како се однесуваат тие модели во зима со задна влеча?

Поздрав

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
Одг: BMW во зима
« Одговори #1 на: 21 Мај 2017, 13:08:56 pm »
Ако си разумен возач не е проблем со добра зимска гума, а тоа дека погон на предни е супериорно на снег е точно, посебно кога ќе се заглавиш бидејќи тркалата се вртат лево десно многу полесно се одглавуваш, додека задна само те закопува повеќе. Зимава ја поминав со е46 320д во Скопје со all season гуми евтини кинески, ми беше доста забавно, се заглавив 2-3 пати али помош малце од страна и лесно се излегува.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2186
« Одговори #2 на: 21 Мај 2017, 13:14:14 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #3 на: 21 Мај 2017, 13:15:08 pm »
Не е толку многу страшно..
Ако ти е страв од задњата вуча, земи си некоj xdrive модел.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #4 на: 21 Мај 2017, 13:53:42 pm »
Земи Хдрајв или преден погон. Не е сеедно ако ти е за предвидливо и сигурно однесување на колата во секакви услови.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #5 на: 21 Мај 2017, 14:28:20 pm »
Само добра зимска гума и нема никаков проблем. Зимава кога падна најголемиот снег бев до Банско и Маврово со 4ца во кола без проблеми...и тоа со 286кс 580nm и отворен диференцијал ич да не му ја мислиш.

А со all-season гуми со Hyundai i30-ката пред зграда во Скопје морав ланци да ставам за да искочам од паркинг...неколку пати.

4х4 во BMW е тотален идиотизам според мене и во тој случај се купува колата ради чалам т.е. ЕВЕ ГЛЕДАЈТЕ МЕ ИМАМ BMW. Ако сакаш 4х4 земи си јапонски теренец, Range Rover или Audi. Целиот концепт на уживање во возењето на едно BMW се ослонува на задниот погон на прво место, па одлично подесеното подвозје, па моторите.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #6 на: 21 Мај 2017, 15:03:13 pm »
Штом јас со бмв 1, прва кола со заден погон, добри квалитетни зимски гуми немав проблем никогаш и никаде зимава што помина.. :) Уствари еднаш само имав мал проблем за да излезам од двор дома, ама имаше премногу натрупано снег. Малце напред назад, па ми текна изгасив есп и искочив. Батали ги стереотипите за тоа како бмв не се возело на снег.

Ако само поради оваа причина се двоумиш, купувај и не му ја мисли ама ич. :)

« Последно менување: 21 Мај 2017, 15:10:57 pm Спенсер »

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #7 на: 21 Мај 2017, 16:30:39 pm »
И јас сум немал никакво негативно искуство со бемвето во зима,секако зимски гуми се обавезни и малце повнимателно во смисол кога се поминуваат границите,нормално возење нема да осетиш ништо.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8 на: 21 Мај 2017, 17:28:10 pm »
Кој снег?

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен dgx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
« Одговори #9 на: 21 Мај 2017, 18:40:24 pm »
Благодарам на брзите реплики, друго е кога слушаш од некој што веќе вози БМВ. :)

Исто така ги меркам и Х3ките мала дилема :)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
« Одговори #10 на: 21 Мај 2017, 19:07:23 pm »
Серија 3, па свеееееееееееееееееееееееее друго, па X3.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #11 на: 21 Мај 2017, 19:11:26 pm »
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
« Одговори #12 на: 21 Мај 2017, 19:16:31 pm »
Серија 3, па свеееееееееееееееееееееееее друго, па X3.

Дури ни тогаш.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #13 на: 21 Мај 2017, 20:20:36 pm »
Благодарам на брзите реплики, друго е кога слушаш од некој што веќе вози БМВ. :)

Исто така ги меркам и Х3ките мала дилема :)
Нема дилема. Земи 3јка, не X3јка. Решена дилемата.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #14 на: 21 Мај 2017, 21:47:16 pm »
друже, јас 2 шведски зими поминав со BMW 318i E90 LCI 2010 и по мраз и по снег, не сум имал проблем. Јесте не е некој јак мотор, ама пак е задна и без тие модерните стабилизации, пак клиза.

Башка кога ке сакаш и кога ке можеш,  исклучеш против пролизгување и стабилизација и си дрифташ. Само без зимни, нема возење.