Автор Тема: Отстапување на тахометарот во однос на реалната брзина  (Прочитано 9054 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17844
Ако збориш за сообраќајните камери, јасно во мојот пост ги исклучив од релевантност бидејќи се понепрецизни од рачниот или ласерскиот радар, баш некои извори го имаа наведено ова. ±3% и некој км/ч беше наведено како бројка.

@Симо: Рачниот или ласерскиот радар се калибрира пред секое користење до нулта толерација на грешка (во цивилизиран свет). Во Македонија не верувам дека ги калибрираат толку често и токму таму може Плачзки да си ги бара "украдените" км/ч

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44569
  • Il Moderatore
Мартин, законот важи за сите мерни урди за брзина во германија.
Ти може уредот да го калибрираш, но неговата прецизност е одредена од начин на изработка и потребата за одредена прецизност.
На пример, МВР распишува тендер и вика „бараме ласерски мерачи на брзина, со прецизност од 3%“ се јавуваат фирми кои нудат скупи ласери со прецизност 0.1%, и ефтини со прецизност 2.5%. Што мислиш кои ќе ги земе МВР? Секако, законот одредил дека ќе ти одземат од прочитаната брзина 3%, така да, дали измерил со 0.1 или со 2.9% прецизност - тотално небитно.
Баш ме интересира, кај си прочитал дека ласерските радари мерат со 0% толеранција?
И што се случува ако има ветер кој во моментот може да го заниша сталакот?
Прецизно мерење со минимални толеранции (пак не со нулта) - само во лабараториски услови - каде се вршат повеќе мерења, па крајниостите се отфрлаат и се зема просек од останатите мерења. Тоа на терен, со било каков инструмент - не!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2654
ХАХАХАХАх фала Зеро, адними најобљи сте ;D
ии сега значи со овој коментар оф-топик сум. :D ај овој пат ако треба сам ќе си отворам тема :D

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2654
Дупли пост ;)
 Од тоа што сум слушнал, секој радар отстапува барем 1-2% Блиску до локиката ми е дека секој радар може да греши до одреден процент, некој повеќе некој помалку, ама ајде вака, ако си измерен 120 а дозволено е 80, зарем е битно колку отстапува радарот? тоа значи дека по километража си возел 130 (кога знаеме дека и тој си „додава“) и тоа свесно. Неможеш да кажеш еи не сум приметил.
Мислам дека е излишно да се расправаш со цајкан дали било 115 или 120... во такви случаеви муабетот радарот не е точен не држи вода.
Освен ако се користи не исправен радар и отстапува 10-20 км/х

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT