Автор Тема: citroen c elysee 1.6 Hdi 68kw 92 ks dali bi kupile?  (Прочитано 13858 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13919
Одг: citroen c elysee 1.6 Hdi 68kw 92 ks dali bi kupile?
« Одговори #30 на: 17 Јуни 2017, 16:27:29 pm »
Овие возила се наменети за луѓе кои сакаат да си купат кола на ново и да не се замараат со поправки, сервиси и сл.

Се нервирам кога се осудуваат такви луѓе „Абе за тие пари знаеш што можеше да купиш од Германија?“

Значи не држи тоа вода, бидејќи некои луѓе си сакаат да си бидат први газди и да си возат кола од салон.

Толку пари имале тоа си дозволиле.

Како што веќе кажав, возилово не е ништо посебно, ама не е ни лошо. За млада фамилија која нема некое очекување од луксузирање е сосема доволно.

Каква таква безбедност има, економичен мотор, клима, некој рудиментарен систем за озвучување, воздушни перничиња и reasonable комоција да истераш еден одмор во Грција.

Мене дизајнерски не ми се допаѓа, пре би одел на Типо,...

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6737
  • Бенве сие бенве
« Одговори #31 на: 17 Јуни 2017, 16:32:45 pm »
Карпатијан, колава е 12000еур, сериозни пари, членот што ја купил во неколку теми веќе почна да бара кедери, мењач со 6 брзини, му брчи му тропа и слично. Што ќеиф е тоа да возам нешто што морам да го сакам оти е ново? па колата нема теписон во багажник, има изолација на ниво на застава 101, ама ја не знам шо зборам, оти неам видено, стефанел знае он е крал на животните

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1131
« Одговори #32 на: 17 Јуни 2017, 16:59:47 pm »
Прво да одговорам на темава, иако изгледа членот купил веќе , да вреди за парите возилото. Логиката е таа што ја кажа  Карпатијан, секој со своите потреби. Јас имам правило во живот (не значи дека сум прав), на старо поскапо возило од 5000 евра на купувам, со чесни исклучоци. Јас кога ја купував киа-та имав расправии со луѓе кои, не познавајќи што е денес киа јадеа бурек за мојата одлука. 

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #33 на: 18 Јуни 2017, 13:02:50 pm »
Карпатијан, колава е 12000еур, сериозни пари, членот што ја купил во неколку теми веќе почна да бара кедери, мењач со 6 брзини, му брчи му тропа и слично. Што ќеиф е тоа да возам нешто што морам да го сакам оти е ново? па колата нема теписон во багажник, има изолација на ниво на застава 101, ама ја не знам шо зборам, оти неам видено, стефанел знае он е крал на животните

Проблемот е што само кај нас луѓето се силиме на половни возила. Секаде во светот (малку поразвиените земји), половните возила не се купуваат (затоа и толку им паѓа вредноста, во споредба кај нас).

Нема подобра кола од нова кола, макар и како оваа.

Ја купуваш од салон, не се замараш за апсолутно ништо минимум 2 години (се разбира пропратното бричење во официјален сервис си е посебна приказна), а со правилно одржување наредните 10 години минимум.

За 10 години колата ќе биде со 150 000км што реално е ништо за еден модерен автомобил.

Ти кажувам од лично искуство.

Имам кола на која сум прв газда. Ништо посебно (Daewoo Nubira 2) возило, ама јас ги корнев најлоните во салон.

Раетот кој го имав овие 15 години не се споредува со ништо.

Е да, немам климатроник, немам воздушни перници, немам ESP, нема ABS, има клима која супер си работи, е малку бучна на 120...ама тоа е тоа.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14287
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #34 на: 18 Јуни 2017, 13:38:46 pm »
Тоа купвањето на ново возило како го направивте како да е некое достигнување.И колку време ви трае тоа задоволство со кинењето на најлоните?Месец,Година,десет години?Или уште ги чувате најлоните внатре не ги вадите од седишта и тапацири.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #35 на: 18 Јуни 2017, 13:44:09 pm »
Тоа купвањето на ново возило како го направивте како да е некое достигнување.И колку време ви трае тоа задоволство со кинењето на најлоните?Месец,Година,десет години?Или уште ги чувате најлоните внатре не ги вадите од седишта и тапацири.

Не дека е достигнување и дека меракот лежи во кинењето најлони,...се работи за моментот дека си прв газда, имаш гаранција од 2-5 години, имаш возило во кое си сигурен да одиш на пат и немаш скапа поправка наредните 15 години ако го одржаваш како шо треба.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1131
« Одговори #36 на: 18 Јуни 2017, 16:12:08 pm »
Не...ама ти се мочам во живото во кои се расправаш со крнтии...со бирање на возила од отпади. Како рекол хенри Форд, добра кола е само нова кола. Што се слагам.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8689
  • Пичлеме
« Одговори #37 на: 18 Јуни 2017, 19:18:45 pm »
Вчера видов едно вакво, задницата му е многу грда... и да, имаше кондензација во штоповите :)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #38 на: 18 Јуни 2017, 22:20:05 pm »
Koj sto saka neka kaze ama novo si e novo. Sekoj saka nova kola e sea sto neame pa se radueme na staro so boze moj projdeno toa e.
Mene i bi mi bilo dostignuenje da kupam nova kola. Da najdam od nekade 10.000 evropski odma kupuam ic nemu ja mislam ama koga se nema i so 2000 eura kje se radueme. Stariot moj 88 god zema glanc nova Skoda 120L jas nepamtam koga kolata imala bilo kakov problem nekade ne ostavila na pat ili pa nekogas ne zapalila. Sto ako bese skoda star model iz ozevme so nejze nekoj 130000km bez nikakov problem i ja prodadovme. Ovie vozila sto gi spomnuvate sega se avioni za skodata i na prosecen vozac 10 godini da ne krene hauba e odlicno auto.
Neznam odednas site nekako vi se krenaa apetitite odednas kola od 10000 eura vi e bozem jugo vozite. Site odednas stanavte eksperti ipriznavate sve nad 25000 deka e vo red.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #39 на: 18 Јуни 2017, 23:32:18 pm »
Не е правило дека ако е ново возило ќе немаш проблеми... помали се шансите, има икс примери каде луѓе се заебале гадно со нови коли. Ебеш гаранција ако стално ти лежи колата во сервис

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #40 на: 18 Јуни 2017, 23:59:13 pm »
Не е правило дека ако е ново возило ќе немаш проблеми... помали се шансите, има икс примери каде луѓе се заебале гадно со нови коли. Ебеш гаранција ако стално ти лежи колата во сервис

Точно, но веројатноста е далеку помала од возило на старо за исти пари.
Koj sto saka neka kaze ama novo si e novo. Sekoj saka nova kola e sea sto neame pa se radueme na staro so boze moj projdeno toa e.
Mene i bi mi bilo dostignuenje da kupam nova kola. Da najdam od nekade 10.000 evropski odma kupuam ic nemu ja mislam ama koga se nema i so 2000 eura kje se radueme. Stariot moj 88 god zema glanc nova Skoda 120L jas nepamtam koga kolata imala bilo kakov problem nekade ne ostavila na pat ili pa nekogas ne zapalila. Sto ako bese skoda star model iz ozevme so nejze nekoj 130000km bez nikakov problem i ja prodadovme. Ovie vozila sto gi spomnuvate sega se avioni za skodata i na prosecen vozac 10 godini da ne krene hauba e odlicno auto.
Neznam odednas site nekako vi se krenaa apetitite odednas kola od 10000 eura vi e bozem jugo vozite. Site odednas stanavte eksperti ipriznavate sve nad 25000 deka e vo red.

Се согласувам апсолутно.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
« Одговори #41 на: 19 Јуни 2017, 00:10:12 am »
Сите сакаме ново возило, но не секој може да си приушти ново возило што го сака. Така ни останува да направиме компромис, со парите што некако сме ги собрале, да купиме ново возило што не го сакаме, или да купиме старо возило што го сакаме. Значи, или ќе бидеш рационален и ќе кажеш „ново превозно средство, кое ќе ме служи долго без проблеми“, или „море срцево ми игра кога ќе ја видам омилената ми кола, ама за да ја купам ќе треба да биде од прв/втор/трет газда со миљон километри, ама кој му е*е матер, еднаш у живот ќе си го напраам ќејфот со ауто што стварно го сакам“.
Ја за второто се одлучив, иако имав у џеб пари за ново голфче 1.2 тси со пластичен волан, најлонски седишта  и задни прозори со ручка за затварање :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #42 на: 19 Јуни 2017, 00:24:17 am »
Denesnive koli se daleku od prosti ustvari ednostavni. Za 10 banki dobivas solidno autce so do nekade oprema sto zadovoluva obicen sofer.
Kumot samo sto izlegoa loganite zema nov i go driblav so oprema ima u kaseta ti stavile pistol. Kutriot za sjalica da smeni ide na majstor. Arno ama osven godisno sto ja nosi na servis on hauba ne krenal. Citroenov i peugeotov sigurno se kade kade poarni od loganot taka da denes skoro site imaat 5 god garancija taka da prvite godini nema sto da mu ja mislis.
Polovnoto e macka u vrekja garancija jok.
Za makedonski prosecen sofer sto voopsto ne se razbira od koli najpameten izbor mu e novo vozilo sve drugoto mu e samoubistvo. Komsiceto kaj mene domkna od nekade bmw serija 5 prva kola u zivot arno ama ne krena glava od popravki samo neso sredue, menjava a kutroto dupka e za koli bitno bmw parkira pred zgrada.

Отсутен Боби

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
« Одговори #43 на: 19 Јуни 2017, 12:34:51 pm »
Момци, не претпоставив каква дискусија ке се разврзе на тема Цитроен Ц Елизе. Јас лично предпочитам нова кола, која за воља на вистината не е на ниво со останатите седани кој чинат-коштаат 20. 000 евра и повеќе, но по цена од 11.000 евра има дизел мотор, докажан во многу други возола на Цитроен и Пежо, има удобна вожња проследена со некакво свиркање од надворешноста при брзина од околу 80-90 км, нивото на бучавост во кабината е нешто повисоко поради недовршениот теписон- го нема над педалите-папучите, но воопшто кажано колата прави кеиф. За возачи како мене кој вози максимум 120-130 км на час, кој се грижи за возилото, со редовно сервисирање во овластен сервис, цената игра нај голема улога.Не можам да правам споредби ниту со голфови ниту со мерцедеси, од причина што до сега сум возел најскапа НОВА кола од 12.000 евра Цитроен Берлинго. Интересно ми беше да прочитам дека мислењата за колата кои ги читав по српски, хрватски и бугарски сајтови, се поклопува и со ВАШЕТО мислење почитувани форумџии. Ви благодарам

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #44 на: 19 Јуни 2017, 14:22:04 pm »
Два типа на луѓе.

Купуваат возила за  А до Б точка.
Купуваат возила за  А до Б точка со уживање и сатисфакција.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.