Автор Тема: citroen c elysee 1.6 Hdi 68kw 92 ks dali bi kupile?  (Прочитано 14277 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5764
Одг: citroen c elysee 1.6 Hdi 68kw 92 ks dali bi kupile?
« Одговори #45 на: 19 Јуни 2017, 14:22:41 pm »
Koga kje procitas ovde polovni koli gi dampiraat so izolacija pa zosto ne i citroenot. Frli 200 eura izdampiraj ja cela i nema na 90km da slusas sum.

Отсутен Боби

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
« Одговори #46 на: 19 Јуни 2017, 14:50:11 pm »
Нова Цитроен Ц Елизе кошта 13290 евра ( второ ниво на опременост ). Мојата ја купив во април месец, произведена е во 2016год..Со разликата од 2290 евра можам да и ставам:
Нови фарови со би ксенон сијалици
Хромирани лајсни на:
прозори
околу магленки
околу штоп светла
на вратите хромирани бампери
Може и преден и заден спојлер плус ( незнам како се вика пластиката под заден браник )
Во внатрешноста комплет хромирани рачки на врати, украсни лајсни на врати, Екран со ДВД, ГПС Радио и др.
Со рестото од 700 евра може и CHIP TUNING + PEDAL BOX па од 92 коња да стане 130 кс
Гарант ке остане и некој динар за нафта :)
Но идеата не е да правам додатни инвестиции. Колата е да МИ служи.
Иако понекогаш, од немање работа вртам на сајтови за коли и добивам идеи што се може да се додаде на колата, но тоа не значи дека и ке го направам.
Уше еднаш, Ви Благодарам форумџии, на дискусијата.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #47 на: 19 Јуни 2017, 15:25:12 pm »
Овие работи што ги наброја на додатни работи не се инвестиции зошто тоа првото евро потрошено на овие додатоци се твои лични загуби што никогаш нема да ги вратиш. Со таа разлика од 2290 ако си ја дал за второ ниво на опременост е иницијална цена што си ја дал за автомобилот и тоа некој некогаш би го земал предвид кога би ја продавал колата. Во секој случај купуваш кола за да уживаш во неа колку што можеш.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1152
« Одговори #48 на: 19 Јуни 2017, 15:28:27 pm »
Сите сакаме ново возило, но не секој може да си приушти ново возило што го сака. Така ни останува да направиме компромис, со парите што некако сме ги собрале, да купиме ново возило што не го сакаме, или да купиме старо возило што го сакаме. Значи, или ќе бидеш рационален и ќе кажеш „ново превозно средство, кое ќе ме служи долго без проблеми“, или „море срцево ми игра кога ќе ја видам омилената ми кола, ама за да ја купам ќе треба да биде од прв/втор/трет газда со миљон километри, ама кој му е*е матер, еднаш у живот ќе си го напраам ќејфот со ауто што стварно го сакам“.
Ја за второто се одлучив, иако имав у џеб пари за ново голфче 1.2 тси со пластичен волан, најлонски седишта  и задни прозори со ручка за затварање :)
Alfa е башка сметка......не ме рчкај......:)
Голф за 16 и нешто понудата е жива тапа.............
Јас за истите пари купив кола со 2 нивоа над опрема...........
И на најбитно место е потребата. Јас бев умрен за Мито алфа, ја провозав се...од ауто мобиле ск добив и солиден попуст...али ради други животни услови морав да се прилагодам на друго возило.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #49 на: 19 Јуни 2017, 15:56:22 pm »
Novo si e novo ... poveke od dovolno e kazano

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14385
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #50 на: 19 Јуни 2017, 16:02:29 pm »
Тоа купвањето на ново возило како го направивте како да е некое достигнување.И колку време ви трае тоа задоволство со кинењето на најлоните?Месец,Година,десет години?Или уште ги чувате најлоните внатре не ги вадите од седишта и тапацири.
Не...ама ти се мочам во живото во кои се расправаш со крнтии...со бирање на возила од отпади. Како рекол хенри Форд, добра кола е само нова кола. Што се слагам.
Јас би купил нова кола само ако имам настрана едно 6х пати повеќе кеш од колку шо кошта колата.Дотогаш ке си возам половно.Не сум тип ши оди со последните пари да ги лупни за кола.По отпади не одам,возам стара крнтија која ме носи кај шо сакам кога сакам.
Сме купувале и нови дома(татко ми),па одпрво сме немале проблеми после тоа натаму да не зборам.
И се зависи од тоа колку км правите...Јас со едната кола правам 20+Ккм годишно.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #51 на: 19 Јуни 2017, 18:11:41 pm »
Од мој аспект, Аудито го купив 2010 16ипол еврички со 120 и кусур илјади километри. Ново беше околу 30 000 евра. За неполни 4 години 150 000 поминав и немам до сега никакви проблеми. Сега можам 12 000 да му земам одма. Значи за скоро 4 години, 4 500 евра загуба. Нова да ја земев сега за 16 можеби ќе вреди. Наредната иста тактика ќе биде, освен ако не земам нова на лизинг службена.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #52 на: 19 Јуни 2017, 18:20:08 pm »
Службена си е службена.

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1152
« Одговори #53 на: 19 Јуни 2017, 20:47:48 pm »
Тоа купвањето на ново возило како го направивте како да е некое достигнување.И колку време ви трае тоа задоволство со кинењето на најлоните?Месец,Година,десет години?Или уште ги чувате најлоните внатре не ги вадите од седишта и тапацири.
Не...ама ти се мочам во живото во кои се расправаш со крнтии...со бирање на возила од отпади. Како рекол хенри Форд, добра кола е само нова кола. Што се слагам.
Јас би купил нова кола само ако имам настрана едно 6х пати повеќе кеш од колку шо кошта колата.Дотогаш ке си возам половно.Не сум тип ши оди со последните пари да ги лупни за кола.По отпади не одам,возам стара крнтија која ме носи кај шо сакам кога сакам.
Сме купувале и нови дома(татко ми),па одпрво сме немале проблеми после тоа натаму да не зборам.

Јас со едната прошлава година стигнав до 30.000, а со вторава, само 8000:P . И да немав 6x повеќе во џеб кога ја купував колава, зедов кредит. Македончето увек се плашело од некои работи. Зато и генрално сме до тука до кај што сме.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5691
« Одговори #54 на: 19 Јуни 2017, 21:00:21 pm »
Како тоа нова кола само со пута 6во џеб,  несваќам..да сите сакаме да стигаме од а до б точка со сатисфакција, место 10к за нова може да се купи некој бмњ 7 од Бугарија уникат и да си праеш невероватна сатисфакција само ко ќе дојди време за сервис друга ќе биди сатисфакцијата пред се шо ќе немаш за основен сервис да платиш не за некој дефект ако се јави а ќе се јави.. На пола македончинња чергата од 12се катница му е пуштена.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #55 на: 20 Јуни 2017, 07:07:05 am »
А ако имаш редовна плата од 2.000 евра и знаеш дека ти е горе доле сигурна наредни 5 години, не би зел јако ауто од 30.000 еур на лизинг 5 години? Учество 20-30% и месечна рата 400 еур. Многу подобро отколку да тргаш 400 евра месечно на страна 5 години и тек тогаш да купиш ново ауто за истите пари. А ти за 5 години си остареееел :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14385
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #56 на: 20 Јуни 2017, 16:04:17 pm »
Има една битолска демек поговорка и гласи ‘ зема 200е плата,а троши 500,другите 300 да го отепаш незнај од кај му се‘...Епа ако земаш 200 ке трошиш 200 ако не тргаш настрана,а ако тргаш тогаш ке трошиш помалку.
Е сеа со никаква сигурност не ни понислувам на кредит и сл...Кога би имал сигурни примања да,можеби би купил на кредит нешто шо би можел да си го дозволам,а вака не ни помислувам.
И како шо кажа и Симо,по0брзо ке купам половно со 100Ккм со топ мотор и опрема одколку некоја пластичарија... :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • Бенве сие бенве
« Одговори #57 на: 20 Јуни 2017, 16:14:04 pm »
Кредит за чалам е најлоша опција, сам јамката си ставаш. Кредит се зима за недвижнина, без кола, одмор, најк, моет, лакосте се може

Sent from my iPhone 7 using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #58 на: 20 Јуни 2017, 16:25:21 pm »
Ако ти останале 400евра од 2000евра во месецот за кола значи дека лошо си го менаџираш штедењето и инвестициите.

За 400 да ти останат за кола треба барем 500евра месечно да ти доаѓаат од инвестиции што си ги направил и од камати на орочени средства. Тогаш се зема 400 евра рата за кола или лизинг.

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1304
« Одговори #59 на: 20 Јуни 2017, 16:31:48 pm »
А нешто за Citroen -ов да кажевте?