Автор Тема: НАУКА (Астрономија)  (Прочитано 232074 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: НАУКА (Астрономија)
« Одговори #810 на: 05 Февруари 2017, 03:03:55 am »
Nema da se promeni rastojanieto od zemjata do mars na primer, ama samite atomi bi trebali da nababrat... ako vlijae na nimi crna sila... neli taa pridonesuva za raznebituvanje na sve shto e materijalni, duri i na samiot elektron shto po moja logika treba i dijametarot na elektronot da se zgolemi. Znaci delovite na elektronot ne znaeme shto gi drzi, ama sigurno ne gi drzi gravitacija. Ili ja su vo teska zabluda ili covekot ja sozdal crnata energija od nemaj kade t.e. ne postoi...???

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #811 на: 05 Февруари 2017, 08:17:20 am »
Црни сили, разнебитување.... Религија да не е темава?

https://en.wikipedia.org/wiki/Fundamental_interaction

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #812 на: 05 Февруари 2017, 12:46:05 pm »
Ne tuku crnata energija raboti obratno od crnata materija, prema naukata.
Demek ja "rastvata" materijata i ja pretocuva vo energija.
Se uste nema nekoj si dolazi...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #813 на: 05 Февруари 2017, 19:02:15 pm »
Nema da se promeni rastojanieto od zemjata do mars na primer, ama samite atomi bi trebali da nababrat... ako vlijae na nimi crna sila... neli taa pridonesuva za raznebituvanje na sve shto e materijalni, duri i na samiot elektron shto po moja logika treba i dijametarot na elektronot da se zgolemi. Znaci delovite na elektronot ne znaeme shto gi drzi, ama sigurno ne gi drzi gravitacija. Ili ja su vo teska zabluda ili covekot ja sozdal crnata energija od nemaj kade t.e. ne postoi...???

Ти си во тешка заблуда братче. тоест не си во заблуда него неја познаваш материјата. Не ја познава ни 99,99999% од населението на планетава да бидам максимално корентен према тебе. :)

Ne tuku crnata energija raboti obratno od crnata materija, prema naukata.
Demek ja "rastvata" materijata i ja pretocuva vo energija.
Se uste nema nekoj si dolazi...

Не не не. Ништо не се раствара и не се менуваат димензиите на фундаменталните честици.
Значи просто е, според моменталниот степен на запознавање на градбата на просторот и времето и според функционалните модели кои се користат за анализа на појавите во вселената, во галаксиите има далеку помалку материја (количински) отколку што е минимално потребно за да ја држи галакцијата заедно како целина. Ѕвездите во галаксиите ротираат околу заеднички центар, но со оглед на далечината од центарот на галаксијата и со оглед на брзината на движењето, нема доволно материја за да произведе гравитција за да ги држи ѕвездите заедно и според тековните модели галаксиите би требало да се дисинтегрираат.
Е сега, треба да се дисинтегрираат ама не се дисинтегрираат, со милијарди години галаксиите со компактни. Значи нешто ги држи заедно, произведува гравитација а според стандардниот модел само материја може да генерира гравитација. А што е тоа што генерира во случајов гравитација? Немаме поима. Исто како што кучето нема поима зошто постои ден и ноќ, не може да сфати неговиот мозок, така и ние не можеме во моментов да сфатиме од каде е таа екстра материја кога ја нема, има вакуум на нејзино место, не можеме да ја детектираме.
Нашето не-знаење за вишокот гравитација добило кодно име: темна материја.

Исто така, на поголема скала со почетоците на вселената од теоретскиот почеток Big bang односно по нашки Големиот прскот (Голема експлозија е многу погрешен назив и затоа е ревидиран и заменет), материјата добила кинетичка енергија поради која волуменот на вселената е во константно ширење. Според Њутновиот закон според кој во вакуум ако на едно тело му се зададе моментум (се задава брзина на движење) телото ќе го задржи моментумот се додека на него не почне да делува сила која ќе го забави, забрза или ќе му го смени векторот на движење. Според стандардниот модел, би требало сета материја (групирана во галаксии, галактички јата и галактички клустери) да забавува со ширењето бидејќи силата на гравитација делува контра насоката на движење кон надвор од центарот на Прскотот. Меѓутоа, спротивно на очекувањето според стандардниот модел (читни малце што се подразбира под стандарден модел) наместо материјата да забавува со ширење таа забрзува. тоа значи дека на материјата делува некоја сила чие потекло и механика (квантна) на делување не можеме да ја објасниме.
Нашето не-знаење за вишокот на енергија која делува контра гравитацијата добило кодно име и ја нарекуваме: темна енергија.

Во принцип тоа е тоа. Темната материја и темната енергија се само непознати елементи во равенката која сакаме да ја користиме за да го објасниме начинот на функцинирање на универзумот. Тие две алки кои недостасуваат во нашето знаење се главната моментална цел на објаснување на космологијата и општо квантната механика како дисциплина. Ти си генерално во право кога велиш црната енергија работи обратно од ефектот на црната материја, но не можеме да дискутираме за поим како „раствара“ или било што друго да и „праи“ едната на другата. Едноставно тоа се хипотетички називи, тотално генерички сега за сега. Докази точно е дека нема. У принцип се нема ни идеи додуша. Се чека на брилијантни умови да си ја тераат работата и да дадат одговор на прашањата :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #814 на: 05 Февруари 2017, 20:30:39 pm »
Цитат
Ти си во тешка заблуда братче. тоест не си во заблуда него неја познаваш материјата. Не ја познава ни 99,99999% од населението на планетава да бидам максимално корентен према тебе. Смешко
Barem sum vo tie 0.00000001% shto se interesira :)
Patem gledav edna dokumentarka kaj shto demek neli crnata energija e mnogu pogolema od crnata materija i ke rasparci sve. E posto crnata energija raboti obratno od celokupnata masa, ispaga deka ja "jadi" a ako ja jadi na nekoj nacin, nema drugo vo shto da ja pretvora osven vo energija....
Pa sega tuka ne moze da se zanemari faktot deka dokumentarkata bila isfilmana i za da se izfilova dobro bese kazano demek crnata energija e taa shto gi deli telata ama ne razbrav bas na koe nivo.
Znaci kolku shto razbrav materijata si e konstantna, samo se rasprskuva niz prostorot pod dejstvo na pocetnata energija od big bang, a bi trebalo da se zbirat poradi graviracinata....
E sega neli moze togas materijata da apsorbirala toooolku kineticka energija shto uste e nadvladuva gravitacijata. Isto na primer da frlis kamen gore, treba nekoe vreme za gravitacijata da ja sovlada kinetickata energija...
Shto ako go frlis kamenot nadvor od gravitaciskoto pole na nasiot solaren sistem...?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #815 на: 05 Февруари 2017, 21:01:31 pm »
:)
Епа ако гравитацијата ја поништува (абсорбира) дадената кинетичка енергија, тогаш ширењето на вселената треба да забавува нели така? Проста математика.

Ако Каменот го фрлиш нагоре ќе забавува, ќе застане и ќе почне да забрзува во обратен правец.
Ако каменот го фрлиш надвор од сончевиот систем тогаш ќе се движи со константна брзина според првиот њутнов закон за инерција. Ќе го напушти гравитациското поле на сонцето, но нема да го напушти гравитациското поле на галаксијата. Зависи од брзината на движење :)

Пак ќе кажам, не постојат термини како „јади“, како „претворање во енергија“. Тоа се едноставно дупки, празнина во познавањата на науката. Се нема поима што е тоа :) дали ме разбираш. Не се вика црна материја туку темна материја. Темна е зошто не може да се детектира, да се кватифицира, тоест да се измери :)

И да, документарките се филувани, анимирани и слично, но прилично точно објаснуваат користејќи разни аналогии.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #816 на: 07 Февруари 2017, 19:03:21 pm »
Има логика центрипеталмата сила да е "крива" што се шири универзумот?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #817 на: 08 Февруари 2017, 07:15:25 am »
Легни си брат... одмори.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #818 на: 08 Февруари 2017, 13:47:12 pm »
Хехех. Па нели цееел умиверзум се вртит и тоа вртење да предизвика распрскување ...? Пошто нели гравитациката ќе се спротистави на ширењето ама не и на вртењето...
Гаран е тоа :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #819 на: 09 Февруари 2017, 20:13:56 pm »
Гарант....

Не се врти батка целиот универзум. Се вртат планетарните системи, протопланетарните облаци, двојните или тројните ѕвездени системи и галаксиите.
Ништо друго не се врти.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #820 на: 09 Февруари 2017, 20:24:19 pm »
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #821 на: 09 Февруари 2017, 20:39:05 pm »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #822 на: 09 Февруари 2017, 20:42:17 pm »
DjSadhu нема поима од астрономија :)

Тотално погрешно, вакви типови треба да се линчуваат.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #823 на: 09 Февруари 2017, 20:57:13 pm »
Како што го линчуваа Коперник? ;D

Врска немам јас ова ми излезе пред неколку месеци интересно ми се виде. А и не чини премногу убеден да си во се.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #824 на: 09 Февруари 2017, 22:19:59 pm »
https://www.theguardian.com/environment/2017/feb/09/new-energy-europe-renewable-sources-2016

Almost 90% of new power in Europe from renewable sources in 2016
Wind energy overtakes coal as the EU’s second largest form of power capacity but concerns remain over politicians’ enthusiasm for renewables
1.Gas
2.Wind
3.Coal

http://www.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/others/european-union.aspx