Автор Тема: Петиција - СТОП за трките на булеварите, да ги вратиме пилотите на патеките  (Прочитано 24586 пати)

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
Абе пилот не се станува на булевар или јавен пат?
Што не ти е јасно?

Кинески ли се моиве букви? ???
Изгледа луд се правиш со сила, те прашав зошто да немаме трки на водно ти ми одговори забрането е со закон, после ми викаш пилот не се станувало на булевар додека луѓето што ја бараат петицијава се со тимови и автомобили средени за групите во кои се натпреваруваат. Зборувам за ебено најавени официјални со полиција со курци и палци трки не рики да ги собере гњавачите од веро да одат на водно да рикаат прва втора нагоре.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен SELECT

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
И јас претходно прашав, зошто не се потпишале официјално ако доаѓаат од некои наши тимови?
Башка насловот е смешки и навистина човек да се запраша според него како се станува пилот на булевар?  ??? ;D

И да беше толку сериозна работата, ќе ги имаше тие лица по медиуми за јавно да побараат поддршка, а не вака да изгледа тоа. :-/

Не знам како така лесно пополнувате анкети или т.н. „петиции“ без да проверите кој е организираторот. Самите членови во темава изјавија јавно дека не им е гајле, важно нешто да има нешто да се врти на Водно. ??? Се чудам и на администрацијата како дозволува вакво нешто да биде објавено. Темава веднаш треба да биде избришана за членовите и гостите за да не се носат во заблуда!!!
« Последно менување: 04 Март 2017, 10:46:03 am SELECT »
Ferrari International Assistance strikes again....

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 430
  • Тркач! Брм брм!
    • Официјален сајт на АКК „Никола Карев“ - Скопје
Најчесто имам навика единствено да го читам форумов, без да коментирам, поради тоа што за повеќето теми се чувствувам некомпетентен, но еве барем кога сум лично прозван да одговорам со неколку кратки реплики.

Чисто како објаснување накратко би сакал да ви биде јасно, на сите кои ја читате темава, дека не сум автор на петицијава и покрај тоа што прв ја споделив на форумов, НО истата речиси во целост ја поддржувам. Нормално е дека не се согласувам со одобрувањето на „натпреварите“ одржани на Скопската обиколница и по градските булевари, всушност воопшто ниту можам да ги разберам лицата кои се „натпреваруваат“ на автопат со автомобилите за на работа, меѓутоа сакам да верувам дека авторот е не сватен, односно лошо се изразил и да ја гледам единствено генералната слика на идејата, маалски кажано поентата.

ако тебе те мрзи да пишеш, односно да ископираш на форум за автомобили за каква петиција се работи, мене уште повеќе ме мрзи да го отворам линкот

Ако воопшто те интересираше насловот на темава, наместо да се најавуваш, да ја отвориш темата и да губиш време пишувајќи го постов, веројатно единствено само за да ти се брои како уште еден плус, ќе го отвореше линкот и ќе го прочиташе текстот од 382 зборови.

Поентата на петицијата е да живне мотоспортот во македонија малце, тоа трки по улици креативна слобода си земал да има за што да мрчи
Цитат
Веќе 6 години немаме трки, немаме шампионати ни на ридски ни на кружни патеки, немаме никаков развој на спортот. За разлика од тоа имаме значителен развој на уличните трки, кои на возачите им остануваат како единствен издувен вентил, во ситуација кога нема можност за тркање по тркачки патеки. Тркачите се избркани од својата федерација и приморани да возат трки онаму каде што не би требало да возат. На спортот му треба итна промена на комплетното раководство на АФМ.
Медиумите објавија дека ќе има трка на нашата најпозната тркачка патека на Водно на 29 и 30 април 2017 година. На поголемиот дел од нашите тркачи не им е дозволен настап на оваа трка под матичните клубови, од причина несфатлива за здравиот разум.

Стварно не ми е јасно зошто не им дале да настапуваат.

Причините со години ги разговараме јавно и по форуми и по емисии и по портали, затоа не би сакал да се повторувам и да бегаме со дискусијата од темата, воглавно главната причина за тоа е Македонштината! Не сакам да се замерувам со никој јавно и некој да ме сваќа погрешно, но морам да напоменам дека неколку луѓе кои се на одлучувачки позиции во федерацијата сметаат дека истата е создадена со љубов на нивните родители, а не од клубовите основачи со своите членови и ја третираат како своја, дури се прашувам дали воопшто сето тоа го прават само за нивни лични интереси. Притоа ни најмалку не водат грижа за авто-картинг спортот во Р. Македонија.

Нема кој да ги поведе тркачите, затоа се во таа ситуација. Чест на исклучоци ама таму има навистина тешки идиоти. Направете една сериозна информација за случувањата, потпишете една петиција ама овојпат нека биде најсериозно и обратете се до мултикорумпираниот Жан Тод и FIA.

Како претставник на Авто Картинг Клубот Никола Карев од Скопје слободно можам да кажам дека имаме направено СЕ, дури и повеќе од она што ви паѓа на памет. Поднесени тужби, потпишани МНОГУ петиции, организиран мирен протест, дописи до новинари и медиуми, обид за одржување и пријавување на трки, испатен допис до Жан Тод и до ФИА со сите добиени и изгубени тужби, опишани проблеми, материјали како докази за злоупотреба и тоа на два јазици, Англиски и Француски кој е мајчин јазик на престедателот, во два топа хартија, неколку пати (пред неколку директори) запознавање со ситуацијата на Агенцијата за Млади и Спорт и слични институции, писма до кабинетот на премиерот и претседателот и што уште не... За жал, според она што го гледам како резултат, до овој ден, ништо од ова не вродило со плод. Всушност можеш да забележиш колку има заинтересираност меѓу народот за решавање на оваа проблематика со дискусијава која се разви на форумов и бројот на потписите на петицијата.

Ако на АФМ е еден чичица у години претседател, му го видов паметот еднаш викаше на глас и се објаснуваше како некој градоначалник на некој општина дозволувал некаква трка па не, па после спомињаше Х иљади евра за членство во ФИА, па он можел и Ф1 да донесе у МК за пари...

Од такви хиени ништо во МК не мрда.

А за уличните трки си има полиција да ги санкционира, затоа плаќаме даноци.

Истата таа чичица, претпоставувам зборуваш за г-динот Ранко Станојковски, пред речиси една година, се обиде по секоја цена да го спречи настапот и тоа во неколку наврати на наколку Македонски натпреварувачи на патеките во соседството, односно на натпревари организинирани од клубови членки и под покровителство на матичните Auto Moto Savez Srbije, Federata e Autosporteve e Kosovës и Българска Федерация по Автомобилен Спорт, федерации членки на ФИА. Покрај тоа што во својата матична држава е еден од главните виновници кои го уништија авто спортот речиси целосно, а картинг шампионатот во потполност и му оставија непоправливи последици. Во последно време дури и навистина почнувам да се прашувам, која всушност е вистинската причина за постоењето на Автомобилистичката Федерација на Македонија. Развивањето и унапредување или уништувањето и назадување на авто-картинг спортот?!

Абе пилот не се станува на булевар или јавен пат?
Што не ти е јасно?

Кинески ли се моиве букви? ???

Не знам дали воопшто сум во право што ќе реплицирам на ова личност, ама еве ќе се потрудам да одговорам најточно што можам во склад со моите познавања, чисто да ти го појаснам значењето на некои зборови кои благодарение на сиромашноста на нашиот јазик, воспитувачката не била во можност да ти ги опише соодветно.
Кажав прогоре и пак ќе кажам, немам намера да се замерувам со никого и затоа те молам не ме сваќај погрешно, само најискрено повторно те замолувам од се срце, немој да пишуваш повеќе на темава. Како што јас не сум компетентен да ти кажам какви бициклистички би било подобро да си купиш, за тестисите да ти ги прикажат поголеми (ако воопшто ги имаш) пред понежната или можеби посилната половина додека трчаш покрај Вардар, тогаш ти ни најмалку не си компетентен да коментираш на темава. Верувај ми, не те лажам!

Значи вака, накратко неколку историски факти. ФИА или Светската Автомобилска Федерација е формирана во Париз, Франција на 20 Јуни 1904 година. Во почетоците била формирана како здрушение на клубови и под друго име, но тоа сега и не е толку битно, чисто само спомнав за да не ти оставам простор за спин на нештата и повик на мојата неукост. Како актуелен претседател на ФИА се наоѓа господинот Жан Тод од 2009-та година. Покрај тоа што федерацијата е меѓународна, до скоро како официјален јазик на истата беше единствено Францускиот, целата комуникација и документација се пишува исклучиво на овој јазик се до промените кога Англискиот и Италијанскиот јазик се додаваат и стануваат група од официјални јазици прифатени од истоимената федерација.
Кога сме кај Францускиот јазик, „пилот“ или „racing driver“ се преведува со „pilote automobile“ или „pilote de course“. Во Македонскиот јазик, зборот „тркач“ означува нешто друго (прочитај тука) што никако не можам да го поистоветувам со себе. Притоа во Македонскиот јазик постои збор кој има одредено значење, зборот „автомобилист“, НО поради широката примена на истиот како генерален збор кој се однесува на лице кое за натпреварува со автомобили или лице што се бави со автомобилски спорт се користи зборот „пилот“ во официјална комуникација помеѓу клубовите, федерациите и јавноста.
Ако сеуште имаш недоумица дали сум во право или не, тогаш на овој линк можеш да најдеш контакт од новинарот Дарко Старковски кој пишува интересна статија за настапот на патеката во Имола на нашиот Македонски и Европски шампион Игор Иџе Стефановски во рамките на ETCC шампионатот минатата година и да го прашаш каде се уште се станува ПИЛОТ.

Инаку чисто како последна информација, за повеќе од ова ќе морам да ти наплатам, не само што пилот се станува на тркачка патека туку се станува и во море/езеро!
« Последно менување: 06 Март 2017, 17:07:04 pm Bad-Gamer »
No more Project Seicento, it is gone forever... :cry:
Race Project Yugo 1150ccm3 - Gr.A so aneks - Nacional Class :)
New Project Clio 2.0 16V Sport is here, going on... :P

Just do it! :P

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Тркач! Брм брм!
И не ја кажав поентата на крај. ;D

Ако сакате нешто барем да се обидете да постигнете потпишете ја петицијата, ако не и воопшто не морате. Седете си, пијте си кафе и гледајте Јади Бурек! 8)
« Последно менување: 06 Март 2017, 15:51:06 pm Bad-Gamer »

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
Ако веќе се повикуваш на таа страна еве и пилот што е ;D
http://www.makedonski.info/search/%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82

Отсутен Bad-Gamer

• Јуниор
  • **
  • Тркач! Брм брм!
Ако веќе се повикуваш на таа страна еве и пилот што е ;D
http://www.makedonski.info/search/%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82

Така момче, јасно ми е, јас многу пати сум го прочитал значењето на повеќе од еден збор кој постојат низ Македонските лексикони. Ти благодарам што сакаше да ми ги отвориш очите.

Еве ти можеш да ја имаш честа и да му пишеш на авторот и да ја исправиш таа неправда! Како тоа може да се станува пилот на небо и во вода, а да неможе на булевар, ц ц ц... Притоа не заборавај да му оставиш credits на пријателот SELECT. ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
Како тоа тркач е некој што трча, а не некој што се трка со автомобили ц, ц, ц... ;)

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
Да де зошто семантика е многу поважна работа од поддршка за мотоспорт да се даде па мора да се кака темава со глупости.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34068
  • Таков е животот... јебига
Да де зошто семантика е многу поважна работа од поддршка за мотоспорт да се даде па мора да се кака темава со глупости.
И семантиката е многу важна. Еден од предусловите да профункционираат работите.

Отсутен SELECT

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
Да се објаснам затоа што очигледно погрешно сум разбран/сфатен во темава.

Да сме на чисто од почеток, секој протест или петиција која е јавна и се знае кој е организитор ја подржувам затоа што верувам дека тие критики можат да ја подобрат состојбата. Значи ПОДРЖУВАМ!!! И искрено жалам што е таква ситуацијата како што ја опиша. ЖАЛАМ!!! Но, во овој случај, како што велиш самиот за себе дека не си компетентен, и јас не сум компетентен да го дадам мојот глас на анонимна „петиција“.  :(

За друго исто така сум погрешно сфатен, а можеби не сум и јас компентентен да пишувам па проценете самите, но верувајте дека и други исто како мене можат да ве разберат. Дали Монте Карло е јавен пат/булевар за време на одржување на трка и дали во тој момент важат сообраќајните правила и прописи? Дали „пилотите“ на булеварите треба да ги почитуваат истите правила и прописи како и сите други учесници во сообраќајот? Во сообраќај има секакви учесници, од доктори, тажни-среќни, мајки, деца, пешаци, точаци... сите се подеднакво учесници. Па така и „пилотите“. Затоа прашав, како едни станале „пилоти“, а другите не?  :-\
Ferrari International Assistance strikes again....

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34068
  • Таков е животот... јебига
Ај бе па вие сте се фатиле за една петиција.
Гледаш луѓето каде све не се обратиле и не успеале, ќе ја оправела па една петиција да ја е*ам.
Државава на ништо не личи, ништо не функционира, па ме заболело за мотоспорт. И така пилотите ќе си бидат пилоти на партизанска дури и ако нордшлајфе се наоѓа у Волково....

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10950
  • 430i
ако тебе те мрзи да пишеш, односно да ископираш на форум за автомобили за каква петиција се работи, мене уште повеќе ме мрзи да го отворам линкот

Ако воопшто те интересираше насловот на темава, наместо да се најавуваш, да ја отвориш темата и да губиш време пишувајќи го постов, веројатно единствено само за да ти се брои како уште еден плус, ќе го отвореше линкот и ќе го прочиташе текстот од 382 зборови.

ако воопшто те интересираше да споделиш нешто на форум на коли, можеше бар да исквотираш неколку реда од петицијата, а не сувопарно да ставиш линк и да се појавиш после една недела

петицијата ја видов на фејсбук и знам за што се работи, линкот од тука не го отворив, може дрога има ставено во него

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Многу тупење безвезе.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16710
  • Keep it 100
Се согласувам дека е многу погрешен насловот и дека непотребно поврзува два многу различни категории на возачи. Вака поврзува деликвенти со вистински професионалци. Да, ситуацијата со моторспортот во земјава е очајна и крајно време е да се направи нешто за да се смени раководството, но не знам колку би успеало кога се прави петиција на ваков начин. Тој што ја започнал требал да се задржи на темата, а не да меша баби и жаби. Ако е направена како што треба ќе бидам меѓу првите од форумов што ќе дојде лично да се потпише!

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2606
  • Custom made interiors
На мене одамна ми се врти една идеа во главата да се организира трка на патот Валандово - Струмица.
Па кој има муда и добро спремно возило нека пилотира.
Ова ми е мене омилен пат за возење па и од таму е идеата.  ;D

Ако може да има на Водно зошто да не и на овде. Створен е патов за трка на ридски патеки.
Ама реализација на вакво нешто многу тешко...